breaking news Νέο

Τα διατηρητέα κτίρια κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

  • Τα διατηρητέα κτίρια κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας
  • Τα διατηρητέα κτίρια κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας
  • Τα διατηρητέα κτίρια κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

Δύο φορές συνεδρίασε την Τετάρτη (26/6) το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βέροιας, είχε προηγηθεί η συνεδρίαση λογοδοσίας,  με μία σειρά ενδιαφέροντων θεμάτων στην ατζέντα του. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν η αποκατάσταση και αξιοποίηση διατηρητέων κτιρίων του δήμου, αναπλάσεις πλατειών σε δημοτικές κοινότητες, κοιμητήρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις της ΚΕΠΑ κ.α.

 

Ο Δήμαρχος Βέροιας, Κων/νος Βοργιαζίδης, έκανε μία σύντομη ενημέρωση για την πρώτη συνάντηση πόλεων των Δήμων που στα διοικητικά τους όρια υπάρχουν οι 12 μεγαλύτεροι σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας,  με πρωτοβουλία του δημάρχου Επιδαύρου. Την πρόσκληση του Δημάρχου Επιδαύρου, να συζητήσουν από κοντά αποδέχθηκαν, οι Δήμαρχοι Αθηναίων,  Άργους Μυκηνών, Αρχαίας Ολυμπίας, Βέροιας,  Δελφών, Ηρακλείου, Κορίνθου, Λαυρεωτικής, Ρόδου, Σπάρτης Μιχάλης και Φαιστού.

Πιο συγκεκριμένα, αναλύθηκαν τα κοινά ζητήματα που απασχολούν τους συγκεκριμένους Δήμους, όπως η προστασία των μνημείων και ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών και των Δήμων, η κοινή τουριστική προσέγγιση, οι αναπτυξιακές προοπτικές μέσω της πολιτιστικής κληρονομιάς,  οι πολιτιστικές δράσεις των Δήμων και η ενδυνάμωση της τοπικής πολιτιστικής κουλτούρας. Επίσης, ετέθη το ζήτημα της συνεργασίας των τοπικών κοινωνιών με τους διαχειριστές των  μνημείων, η ανταπόδοση στον τόπο περισσότερων οφελών από αυτά που έως σήμερα υπάρχουν, καθώς και οι περιορισμοί που επιβάλλονται για υπέρτερο δημόσιο συμφέρον εμποδίζοντας όμως την ανάπτυξη γεωγραφικών περιοχών. Αυτή η ολιστική, συνεργατική προσέγγιση αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς το φθινόπωρο σε νέα συνάντηση.

«Ήταν μία πρώτη συνάντηση αυτών των δήμων και αυτό που ψάξαμε να βρούμε είναι αν μπορεί να υπάρξει κάποια δικτύωση, με σκοπό να υπάρχει μια κοινή τομή,  για να μπορέσουν να αιτηθούν και να απαιτηθούν κάποια πράγματα από την πολιτεία. Τα προβλήματα και οι αγωνίες είναι κοινές, σίγουρα η Αθήνα είναι ένα διαφορετικό μέγεθος, σε σχέση με τους υπόλοιπους δήμους, καθώς δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες. Θα υπάρξει δεύτερη συνάντηση, τους πρότεινα να γίνει στη Βέροια, γιατί εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί στις 10,11,12 Οκτωβρίου στην πόλη μας ένα τριήμερο αυτοδιοικητικό. Θα γίνει η προσπάθεια να επαναληφθεί στην πόλη μας, για να καταλήξουμε σε κάποια πιο συγκεκριμένα πράγματα, που αφορούν τη δικτύωση, που ταλανίζουν τις πόλεις μας, τους χώρους μας, προς το συμφέρον των περιοχών μας», ανέφερε ο κ. Βοργιαζίδης.

 

Στα προ ημερησίας συζήτηση θέματα οι επικεφαλής των παρατάξεων «ΙΣΧΥΡΟΣ ΔΗΜΟΣ» και «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ», Κώστας Παλουκίδης και Θεόφιλος Κορωνάς, αντίστοιχα, άσκησαν κριτική για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ «Εύηχη Πόλη», σημειώνοντας πως ήταν πολύ φτωχές, δεν καλέστηκαν ηχηρά ονόματα και οι δημοτικές κοινότητες ήταν αποκλεισμένες.

Απαντώντας ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Κώστας Ρίζος, ανέφερε πως τα ηχηρά ονόματα είναι κάτι πολύ σχετικό. Οι εκδηλώσεις είχαν ως σκοπό να προσελκύσουν όλες τις ηλικίες και η προσέλευση του κόσμου ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική.

Επί τάπητος τέθηκαν ακόμη τα διατηρητέα Καραναστάση και Τσαλέρα, σε ερώτηση του Κ. Παλουκίδη, ζητώντας να μάθει πως ο δήμος σκέφτεται να τα αξιοποιήσει. Για το κτίριο Καραναστάση ο αντιδήρχος κ. Λαζαρίδης ενημέρωσε ότι οι μελέτες που έχουν γίνει από την τεχνική υπηρεσία αφορούν σε πρώτη φάση τη στατικότητα για την επικινδυνότητα του κτίριου και η δεύτερη προς την επανάχρησή του και αναφέρθηκε στο σύνθετο δύσκολο πρόβλημα με πολλές παραμέτρους που εξελίσσεται το θέμα του διατηρητέου. Για το κτίριο Τσαλέρα απάντησε ο δήμαρχος αναφέροντας πως απώτερος στόχος είναι το 3ο και 14ο δημοτικό να παραχωρηθεί στη Μητρόπολη, ώστε να γίνει ένας ενιαίος χώρος με το Βήμα Αποστόλου Παύλου, κάτι που θα είναι ιδιαίτερα αναπτυξιακό για την περιοχή και οι μαθητές να μεταφερθούν στο σχολείο Τσαλέρα.

 

Κριτική στην δημοτική αρχή άσκησε ο Θεόφιλος Κορωνάς για τις νέες πλατείες, στο Μακροχώρι και στην Πατρίδα, σημειώνοντας ότι λείπει το πράσινο και τις ημέρες του καύσωνα οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές.

Η δημοτική σύμβουλος Πολυξένη Ντάγκα, κατήγγειλε ότι έξω από την περιοχή του Ταγαροχωρίου, στο δρόμο προς το κυνοκομείο, υπάρχει ένας τεράστιος σκουπιδότοπος που αποτελεί εστία μόλυνσης για τους κατοίκους και επίσης υπάρχουν πολλά ξερά χόρτα, με αποτέλεσμα να καλύπτονται οι πινακίδες σήμανσης, σημειώνοντας ότι πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα. Ακόμη ανέφερε ότι σε περιοχή πάνω από τα Παπάκια υπάρχει ένα δημοτικό οικόπεδο που ανήκει στο δήμο σε τραγική κατάσταση, ενώ θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο πάρκο, ζητώντας την άμεση καθαριότητα του χώρου. Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το φαινόμενο είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί σε όλη την έκταση του Δήμου, δίνει όμως τη δυνατότητα στους πολίτες να κλείνουν ραντεβού με την υπηρεσία Καθαριότητας και να περνά συνεργείο για την παραλαβή ογκωδών απορριμμάτων.

Στον κορεσμό που έχει επέλθει στα κοιμητήρια Βέροιας, αναφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Τρίγγας, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος για τα νέα κοιμητήρια στο Εργοχώρι και στο πρόβλημα σήμανσης στη γέφυρα του Αλιάκμονα, γύρω από τη λίμνη στην είσοδο της γέφυρας, εγκυμωνόντας κινδύνους ατυχήματος, προτείνοντας δημιουργία αερογέφυρας.

Απαντώντας στον κ. Τρίγκα ο αντιδήμαρχος κ.Λαζαρίδης ανέφερε ότι ο δρόμος Βέροιας - Μελίκης, είναι ένας επαρχιακός δρόμος που εποπτεύεται απο την Περιφέρεια. Παρόλο που υπήρχε η σκέψη να κατασκευαστεί ένας διάδρομος εξωτερικά της γέφυρας, για την απρόσκοπτη διέλευση των πεζών, αλλά οι απαντήσεις από τη ΔΕΗ και την Περιφέρεια, ήταν αρνητικές, ενώ ενημέρωσε ότι η τεχνική υπηρεσία του Δήμου θα προβεί σε δοκιμές για τη δημιουργία ενός διαδρόμου.

Ο πρόεδρος της Πατρίδας Γιάννης Σιδηρόπουλος τόνισε ότι η κοινότητα αντιμετωπίζει προβλήματα ύδρευσης το καλοκαίρι λόγω αλόγιστης χρήσης, σημειώνοντας πως γίνεται μεγάλη σπατάλη νερού από ποτίσματα σε χωράφια και από βυτία των τρακτέρ για ράντισμα και επεσήμανε πως πρέπει να λειτουργήσουν ρολόγια σε κάθε παροχή και όποιο χωράφι ποτίζει ασύστολα να κόβεται το νερό και να παίρνει και πρόστιμα. Ακόμη ανέφερε ότι πρέπει να μπούνε βάνες, γιατί όταν υπάρχει βλάβη το νερό κόβεται σε όλο το χωριό, ενώ με τις βάνες μπορεί να γίνεται έλεγχος που υπάρχει το πρόβλημα.

Ο πρόεδρος του Σελίου Γιώργος Φαρσαρώτος ενημέρωσε το σώμα για την ολοκλήρωση του έργου ασφαλτόστρωσης στον οικισμό και αναφέρθηκε στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο δήμος Βέροιας έχει ένα προάστιο που είναι ο πιο κρύος οικισμός της χώρας και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Είναι καλό να επισκέπτονται το Σέλι ηλικιωμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες και πολύς κόσμος τις ημέρες του καύσωνα, γιατί εμείς όταν ακούμε καύσωνα γελάμε». Ενώ ανέφερε ότι γίνονται συζητήσεις με τα αστικά ώστε να αυξηθούν τα δρομολόγια την περίοδο του καλοκαιριού. Οσον αφορά τα επακόλουθα  των υλικών πυροπροστασίας είναι πρωτοφανή και ο όγκος μη διαχειρίσιμος από τα κλαδιά και οι ιδιοκτήτες πρέπει να φροντίζουν για τη διαχείρισή τους.


Κορωνάς
Παλουκίδης

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής