breaking news Νέο

Πραγματοποιήθηκε η τρίτη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής Αρχής δήμου Βέροιας

Πραγματοποιήθηκε η τρίτη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής Αρχής δήμου Βέροιας

Την Τετάρτη 26 Ιουνίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η τρίτη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής Αρχής για το δίμηνο Μαϊου - Ιουνίου 2024.

Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις

- Το πρώτο ερώτημα αφορούσε τον έλεγχο οικονομικών καταστάσεων της ΚΕΠΑ, σε αίτημα που κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «ΙΣΧΥΡΟΣ ΔΗΜΟΣ» κ. Μακρίδης, σημειώνοντας πως μία επιχείρηση με τζίρο 1.200.000 ευρώ και επισφαλείς απαιτήσεις 560.000 ευρώ, χρειάζεται ορκωτούς ελεγκτές, ώστε να βγουν σημαντικά και θετικά συμπεράσματα.

Ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ κ. Ρίζος ενημέρωσε ότι η επιπρόσθετη ανάθεση σε ορκωτούς λογιστές, που με βάση την νομοθεσία δεν υποχρεούται η επιχείρηση, θα επιβαρύνει με ένα επιπρόσθετο υψηλό έξοδο, χωρίς να εγγυάται πληρέστερο έλεγχο από αυτούς που γίνονται από ελεγκτές διορισμένους από το δημοτικό συμβούλιο και το υπέρτατο όργανο ελέγχου, το ελεγκτικό συνέδριο, καθώς η έκθεση ελέγχου έχει θετικό πρόσημο για την επιχείρηση. Επιπλέον ο προϊστάμενος Οικονομικών της ΚΕΠΑ κ. Ταρατσίδης έδωσε περαιτέρω στοιχεία τις οικονομικές καταστάσεις και ειδικότερα από που προέρχονται τα επισφαλή ποσά.

- To δεύτερο ερώτημα ήταν αναφορικά με το δίκτυο αποχέτευσης του έργου της ΔΕΥΑΒ στη Βεργίνα και τέθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Μαλούτα, ο οποίος ανέφερε ότι ο εργολάβος του έργου έχει αποχωρήσει, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχει κάνει στάση εργασίας, γιατί του οφείλονται 160.000 ευρώ και δεν έχει να πληρώσει τους υπαλλήλους, θέτοντας το ερώτημα αν και πότε το έργο θα συνεχιστεί.

Στον κ. Μαλούτα απάντησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Στ. Διαμάντης, αναφέροντας πως το έργο είναι ΕΣΠΑ και τα χρήματα στον εργολάβο οφείλονται από το γενικό κορβανά του κράτους και ενημέρωσε ότι το 90% του έργου έχει ολοκληρωθεί και έχουν απομείνει μόνο 3χλμ. ασφαλτόστρωσης και όταν λάβει τα χρήματα ο εργολάβος θα ολοκληρωθεί το έργο, επισημαίνοντας πως ο βιολογικός καθαρισμός στα Παλατίτσια έχει ξεκινήσει και μέχρι τέλος της χρονιάς θα είναι έτοιμος.

- Το τρίτο ερώτημα τέθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Τρίγγα και αφορούσε τα μέτρα πρόληψης από το γραφείο τύπου Πολιτικής Προστασίας του δήμου Βέροιας, για την αντιμετώπιση πυρκαγιών και αφορούσε διάφορα σκέλη, όπως αν έχουν καθαριστεί προληπτικά όλοι οι δημοτικοί χώροι, τα εγκαταλειμμένα οικόπεδα, αν έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες στους αγροτικούς δρόμους, αν λειτουργούν οι κρουνοί και  κατά πόσο οι εθελοντικές ομάδες είναι σε ετοιμότητα και οι πολίτες ενήμεροι.

Στον κ. Τρίγγα απάντησε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Παπαδόπουλος τονίζοντας πως οι δημοτικοί χώροι καθαρίζονται ετησίως από την βλάστηση, κλαδεύσεις, καθαρισμούς στάβλων, με στόχο αφενός τη μείωση καύσιμης ύλης και αφετέρου την αποφυγή μετάδοσης πυρκαγιάς στα υψηλότεα δέντρα, μέσω προγραμμάτων της ΣΑΤΑ, που φέτος ήταν ελαφρώς αυξημένη και τα εγκαταλειμμένα οικόπεδα καθαρίζονται από τους υπόχρεους ιδιοκτήτες και έχουν δημιουργηθεί όλες οι αντιπυρικές ζώνες. Τις ημέρες με υψηλή επικινδυνότητα βγαίνουν δύο περίπολοι από τις 1 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ στα Πιέρια και το Βέρμιο, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, που έχει και ασκεί τον συντονισμό σε όλη την αντιπυρική περίοδο και οι εθελοντικές ομάδες είναι εκπαιδευμένες και συμμετέχουν σε ασκήσεις, ενώ όπως τόνισε το σχέδιο διαμορφώνεται ανάλογα με τις συνθήκες, φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόσφατο μπουρίνι που καταστράφηκαν περίπου 200 δέντρα υγιή. «Σε μία ανεξέλεγκτη κατάσταση δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

- Το επόμενο ερώτημα έθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» κ. Κορωνάς  και είχε να κάνει με την «Βίλα Βικέλα» και το Πράσινο Ταμείο, ζητώντας αν υπάρχει πρόθεση από το δήμο να εκμεταλλευτεί το κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο, αν έχει γίνει κάποια μελέτη σ' αυτή την κατεύθυνση και γενικότερα ποιός θα είναι ο σκοπός χρήσης του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου.

Στον κ. Κορωνά απάντησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών κ. Τσαχουρίδης ενημερώνοντας πως έχει σταλεί αίτημα για χρηματόδοση απο το Πράσινο Ταμείο, που χρηματοδοτεί 1,5 εκ. το ανώτερο, το οποίο ζητούσε διευκρινιστικές απαντήσεις, όσον αφορά το οικοδομικό τετράγωνο, αν υπάγεται εντός ή εκτός σχεδίου, καθώς το τοπογραφικό διάγραμμα το έδειχνε εντός σχεδίου και δεν χρηματοδοτεί χώρους μέσα στα εγκεκριμένα σχέδια πόλεων και ζήτησε να γίνει γνωμοδότηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σε κάθε περίπτωση η υπηρεσία συγκεντρώνει στοιχεία για να μπορέσει να διευκρινήσει ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι εντός σχεδίου και έχει χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου.

- Η δημοτική σύμβουλος κ. Παπαδίνα  κατέθεσε ερώτημα σε σχέση με τη λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών και ειδικότερα τον παιδικό σταθμό Αγίου Γεωργίου, σε σχέση με την προθεσμία που είχε δοθεί από τον υπουργείο μέχρι τις 31 Μαρτίου, για την εναρμόνιση των προϋποθέσεων λειτουργίας των παιδικών σταθμών και εάν αυτές δεν ολοκληρωθούν ανακαλείται η άδεια λειτουργίας τους.

Στην κ. Παπαδίνα απάντησε ο αντιδήμαρχος Παιδείας Θ. Δέλλας σημειώνοντας πως ο δήμος έχει ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης έξι παιδικών σταθμών, ώστε να μπορέσουν να ανακαινιστούν και να πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το προεδρικό διάταγμα, εκπονήθηκε μελέτη, δημοπρατήθηκε και έχει γίνει ανάδειξη προσωρινού αναδόχου.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής