breaking news Νέο

Θα αντιδράσουμε στο...ηλεκτροσόκ; - Του Αλέκου Χατζηκώστα

Θα αντιδράσουμε στο...ηλεκτροσόκ;  - Του Αλέκου Χατζηκώστα

Μέτρα που αναμένεται να οδηγήσουν τελικά ακόμα και στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και θα εντείνουν τα αδιέξοδα για τα λαϊκά νοικοκυριά ανακοίνωσε που το σίγουρο είναι οτι η περίφημη «ελεύθερη αγορά Ενέργειας» θα «μαδήσει» το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών και τους επόμενους μήνες.

Το γράφουμε αυτό με σιγουριά γιατί δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες της κατάστασης.Η «ελεύθερη» διαμόρφωση των τιμών της αγοράς με βάση το κυνήγι του κέρδους, το «υποχρεωτικό» μοντέλο λειτουργίας στην αγορά Ενέργειας και οι δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με τα πλαφόν και τις τιμές. Ολα αυτά δηλαδή και τόσα ακόμα που αποτελούν τη βασική αιτία για τη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών του ρεύματος και που συνοψίζονται υπό τον τίτλο «απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας». Πολιτική που και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν υλοποιήσει και στηρίξει είτε ως κυβερνήσεις είτε ως αντιπολίτευση.

Με «άθικτα» όλα αυτά και πάνω απ' όλα την καπιταλιστική κερδοφορία, τα μέτρα της κυβέρνησης αφορούν την ανακύκλωση μέτρων κοροϊδίας, που μάλιστα η ίδια πριν λίγο καιρό είχε καταργήσει, επειδή οδηγούσαν στην αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας...!

Ας δούμε αναλυτικά τις εξαγγελίες.

Πρώτο μέτρο, η έκτακτη επαναφορά του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο για Ιούλιο και Αύγουστο, το ακριβές ύψος του οποίου θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Η κυβέρνηση το είχε θεσπίσει αυτό ως έκτακτο τέλος 5% από τον Μάρτιο του 2023 και ήταν αποτέλεσμα τροποποίησης διάταξης του Νοεμβρίου του 2022, με την οποία επιβαλλόταν εισφορά 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις ποσότητες φυσικού αερίου που αγόραζαν οι ηλεκτροπαραγωγοί.

Αυτό λοιπόν το έκτακτο τέλος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ως μέτρο για μείωση της τιμής του ρεύματος - έστω και έμμεσα για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς - η ίδια τον Φεβρουάριο του 2024 το είχε ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ επειδή οδηγούσε στην αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά!

Δεύτερο μέτρο η επιδότηση των νοικοκυριών, η οποία θα αφορά στον Αύγουστο του 2024. Η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε το πώς θα γίνει και το πόσο θα είναι και, όπως είπε ο υπουργός, αυτό θα γίνει περί τα τέλη Ιουλίου. Δοκιμασμένη συνταγή που αφενός ενισχύει τους ομίλους της Ενέργειας, αφετέρου ενισχύει όλους τους παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην ενεργειακή φτώχεια, όπως η στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» και τα κέρδη των «πράσινων» αρπακτικών.

 

Μέτρο που δεν ανακούφισε καν στο παρελθόν τα λαϊκά νοικοκυριά, που δεν είναι σε θέση να ξοφλήσουν τους λογαριασμούς ακόμα και μετά τη μείωση, μέσω της επιδότησης. Σύμφωνα με στοιχεία, άλλωστε, περίπου 6 στους 10 καταναλωτές ή δεν μπορούν να εξοφλήσουν ή προχωρούν σε διακανονισμούς που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν μετά από μερικούς μήνες. Ταυτόχρονα, οι εντολές διακοπής της παροχής ηλεκτρισμού στα λαϊκά σπίτια είναι εκατοντάδες χιλιάδες.

Τρίτο μέτρο, με το οποίο γελάνε ακόμα οι όμιλοι της Ενέργειας, είναι μία «έκτακτη οδηγία για πρόσθετη πρόνοια προς όφελος των πολιτών για στρεβλώσεις που έχουν ενδημικά χαρακτηριστικά». Οπως είπε ο υπουργός, «η κυβέρνηση παρεμβαίνει και συνδράμει τους καταναλωτές» και, όπως συμπλήρωσε αμέσως μετά, για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι αυτή η εξαγγελία είναι κυριολεκτικά για πέταμα, «δεν έχουμε ευκολία στο πώς θα παρέμβουμε γιατί είναι τα ευρωπαϊκά εργαλεία και οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις εξαιρετικά περιορισμένα. Αλλά εξαντλούμε τη δημιουργικότητά μας υπέρ των καταναλωτών».

Η μόνη δημιουργικότητα μέχρι τώρα πάντως έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο θα εξαπατήσει η κυβέρνηση τους καταναλωτές, είτε αυτό λέγεται «κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής» που ενσωματώθηκε στους λογαριασμούς ρεύματος, είτε «χρωματιστά τιμολόγια», είτε «ελευθερία επιλογής του καταναλωτή». Ολα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των ομίλων και του δημιουργικού χαρατσώματος των νοικοκυριών.

Αυτό που απαιτείται είναι η σύγκρουση με αυτή την πολιτική, η κατάργηση του χρηματιστηρίου Ενέργειας και των φόρων που εκτινάσσουν παραπέρα τις τιμές, η σχεδιασμένη αξιοποίηση όλων των ενεργειακών πηγών που διαθέτει η χώρα, με όλα τα σύγχρονα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, προς όφελος του λαού και όχι του κάθε "επενδυτή.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής