breaking news Νέο

Συνάντηση αγροτών με τον υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταμενίτη - Τι συζήτησαν

Συνάντηση αγροτών με τον υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταμενίτη - Τι συζήτησαν

Συνάντηση με τον υφυπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων κ. Σταμενίτη με αγροτικούς συλλόγους από Ημαθία, Πέλλα , Φλώρινα και Κοζάνη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (5/7) στα γραφεία του αγροτικού συλλόγου Πέλλας στα Γιαννιτσά.

Οι Αγροτικοί σύλλογοι παρέδωσαν Υπόμνημα με τα αιτήματα, πάνω στα οποία έγινε η συζήτηση με τον  υφυπουργό.

Πιο συγκεκριμένα, για το ζήτημα καθορισμού ελάχιστης εγγυημένης τιμής στα 0,50 λεπτά ανέφερε πως δεν μπορεί να επιβληθεί από την κυβέρνηση επειδή έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες της ΕΕ, , συμφώνησε ωστόσο ότι οι τιμές πρέπει να ανακοινώνονται  πριν τη συγκομιδή .

Για το κόστος παραγωγής που σύμφωνα με τους αγροτικούς συλλόγους για το συμπύρινο ροδάκινο ανέρχεται στα 0,45 λεπτά, ο υφυπουργός περιορίστηκε να αναφερθεί στην τιμή της κιλοβατώρας στο αγροτικό τιμολόγιο που ανακοίνωσε η  κυβέρνηση. Δεν αναφέρθηκε όμως στην ασυδοσία των βιομηχάνων που μας προμηθεύουν (φυτοφάρμακα , λιπάσματα, μέσα κά) που αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής, όπως και το πετρέλαιο.

Για ΕΛΓΑ

Για το ζήτημα των ζημιών από την ακαρπία, όσο και από τις άκαιρες βροχοπτώσεις, είπε πως  δεν υπάρχουν ακόμη ασφαλείς μελέτες, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να οφείλεται και σε λάθος πρακτικές των παραγωγών. Ωστόσο ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο νέο κανονισμό . Είπε ακόμη, ότι ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ  θα είναι ανταποδοτικός, τα όρια της αναμενόμενης παραγωγής θα είναι κριτήριο του παραγωγού, και σύμφωνα με αυτό θα καθορίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Στο ερώτημα εάν υπάρχει προσέγγιση με ιδιώτες, ο υφυπουργός  επιβεβαίωσε ότι υπάρχει. (Άρα βγαίνουν πραγματικές οι προβλέψεις μας για είσοδο ιδιωτών στον οργανισμό). Όσον αφορά την υποστελέχωση του ΕΛΓΑ και το αίτημα μας για μόνιμες προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού, δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα θα προσληφθούν 220 γεωπόνοι μέσω ΑΣΕΠ για τις τρέχουσες ανάγκες ενώ για το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να προστεθούν ακόμη 21 εκτιμητές για τους δύο Νομούς ΗΜΑΘΙΑΣ και ΠΕΛΛΑΣ.

Για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ

Ανέφερε πως το πρόβλημα οφείλεται στη διαμάχη  δύο εταιρειών, (εννοείται για το ποιος θα καρπωθεί τα τεράστια ποσά από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ). Σύμφωνα με τον υφυπουργό τις επόμενες ημέρες θα διευθετηθεί το ζήτημα και θα μπορέσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι να υποβάλουν τις δηλώσεις τους. Επίσης αναφορά έγινε στη συνδεδεμένη ενίσχυση στο καλαμπόκι που θα καταβάλλεται στο εξής με την προϋπόθεση της ποιότητας των υδάτων άρδευσης.

Τέλος, έγινε συζήτηση γύρω από το πρόβλημα που προέκυψε με τους παραμορφωμένους καρπούς ροδακίνων. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο αριθμός των προσβεβλημένων χωραφιών ανέρχεται σε 1.000 στρέμματα στην  Ημαθία, ενώ στην Πέλλα πολύ περισσότερα. Ο υφυπουργός συνέστησε στους παραγωγούς να δηλώνουν έγκαιρα την προσβολή των αγροκτημάτων(Αυτό που ζητήσαμε είναι η επίβλεψη από το κράτος για την αντιμετώπιση της ασθένειας και  κάλυψη της απώλειας εισοδήματος από την κυβέρνηση).

Από τη συζήτηση που έγινε οι Αγροτικοί σύλλογοι που συμμετείχαν θα συνεδριάσουν και θα συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους από δω και πέρα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων ακόμη και με τρακτέρ στους δρόμους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι αγροτικοί σύλλογοι:

ΑΣ ΝΑΟΥΣΑΣ "ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ"

ΑΣ ΑΛΕΞΆΝΔΡΕΙΑΣ

ΑΣ "ΠΙΕΡΙΩΝ" ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΣ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ " Η ΟΜΟΝΟΙΑ "            

ΑΣ ΠΕΛΛΑΣ

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΛΛΑΣ "Η ΕΝΟΤΗΤΑ"

ΑΣ ΠΥΔΝΑΣ-ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΉΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

ΚΑΙ ΝΌΤΙΑΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ

 

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

 

  • Υπόμνημα του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας  «Μαρίνος Αντύπας» προς τον κ. Σταμενίτη

«Κύριε υφυπουργέ, ζητήσαμε τη  συνάντηση μαζί σας , μετά την απόφαση της σύσκεψης αγροτικών συλλόγων που πραγματοποιήθηκε στην Βέροια  (26/6),  ώστε να σας εκφράσουμε την ανησυχία μας και τον προβληματισμό μας σχετικά με την τιμή στο συμπύρινο ροδάκινο και για την κατάσταση στον ΕΛΓΑ,  και στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Θεωρούμε ότι σας είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τα οποία αναδείξαμε μέσα από τους μαζικούς αγώνες που προηγήθηκαν.

Ευελπιστούμε μέσα από τη συζήτηση να υπάρξει θετική εξέλιξη στα αιτήματα που  σας υποβάλλουμε.

Ήδη έχουμε ξεκινήσει τη συγκομιδή των πρώιμων βιομηχανικών ροδάκινων χωρίς να  γνωρίζουμε τιμή για τα προϊόντα μας. Παραδίδουμε την παραγωγή μας με ανοιχτές τιμές σε βιομήχανους,  εμπόρους, ενώ άγνωστο είναι το πόσο και πότε θα πληρωθούμε.

Εδώ και χρόνια βιώνουμε το "μαρτύριο της σταγόνας" ,  παλεύοντας με τα στοιχεία της φύσης, με το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής και διαβίωσης, τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα μας κάτω του κόστους, τη μη αναγνώριση από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ στα ζημιογόνα αίτια όπως η ακαρπία, οι άκαιρες και υπερβολικές βροχοπτώσεις των τελευταίων ετών , με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να μένουν χωρίς εισόδημα. Ο οργανισμός παραμένει υποστελεχωμένος από επιστημονικό δυναμικό και μέσα μετακίνησης.

Από την άλλη μια χούφτα έμποροι βιομήχανοι από το δικό μας κόπο, βλέπουν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται φτάνοντας σε σημείο μάλιστα, εργοστάσια κομπόστας στην ΗΜΑΘΙΑ και τη ΠΕΛΛΑ να συγκαταλέγονται στις 50 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις τροφίμων το 2023.

Ζητάμε από το Υπουργείο Αγροτικής  Ανάπτυξης και τη Κυβέρνηση άμεσα να επιληφθεί, και να ικανοποιήσει τα παρακάτω δίκαια αιτήματα επιβίωσης που διεκδικούμε:

Να καθοριστεί τώρα ελάχιστη εγγυημένη τιμή τα  0,50  λεπτά ανά κιλό στο συμπύρινο ροδάκινο .

Θεωρούμε πως  είναι λογικό και δίκαιο το αίτημα μας, παίρνοντας υπόψη ότι το κόστος ανά κιλό ξεπερνά τα 0,45 λεπτά.

Διεκδικούμε Δημόσιο φορέα ΕΛΓΑ που θα αναγνωρίσει και θα αποζημιώνει από όλους τους φυσικούς κινδύνους στο 100% της ζημιάς με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Να ενταχθεί κατ' εξαίρεση η ακαρπία στις δενδρώδεις καλλιέργειες στα ζημιογόνα αίτια και να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί.

Με ευθύνη του κράτους να προχωρήσει η έρευνα για τη νέα ασθένεια παραμόρφωσης των καρπών στα ροδάκινα.  Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιά. Να υπάρξει κρατική χρηματοδότηση για την εκρίζωση προσβεβλημένων χωραφιών ( εάν χρειαστεί), συνυπολογίζοντας και την απώλεια εισοδήματος του παραγωγού μέχρι να ξαναμπεί στη παραγωγή.

Να εξοφληθούν άμεσα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι ενισχύσεις χωρίς περικοπές. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής