breaking news Νέο

Πανελλαδικές 2024: Κάτω από τη βάση έγραψε το 60% των μαθητών σε Ιστορία, Φυσική και Μαθηματικά

Πανελλαδικές 2024: Κάτω από τη βάση έγραψε το 60% των μαθητών σε Ιστορία, Φυσική και Μαθηματικά

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων για εισαγωγή στα ΑΕΙ μπήκε χθες το μεσημέρι, καθώς ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των Πανελληνίων 2024.  Ως είθισται, οι καταστάσεις που αναρτήθηκαν σε όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της επικράτειας, περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά στοιχεία του ανά εξεταζόμενο μάθημα.

Επιπλέον, όλοι οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες. Ακόμη, όσοι υποψήφιοι υπέβαλαν τη σχετική αίτηση, έλαβαν τη βαθμολογία τους και με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τηλέφωνό τους.

Μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε και στατιστικά στοιχεία για τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Περίπου το 60% των μαθητών έγραψε κάτω από τη βάση σε Ιστορία, Φυσικά και Μαθηματικά. Μάθημα-Ποσοστό βαθμών κάτω από τη βάση Νεοελληνική Γλώσσα – 12,85% Αρχαία Ελληνικά – 40,90% Ιστορία – 59,87% Λατινικά – 34,32% Φυσική – 58,95% Χημεία – 32,64% Μαθηματικά – 58,37% Βιολογία – 32,25% Πληροφορική – 41,27% Οικονομία – 40,90% Σε επιμέρους στοιχεία, βαθμό από 0 έως 5 πήραν: Το 35,09% των εξεταζομένων στην Ιστορία Το 25,96% των εξεταζομένων στη Φυσική Το 32,30% των εξεταζομένων στα Μαθηματικά Να σημειωθεί ότι το πιο… βατό μάθημα φαίνεται πως ήταν η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, καθώς το 87,15% των μαθητών έγραψε πάνω από τη βάση.

 

Υπολογισμός των μορίων

Στη συνέχεια, προκειμένου να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι στον υπολογισμό των μορίων τους, μπορούν να χρησιμοποιούν την ειδική εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας, όπου, εισάγοντας τους γραπτούς βαθμούς τους, μπορούν να δουν αυτόματα τα μόριά τους για κάθε Τμήμα/Σχολή του Πεδίου ή του Τομέα που ανήκουν. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο markcalc.it.minedu.gov.gr.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι χθες, Παρασκευή 28 Ιουνίου ήταν η ημέρα κατά την οποία ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων και οι Υγειονομικές Εξετάσεις και Πρακτικές Δοκιμασίεςς των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ).

 

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις - Πού πέφτουν, πού ανεβαίνουν, πού μένουν σταθερές

Οι πρώτες εκτιμήσεις σχετικά με την μέση επίδοση των υποψηφίων Ημερήσιων και Εσπερινών Λυκείων στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά και τη διαμόρφωση των ελάχιστων βάσεων εισαγωγής, με βάση τα Στατιστικά που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας.

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών, η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν 11,35, εμφανώς χαμηλότερη από την περσινή που ήταν 11,73. Το μάθημα που επηρέασε περισσότερο την κατάσταση ήταν η Ιστορία, όπου η μέση επίδοση έπεσε από το 10,10 στο 8,94. Η αναμενόμενη πτώση των βάσεων στο 1ο επιστημονικό πεδίο αντισταθμίζεται ωστόσο από την αύξηση του αριθμού των διαγωνισθέντων, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά περίπου 1.300.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο των Θετικών Σπουδών, η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν 12,10, λίγο χαμηλότερη από την περσινή που ήταν 12,30. Αναμένεται μικρή πτώση των βάσεων, 200 έως 300 μόρια.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο των Σπουδών Υγείας, η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν ελαφρώς καλύτερη από την αντίστοιχη περσινή, καθώς οι χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα της Φυσικής αντισταθμίστηκαν με το παραπάνω από τις επιδόσεις στη Βιολογία και στη Χημεία. Έτσι, η μέση επίδοση στις Σπουδές Υγείας από 11,65 πέρσι διαμορφώθηκε στο 11,95 φέτος. Κατά συνέπεια δεν αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις των βάσεων στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο των Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν φέτος 10,42 έναντι 10,45 πέρσι. Ο πληθυσμός του συγκεκριμένου Προσανατολισμού επαυξήθηκε κατά 460 υποψηφίους και εδώ δεν αναμένονται ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις στις βάσεις εισαγωγής.

Στα ΕΠΑΛ η μέση επίδοση των υποψηφίων αυξήθηκε από 9,21 πέρσι σε 9,85 φέτος στα Νέα Ελληνικά και στα Μαθηματικά. Το γεγονός αυτό προμηνύει αύξηση των βάσεων, η οποία θα διαφοροποιείται ωστόσο ανά τομέα.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής