breaking news Νέο

Πόθεν Έσχες: Στο στόχαστρο οι σύζυγοι, σύντροφοι και τα τέκνα των υπόχρεων – Τι αλλάζει με το νεο καθεστώς ελέγχου

Πόθεν Έσχες: Στο στόχαστρο οι σύζυγοι, σύντροφοι και τα τέκνα των υπόχρεων – Τι αλλάζει με το νεο καθεστώς ελέγχου

Τα πάνω κάτω έρχονται στο Πόθεν Εσχες και στη διαδικασία αποτύπωσης της περιουσιακής κατάστασης,  με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Αρχικά η διαδικασία γίνεται πιο φιλική για τους υπόχρεους των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων  με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα της εφαρμογής www.pothen.gr  αλλά και μέσω της αύξησης των πεδίων των δηλώσεων που συμπληρώνονται αυτόματα μέσω διαλειτουργικότητας.

Δηλαδή εκτός από τα δεδομένα της φορολογικής δήλωσης και τα στοιχεία των ακινήτων, θα αντλούνται επίσης αυτόματα τα υπόλοιπα των καταθετικών λογαριασμών, οι λογαριασμοί πληρωμών και φύλαξης πολύτιμων μετάλλων και νομισμάτων, στοιχεία από θυρίδες, στοιχεία για κατοχή πλωτών ή εναέριων μέσων (από την ΑΑΔΕ και το Μητρώο Οχημάτων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών), συμμετοχές σε κάθε είδους εταιρείες ή επιχειρήσεις (από το ΓΕΜΗ) εκτός από αυτά που αφορούν Ανώνυμες Εταιρείες, καθώς και για κάθε είδους δανειακές υποχρεώσεις εφόσον αφορούν ποσά άνω των 5.000 ευρώ.

Ωστόσο για πρώτη φορά στις επόμενες δηλώσεις θα περιλαμβάνεται εκτός σπο την περιουσιακή κατάσταση  των υπόχρεων ακόμη και τα ΑΦΜ των εν διαστάσει συζύγων και των ανήλικων τέκνων τους.

Ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχουν ΑΦΜ τα παραπάνω πρόσωπα, θα τους χορηγείται ΑΦΜ ειδικού σκοπού προκειμένου να υποβάλλουν τη δήλωση. Ας σημειωθεί πως πλέον, η υποχρέωση δήλωσης περιλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία είτε αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Ειδικότερα οι δικαστικοί  και οι εισαγγελικοι λειτουργοί, υποχρεωτικά θα δηλώνουν κάθε συμβολαιογραφική πράξη που σχετίζεται με μεταβίβαση περιουσίας προς ανήλικο τέκνο.

Την ίδια ωρα οι συμβολαιογράφοι θα υποχρεώνονται πλέον  να υποβάλλουν, αποκλειστικά ηλεκτρονικά, αντίγραφο κάθε συμβολαιογραφικού εγγράφου που συντάσσεται από αυτούς, με το οποίο αναλαμβάνεται η υποχρέωση ή μεταβιβάζεται από ή προς δικαστικό ή εισαγγελικό λειτουργό, από ή προς σύζυγο, πρόσωπο με το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή ανήλικο τέκνο του, οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο, κινητό ή ακίνητο, δικαίωμα ή αποδοχή κληρονομιάς.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής