breaking news Νέο

Λιγότερα δημοτικά τέλη και τέλος ταφής για τους δήμους με την εφαρμογή του «Πληρώνω-Όσο-Πετάω»

Λιγότερα δημοτικά τέλη και τέλος ταφής για τους δήμους με την εφαρμογή του «Πληρώνω-Όσο-Πετάω»

Οι δήμοι χρειάζεται να σχεδιάσουν την ανακύκλωση με εφαρμογή του Πληρώνω-Όσο-Πετάω που αποτελεί από την 1 Ιανουαρίου του 2023 νομοθετική υποχρέωση των μεγάλων δήμων με πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους.

Το Πληρώνω-Όσο-Πετάω (ΠΟΠ) έχει ξεκινήσει να υλοποιείται στον δήμο Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης, στο πλαίσιο του LIFE-IP CEI-Greece «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα», ωστόσο ακόμη δεν το έχει ολοκληρωθεί πλήρως, βρίσκεται σε φάση εφαρμογής στους μεγάλους παραγωγούς.

«Η Πολιτεία θα χρειαστεί να βοηθήσει τους δήμους με τα προγράμματα χρηματοδότησης, τουλάχιστον σε 30-40 δήμους. Θα πρέπει να είναι καλά οργανωμένοι οι δήμοι με την εφαρμογή του ΠΟΠ για να μειωθεί το κόστος. Οι δήμοι θα χρειαστεί να σχεδιάσουν έξυπνα τη διαλογή στην πηγή με το ΠΟΠ, να υπάρχουν συνέργειες ώστε να προκύψουν θετικά αποτελέσματα» επισήμανε ο Δρ. Περιβαλλοντολόγος Φίλιππος Κυρκίτσος, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, μιλώντας στην πρώτη ενότητα των ομιλητών του τριήμερου  περιφερειακού εργαστηρίου Κυκλικής Οικονομίας του έργου LIFE-IP CEI-GREECE που πραγματοποιήθηκε στις 25-27 Ιουνίου 2024 στο Κέντρο Πρόληψης-Επαναχρησιμοποίησης-Ανακύκλωσης του δήμου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον κ. Κυρκίτσο "η εφαρμογή του Πληρώνω-Όσο-Πετάω στους δήμους με πληθυσμό πάνω από 20.000 θα ισχύσει από το 2028. Το βασικό όφελος του είναι ότι θα μειωθεί το κόστος διαχείρισης και άρα λιγότερα δημοτικά τέλη και λιγότερο τέλος ταφής". Ο κ. Κυρκίτσος παρουσίασε τον οδηγό εφαρμογής του Πληρώνω -Όσο -Πετάω και τα βασικά  8 βήματα.

-Οργάνωση

-Μεγιστοποίηση της Διαλογής στην Πηγή

-Επιλογή του σχήματος ΠΟΠ στον δήμο

-Χρέωση και συλλογή  του πάγιου κόστους ΠΟΠ

-Χρέωση και συλλογή του μεταβλητού κόστους ΠΟΠ

-Πληροφόρηση Επιβράβευση –έλεγχος

 -Υλοποίηση πιλοτικού Επέκταση στον δήμο

-Ανατροφοδότηση και βελτιστοποίηση

 

Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων

 

Για τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, μίλησε στην εκπομπή “Τριτολογίες” της ΕΡΤ3, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.

Σύμφωνα με τον κ. Γραφάκο, το συγκεκριμένο σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, φιλοδοξεί το 2030 να γίνεται ταφή των απορριμμάτων στο 10% , δηλαδή πέντε χρόνια νωρίτερα από την κοινοτική υποχρέωση, τη στιγμή που σήμερα γίνεται στο 70% και, μέχρι τα τέλη του 2030, να είναι έτοιμες και οι έξι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, για την ενεργειακή αξιοποίησή τους.

Μέσα στους στόχους ακόμη είναι, όπως τόνισε ο κ. Γραφάκος, και η παύση της ανεξέλικτης διάθεσης απορριμμάτων και αποκατάσταση των παράνομων χωματερών μέχρι το 2022, η αύξηση της ανακύκλωσης στο 55% το 2025 και στο 60% το 2030 (συμπεριλαμβανομένων και των βιοαποβλήτων), η χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων (καφέ κάδος) και ανάπτυξη σχετικών υποδομών σε όλη την επικράτεια, καθώς και η πλήρης κάλυψη της χώρας με Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Μονάδες Επεξεργασία ΒιοΑποβλήτων (ΜΕΒΑ).


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής