breaking news Νέο

Ευρεία σύσκεψη των Ελλήνων ροδακινοπαραγωγών την Τετάρτη στη Βέροια για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων

Ευρεία σύσκεψη των Ελλήνων ροδακινοπαραγωγών την Τετάρτη στη Βέροια για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων

Στη Βέροια στρέφεται το ενδιαφέρον των Ελλήνων ροδακινοπαραγωγών, καθώς την ερχόμενη Τετάρτη (21 Μαρτίου) έχει προαναγγελθεί από πλευράς της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Αγροτών η πραγματοποίηση ευρείας σύσκεψης όλων των ροδακινοπαραγωγών.

Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η πολύ δύσκολη, τραγική αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα ακριβείς, κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι ροδακινοπαραγωγοί, εξαιτίας των χαμηλών τιμών που δόθηκαν στην παραγωγή του προϊόντος στο 2017.

Η σύσκεψη θα έχει ως χώρο πραγματοποίησης το ξενοδοχείο «ΑΙΓΕΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ» στη Βέροια και θα ξεκινήσει στις 7.30 μ.μ., στο επίκεντρο της οποίας πρόκειται να βρεθούν οι συνέπειες από το υφιστάμενο Ρωσικό εμπάργκο, όπως και οι ζημιές που έπληξαν τη ροδακινοπαραγωγή από τις καταστροφικές βροχοπτώσεις στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, ζητήματα για τα οποία οι ροδακινοπαραγωγοί απαιτούν άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους.

 

«Ανάγκη για μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη»

«Η σύσκεψη αυτή κρίνεται πάρα πολύ σημαντική, γιατί αντιλαμβανόμαστε αυτό που αντιλαμβανόμασταν πριν τις κινητοποιήσεις», ανέφερε με νόημα στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» ο Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, Γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας. Και προσέθεσε : «Η παρουσία όλων των ροδακινοπαραγωγών στη σύσκεψη είναι αναγκαία, γι' αυτό και τους καλούμε να συμμετέχουν μαζικά, αφού η συμμετοχή και η στήριξη των αποφάσεων που θα παρθούν, είναι βασική προϋπόθεση, για να έχει αποτελέσματα ο αγώνας, στον οποίο έχουμε επιδοθεί».

 

«Ήταν κάτι το αναμενόμενο η απόφαση αυτή του κ. Χόγκαν!»

Ο ίδιος ακόμα, κληθείς να σχολιάσει την αρνητική απάντηση του Κοινοτικού Επιτρόπου Φιλ Χόγκαν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, αναφορικά με το αίτημα που είχε υποβάλλει η ελληνική πλευρά για αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών, κάθε άλλο παρά... ανυποψίαστος έδειξε γι' αυτή την απόφαση.

«Ήταν κάτι το αναμενόμενο η απόφαση αυτή του κ. Χόγκαν. Και αυτό, γιατί δεν τρέφαμε ιδιαίτερες ελπίδες ότι θα δίνονταν τα 47 εκ. ευρώ, ως αντιστάθμισμα στην κατάρρευση τιμών που κατέγραψαν ροδάκινα και νεκταρίνια, από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα του Ρώσικου εμπάργκο έχει χορηγήσει ήδη χρήματα, 23 εκατ. ευρώ, από το 2014 και εντεύθεν, για προγράμματα που έχουν να κάνουν με την απόσυρση ροδακίνων και τη δωρεάν διανομή τους σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. Ταυτόχρονα, δε, όταν ο κ. Χόγκαν φέρεται να παροτρύνει το ΥΠΑΑΤ να αξιοποιήσει το μέτρο των συνδεδεμένων ενισχύσεων και για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, αλλά και να προωθήσει την αναδιάρθρωση του κλάδου».

Όσο για το αν με αυτή την απαντητική επιστολή του κ. Χόγκαν προς τον κ. Αποστόλου κλείνει οριστικά ο δρόμος για κάθε είδους αποζημιώσεις των Ευρωπαίων παραγωγών, για πιέσεις που υφίστανται λόγω του συνεχιζόμενου εμπάργκο της Ρωσίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε : «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να κρατάμε ψηλά και πάλι το θέμα των διεκδικήσεων σε τέτοιου είδους αποζημιώσεις».

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής