breaking news Νέο

Λιβάνιος: Τον Νοέμβριο η πρώτη παρουσίαση του νέου κώδικα της αυτοδιοίκησης

Λιβάνιος: Τον Νοέμβριο η πρώτη παρουσίαση του νέου κώδικα της αυτοδιοίκησης

Στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο στη Ρόδο, θα γίνει η πρώτη παρουσίαση του νέου κώδικα της αυτοδιοίκησης.

Ο κώδικας αυτός θα ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες των διαφορετικών βαθμών της αυτοδιοίκησης και θα προσδιορίζει τη λειτουργία και τον τρόπο διακυβέρνησής τους με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, στην οποία συμμετείχε για πρώτη φορά με τη νέα του ιδιότητα μαζί με τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Βασίλη Σπανάκη.

Ο υπουργός προανήγγειλε την άμεση συγκρότηση επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Εσωτερικών, της ΚΕΔΕ, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η οποία θα αναλάβει να κωδικοποιήσει, να συντάξει και επικυρώσει το τελικό κείμενο. «Μόλις ψηφιστεί η σχετική διάταξη για την επιτροπή θα ξεκινήσει αμέσως δουλειά με έναν ορίζοντα να υπάρχουν βασικές κατευθυντήριες γραμμές στο συνέδριο. Στόχος είναι στο συνέδριο να έχουμε ένα λειτουργικό κείμενο για να μπορούμε να κάνουμε παρατηρήσεις και αλλαγές», ανέφερε ο κ. Λιβάνιος, σημειώνοντας ότι πρόθεση του υπουργείου είναι ο νέος κώδικας να ψηφιστεί στις αρχές του 2025.

 

Τα βασικά κεφάλαια

Ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε και στα κεφάλαια που θα περιλαμβάνει ο νέος κώδικας, με πρώτο το σύστημα εκλογής των δημοτικών αρχών. Εκεί θα εξεταστεί μεταξύ άλλων και ο αριθμός των υποψηφίων που ήταν υπερβολικός στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, με τον υπουργό να λέει χαρακτηριστικά ότι «χαλάσαμε… τον μισό Αμαζόνιο για να τυπώσουμε ψηφοδέλτια».

Ο κώδικας θα εστιάσει επίσης στην ενδοδημοτική αποκέντρωση -τοπικά συμβούλια και τοπικές κοινότητες- στο σύστημα διακυβέρνησης στους δήμους, όπου θα υπάρξει σαφής κατανομή των αρμοδιοτήτων του δημάρχου, των επιτροπών και του δημοτικού συμβουλίου, στην οικονομική διαχείριση, στην καταστατική θέση των αιρετών και στην εξωστρέφεια των δήμων. Ειδική πρόβλεψη θα υπάρξει για την εποπτεία των φορέων της αυτοδιοίκησης, με τον υπουργό να τονίζει ότι αφορά ξεκάθαρα έλεγχο νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας, ο οποίος πρέπει να είναι σύντομος και να βοηθά τις δημοτικές αρχές να τρέξουν το έργο τους. Και βέβαια, το βασικότερο είναι η ξεκαθάριση των αρμοδιοτήτων δήμων, περιφερειών, αποκεντρωμένων διοικήσεων που συχνά συμπλέκονται.

 

Οι προσλήψεις και τα οικονομικά

Στοίχημα για το υπουργείο Εσωτερικών αποτελεί η επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν τις προσλήψεις. «Δεν είναι αποδεκτό να χρειάζονται δύο, τρία ή και περισσότερα χρόνια, για να προσληφθεί ένας άνθρωπος», τόνισε ο κ. Λιβάνιος. Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρξει πρόβλεψη, ώστε στις προσλήψεις στους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους να πριμοδοτείται σημαντικά η εντοπιότητα.

Ο υπουργός έγινε αποδέκτης των παραπόνων των δημάρχων για τα οικονομικά τους. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ανέφερε ότι «η αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, θεσμικά και οικονομικά», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάποιοι δήμοι «έχουν αρχίσει να κοκκινίζουν», καθώς υφίστανται σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις από το τέλος ταφής απορριμμάτων και τις αυξήσεις του μισθολογικού κόστους, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν υπήρξε αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους.

Ο κ. Λιβάνιος ανέφερε πως το υπουργείο κάνει ό,τι μπορεί και ήδη εξετάζει τις στρεβλώσεις που έχει δημιουργήσει ο νέος τρόπος διανομής των ΚΑΠ, ενώ πρότεινε να οριστεί άμεσα τριμερής συνάντηση σε επίπεδο ΚΕΔΕ, υπουργείου Εσωτερικών και υπουργείου Οικονομικών, ώστε να τεθούν επί τάπητος τα οικονομικά ζητήματα.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής