breaking news Νέο

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Σε υψηλούς τόνους η συνεδρίαση το μεσημέρι της Τετάρτης - Τι συζητήθηκε

  • Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Σε υψηλούς τόνους η συνεδρίαση το μεσημέρι της Τετάρτης - Τι συζητήθηκε
  • Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Σε υψηλούς τόνους η συνεδρίαση το μεσημέρι της Τετάρτης - Τι συζητήθηκε

Σε υψηλούς τόνους συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας, το μεσημέρι της Τετάρτης 24/7, αφού χαρακτηρίστηκε από συνεχείς εντάσεις και διαξιφισμούς, καθ' όλη τη διάρκειά της.

Αρχικά ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, κ. Γιώργος Μιχαηλίδης, ενημέρωσε το Σώμα ότι το επόμενο δημοτικό συμβούλιο, με διπλή συνεδρίαση, θα πραγματοποιηθεί στις 26 ή 28 Αυγούστου και σύμφωνα με το νόμο όποιος θέλει να καταθέσει θέματα, πρέπει να το κάνει δύο μέρες πριν την πρόσκληση, με αφορμή εκπρόθεσμα θέματα των κ.κ. Παλουκίδη και Κορωνά,  καθώς η νομοθεσία είναι σαφέστατη.  Ενημέρωσε ακόμα ότι το επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί με το νέο κανονισμό, που εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη, ενώ όσον αφορά τη δυσαρέσκεια που εκφράστηκε από δημοτικούς συμβούλους για την αλλαγή της ώρας της συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε στις 3 μ.μ., σημείωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα το παράνομο και η ώρα σύμφωνα με το νόμο δεν είναι πάντα fix.  «Η δημοτική αρχή για λόγους ευελιξίας μπορεί να την αλλάξει και αυτό έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις».

 

Στην ενημέρωσή του ο δήμαρχος Βέροιας Κ. Βοργιαζίδης, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Θόδωρο Λιβάνιο, για θέματα του δήμου, με το πρώτο το οικονομικό και με έμφαση στο τέλος ταφής, εκφράζοντας την ανησυχία του για το αυξημένο κόστος, το οποίο για το δήμο Βέροιας υπερβαίνουν τα 2 εκ. ευρώ.,  αλλά και ο άγνωστος Χ που είναι οι ενεργειακές αυξήσεις, αναφέροντας ενδεικτικά ότι έχουμε μερική και στις 20 Ιουλίου είχαμε την ακριβότερη χονδρική τιμή σε όλη την Ευρώπη και προφανώς θα υπάρξουν υπερβάσεις. Ο υπουργός σημείωσε πως γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα που δημιουργήθηκαν, τα οποία και δεσμεύτηκε να εξετάσει. Αναφέρθηκε ακόμα στις συνεδριάσεις της ΠΕΔΚΜ και της ΚΕΔΕ που τονίζουν ακριβώς τα ίδια πράγματα και μετέφεραν την αγωνία για την οικονομική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι,  λόγω της υποχρηματοδότησης, σε συνδυασμό με τις μεγάλες υποχρεώσεις των δήμων και τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, μεταξύ των οποίων, να δοθούν άμεσα 3 έκτακτες μίνι χορηγήσεις ύψους 140 εκ. ευρώ η κάθε μία , να καταργηθεί το τέλος ταφής, να επιστραφούν τα τέλη που αφαιρέθηκαν από τους δήμους και να ξεκινήσει άμεσα διάλογος με την πολιτεία. «Οι Δήμοι αντιλαμβάνονται με ένα διαφορετικό τρόπο απ' ότι τα κόμματα την πολιτική πραγματικότητα και έχουν κοινές διεκδικήσεις από την πολιτεία όποιου χρώματος και αν είναι αυτή και ορθά πράττουν και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία» υπογράμμισε ο κ. Βοργιαζίδης, αναφέροντας ενδεικτικά ότι ενώ θα πρέπει να λαμβανουν το ποσο 6,5 δις ετησίως, παίρνουν μόνο το 1/3 από αυτά.

Για το θέμα του κανονισμού λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων, ο  κ. Βοργιαζίδης ενημέρωσε πως η ΚΕΔΕ ψήφισε έναν πρότυπο κανονισμό λειτουργίας, όχι απαραίτητα δεσμευτικό, και είναι πολύ πιθανόν να γίνουν κάποιες μικροαλλαγές και σε αυτόν που ψήφισε ο Δήμος Βέροιας, γιατί είναι καλό να τον ακολουθήσουν όλοι οι δήμοι να έχουν κάτι ενιαίο.

Τέλος για τα παράπονα που εξέφρασαν πολλοί συμπολίτες μας, για την κατάσταση που δημιουργείται στην πόλη για τις εργασίες φυσικού αερίου, προκειμένου να περάσουν οι κεντρικές γραμμές, ο δήμαρχος είπε πως ο δήμος δεν έχει καμία σχέση με το έργο και η όποια σωστή ή λανθασμένη απόφαση, βαρύνει την εταιρία. «Ο δήμος δεν εμπλέκεται πουθενά, το ότι καταβρέχουμε το κάνουμε για να βοηθήσουμε στην άσχημη κατάσταση που δημιουργείται».

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΙΣΧΥΡΟΣ ΔΗΜΟΣ» Κώστας Παλουκίδης, συντάχθηκε με την στάση της ΚΕΔΕ ώστε να διεκδικεί και να αντιτάσσεται στην κυβέρνηση για αποφάσεις που δε είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Ο επικεφαλής της παράταξης  «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» Θεόφιλος Κορωνάς, έκανε τη διαπίστωση ότι τα θέματα που έθεσε ο δήμαρχος Βέροιας στον κ. Λιβάνιο είναι οι βασικές διεκδικήσεις  της ΚΕΔΕ και ρώτησε αν έθεσε κάτι εξειδικευμένο όσον αφορά τον Δήμο Βέροιας, που δυστυχώς χρόνο με το χρόνο, όπως είπε, πέφτει σε ρυθμούς ανάπτυξης.

 

Εξηγήσεις για τις μεγάλες ποσότητες βιομάζας σε οικόπεδο στο Ταγαροχώρι, ζήτησε ο κ. Κορωνάς και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Θεοδωρίδης σχετικά με τη νομιμότητα αυτής της πρακτικής.

Απαντώντας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος δήλωσε ότι όλη η βιομάζα από τους χώρους και τα οικόπεδα του δήμου που καθαρίζονται, εναποτίθεται στο συγκεκριμένο οικόπεδο στο Ταγαροχώρι. Η ποσότητα της βιομάζας είναι μεγάλη, και ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι αυτό αποτελεί κοινή πρακτική σε όλους τους δήμους.

Για να διευκολύνει μάλιστα τις ανάγκες αυτής της εργασίας, το Υπουργείο έχει απαλλάξει τους δήμους από την υποχρέωση λήψης περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τους συγκεκριμένους χώρους εναπόθεσης βιομάζας, είπε ο αντιδήμαρχος και έδειξε έγγραφα για να τεκμηριώσει την τοποθέτησή του. Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι αυτό γίνεται για να εξασφαλιστεί η αποδοτική διαχείριση της βιομάζας και να αποφευχθούν καθυστερήσεις και πρόσθεσε ότι στον συγκεκριμένο χώρο, υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες και οι σωροί είναι διαχωρισμένοι μεταξύ τους. Ο κ. Παπαδόπουλος, εν μέσω έντασης, κατήγγειλε περιστατικό παρεμπόδισης της εργασίας των εργαζομένων του δήμου από τρεις δημοτικούς συμβούλους.

Την απαράδεκτη κατάσταση στο οδικό δίκτυο δημοτικών κοινοτήτων και συγκεκριμένα στο δρόμο προς Πατρίδα, κατήγγειλε ο επικεφαλής της παράταξης "ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ" Παναγιώτης Χατζησάββας και ρώτησε τη δημοτική αρχή αν προβλέπονται και πότε ασφαλτοστρώσεις και έθεσε τη δημοτική αρχή προ των ευθυνών της για τις διακοπές νερού σε τοπικές κοινότητες. «Είναι απαράδεκτο η δημοτική αρχή να επικαλείται την ατομική ευθύνη για σπατάλη του νερού. Εν μέσω καύσωνα είναι απαράδεκτο οι δημότες να λένε το νερό - νεράκι και οι αγρότες να μην μπορούν να ποτίσουν τα χωράφια τους, ενώ όταν υπάρχει βλάβη το νερό να συνεχίζει να τρέχει» σημείωσε ο κ. Χατζησάββας, κατηγορώντας την δημοτική αρχή για ανοχή στην υποστελέχωση και το απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης.

Απαντώντας στον κ. Χατζησάββα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Διαμάντης σημείωσε ότι κλείνουμε τo νερό όταν βλέπουμε ότι καταναλώνονται παραπάνω κυβικά. «Και όλο τον Αλιάκμονα να δώσουμε, ποτέ δεν θα γίνεται ορθολογική χρήση του νερού» ανέφερε χαρακτηριστικά και ενημέρωσε το Σώμα οτι προχωράνε τα έργα αποχέτευσης στις Κοινότητες Λυκογιάννη, Νικομήδεια, Κουλούρα και Αγιο Γεώργιο, καθώς και οι βιολογικοί καθαρισμοί για τα αποχετευτικά δίκτυα σε Βεργίνα, Παλατίτσια και Αγιο Γεώργιο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για την κατάσταση του έργου στην Βεργίνα, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Βέροιας ανέφερε ότι ο ανάδοχος έχει ήδη λάβει τα απαιτούμενα κονδύλια για τη συνέχιση των εργασιών και, μετά την ολοκλήρωση των θερινών διακοπών, το έργο θα συνεχιστεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και σημείωσε ότι η ΔΕΥΑΒ είναι έτοιμη για καινούργιες προτάσεις, σε νέα προγράμματα χρηματοδότησης, ώστε να ενταχθούν και άλλα έργα. «Γινόμαστε καλύτεροι», επεσήμανε

 

Στην πρόοδο των εργασιών της ανάπλασης Βεργίνας αναφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μαλούτας με τον αντιδήμαρχο κ. Λαζαρίδη να ενημερώνει ότι έχει ήδη αναδειχθεί ανάδοχος του έργου, ενώ αυτή την περίοδο η αρχαιολογία ολοκληρώνει τις προσλήψεις για το ερευνητικό έργο. Επιπλέον, ο ΔΕΔΗΕ ολοκληρώνει τη μελέτη για την υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτρισμού.

Αναφορικά με το αρδευτικό σύστημα στην περιοχή Χαράδρα, ο Ευθύμης Τρίγκας ζήτησε ενημέρωση για την κατάσταση του έργου. Ο Άρης Λαζαρίδης εξήγησε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην αποτυχία της πρώτης εργολαβίας. Κατά την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής υπήρξε ολίσθηση πρανών, γεγονός που οδήγησε στην ανάγκη νέας μελέτης και νέας εργολαβίας. Το έργο έχει ολοκληρωθεί και αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται δοκιμές. Παρά κάποια προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί, ο κ. Λαζαρίδης εκτίμησε ότι εντός του επόμενου διμήνου τα ζητήματα θα έχουν επιλυθεί και το έργο θα παραδοθεί προς χρήση.

 

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μακρίδης έθεσε το θέμα της παράνομης απόθεσης άδειων συσκευασιών φυτοφαρμάκων σε σημεία όπου γεμίζουν νερό τα βυτία ραντίσματος, θέτοντας το ερώτημα γιατί ο δήμος δεν παρεμβαίνει, κάτι που σε άλλο δήμο γίνονται, δίνοντας μάλιστα συγχαρητήρια στον αντιδήμαρχο. Έντονη ήταν η αντίδραση του αντιδημάρχου Καθαριότητας κ. Παπαδόπουλου ο οποίος ενημέρωσε ότι η συγκέντρωση των άδειων συσκευασιών δεν εμπίπτει στην ευθύνη των δήμων, κάτι που επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι παρεμβάσεις αυτές γίνονται περιστασιακά, όταν οι άδειες συσκευασίες συσσωρεύονται σε τέτοιο βαθμό που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα υγιεινής και αισθητικής, σχηματίζοντας κυριολεκτικά "βουνά".


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής