breaking news Νέο

«Λ' Παύλεια» | Έναρξη εργασιών 30ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου

«Λ' Παύλεια» | Έναρξη εργασιών 30ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου

Το απόγευμα της Τετάρτης, 26ης Ιουνίου 2024, στον Χώρο Τεχνών του Δήμου Βεροίας πραγματοποιήθηκε η έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου των Λ’ Παυλείων με θέμα: «Ο Απόστολος Παύλος και η λειτουργική ζωή της Εκκλησίας».

Για τριάντα συναπτά έτη η Αποστολική Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας διοργανώνει κατά τον μήνα Ιούνιο το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο καθώς και ποικίλες επιστημονικές, καλλιτεχνικές, πολιτιστικές, αθλητικές και λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του ιδρυτού της τοπικής Εκκλησίας, Αποστόλου των Εθνών Παύλου.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου βυζαντινός χορός υπό τη διεύθυνση του Πρωτοπρ. Αθανασίου Νίκου έψαλε επίκαιρους ύμνους και στη συνέχεια ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλως Αρχιμ. Δημήτριος Μπακλαγής καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τους συνέδρους και με συγκίνηση αναφέρθηκε στη διεξαγωγή του πρώτου συνεδρίου των «Παυλείων» που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 1995, λίγους μόλις μήνες μετά την ενθρόνιση του Μητροπολίτη.

Όπως κάθε χρόνο το διεθνές συνέδριο τιμούν με την παρουσία τους Ιεράρχες των πρεσβυγενών και νεωτέρων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών. Ως εκ τούτου, πριν την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυναν ο Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος (Οικουμενικό Πατριαρχείο), ο Επίσκοπος Ιππώνος  Στέφανος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), ο Επίσκοπος Ιεραπόλεως  Αρσένιος (Πατριαρχείο Αντιοχείας) και ο Μητροπολίτης Ναζαρέτ Κυριακός (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), ενώ στις επόμενες συνεδρίες θα απευθύνουν χαιρετισμό οι υπόλοιποι Αρχιερείς.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του δημάρχου Βεροίας Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη, της εκπροσώπου του αντιπεριφερειάρχου Ημαθίας Κωνσταντίνου Καλαϊτζίδη, του προέδρου του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. Καθηγητού Νικολάου Μαγγιώρου, του προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής των Παυλείων Χαράλαμπου Ατματζίδη, Ομοτ. Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και του Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονος, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 30ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου.

Πριν την έναρξη της πρώτης συνεδρίας ο πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. Νικόλαος Μαγγιώρος απένειμε στον Μητροπολίτη Παντελεήμονα τιμητική πλακέτα για την επι τριάντα χρόνια αγαστή συνεργασία με το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Πρόεδρος της πρώτης Συνεδρίας ήταν ο πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. Καθηγητής Νικόλαος Μαγγιώρος και εισηγήσεις ανέπτυξαν ο Επ. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Τιμολέων Γαλάνης, ο οποίος ανέγνωσε την εισήγηση της απουσιάζουσας Καθηγήτριας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Αικατερίνης Τσαλαμπούνη με θέμα: «Ο Απόστολος Παύλος και η συνεισφορά του στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας» και ο διατελέσας Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Παναγιώτης Σκαλτής, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Θείες Λειτουργίες στην παράδοση της Εκκλησίας».

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίας οι Άγιοι Αρχιερείς και οι ελογιμώτατοι καθηγητές μετέβησαν στην Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας, όπου είχαν τη χαρά να ξεναγηθούν από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς μας Μητροπόλεως Αρχιμ Αθηναγόρα Μπίρδα στο Παύλειο Κειμηλιαρχείο «Ιεροί Θησαυροί», το οποίο φιλοξενεί εκθέματα ανεκτίμητης ιστορικής αξίας.

Το επιστημονικό συνέδριο και τις εκδηλώσεις των Λ’ Παυλείων τιμούν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος (Οικουμενικό Πατριαρχείο), ο Επίσκοπος Ιππώνος Στέφανος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), ο Επίσκοπος Ιεραπόλεως Αρσένιος (Πατριαρχείο Αντιοχείας), ο Μητροπολίτης Ναζαρέτ Κυριακός (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), ο Επίσκοπος Λίπλγιαν Δοσίθεος (Πατριαρχείο Σερβίας), ο Επίσκοπος Ουγγαρίας Σιλουανός (Πατριαρχείο Ρουμανίας), ο Μητροπολίτης Στάρα Ζαγόρας Κυπριανός (Πατριαρχείο Βουλγαρίας), ο Μητροπολίτης Ζουγκδίδι και Τσαΐτσι Γεράσιμος (Πατριαρχείο Γεωργίας), ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος (Εκκλησία της Κύπρου), ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιος (Εκκλησία της Ελλάδος), ο Επίσκοπος Απολλωνίας και Φιέρι Νικόλαος (Εκκλησία της Αλβανίας), ο Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Karczewski και ο αξιότιμος Καθηγητής Γεώργιος Betlejko (Εκκλησία της Πολωνίας), καθώς και τοπικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί άρχοντες, καθηγητές, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και κληρικοί της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Οι εργασίες του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου θα συνεχιστούν το διήμερο 27 και 28 Ιουνίου και μεταδίδονται απευθείας από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς μας Μητροπόλεως «Παύλειος Λόγος 90.2 FM» ενώ ταυτόχρονα μαγνητοσκοπούνται από τον εκκλησιαστικό τηλεοπτικό σταθμό «4Ε» και από τον εκκλησιαστικό τηλεοπτικό σταθμό «TRINITAS TV» του Πατριαρχείου Ρουμανίας.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής