breaking news Νέο

Κ. Βοργιαζίδης σε ημερίδα για την κυκλική οικονομία: «Να πείσουμε τους δημότες για τα οφέλη της ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων»

Κ. Βοργιαζίδης σε ημερίδα για την κυκλική οικονομία: «Να πείσουμε τους δημότες για τα οφέλη της ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων»

Τα μείζονα ζητήματα της υποστελέχωσης αλλά και της ενημέρωσης της κοινωνίας για την προώθηση και κατανόηση της κυκλικής οικονομίας έθεσε ο δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης, μιλώντας στο πάνελ ημερίδας της voria.gr: «Η πρόκληση της κυκλικής οικονομίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου στο Mediterranean Palace στη Θεσσαλονίκη.

Ο δήμαρχος Βέροιας ανέφερε ότι τον Μάρτιο του 2023 ο δήμος ξεκίνησε να μαζεύει βιοαπόβλητα, αρχικά από τη λαϊκή αγορά της πόλης και στη συνέχεια από τα super market που βρίσκονται περιφερειακά της Βέροιας. «Το επόμενο βήμα είναι τα super market εντός της πόλης, τα καταστήματα με οπωροκηπευτικά, δημοτικές δομές, όπως παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία, τα στρατόπεδα, το νοσοκομείο, το γηροκομείο, η εστίαση και τέλος οι δημότες» είπε.

Σημείωσε ωστόσο πως «είμαστε στα πρώτα βήματα, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα», υπογραμμίζοντας ότι «πάσχουμε από την υποστελέχωση». «Ξαφνικά θα πρέπει να βρούμε κόσμο για να γίνει μία δεύτερη υπηρεσία. Το ότι θα μειωθούν τα σύμμεικτα δεν σημαίνει ότι θα περισσέψει κόσμος. Αυτοί που μάζευαν 50 κάδους σύμμεικτα, θα συνεχίσουν να μαζεύουν τους 50 κάδους. Αν υπάρχουν 30 κάδοι με βιοαπόβλητα, θα πρέπει να πάει ένα καινούργιο συνεργείο να τα μαζέψει. Αυτός ο κόσμος σήμερα δεν υπάρχει. Δυστυχώς λειτουργούμε με το πρόγραμμα των άνω των 55 ετών γιατί πραγματικά το προσωπικό φθίνει μέρα με τη μέρα» τόνισε ο κ. Βοργιαζίδης.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανέφερε σε άλλο σημείο, «ψάχνει πάντοτε να βρει τη βέλτιστη λύση και την πιο οικονομική για τους δημότες, γιατί ψάχνουμε και την ανταποδοτικότητα», φέρνοντας ως παράδειγμα τη σύμβαση που έχει υπογράψει ο δήμος με μονάδα βιοαερίου για την αξιοποίηση των περιττωμάτων του δημοτικού κυνοκομείου. «Είναι τρόπος να βρούμε λύση και γι αυτούς είναι τρόπος παραγωγής ενέργειας» εξήγησε συμπληρώνοντας πως «προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε όλα τα βιοαπόβλητα και να μην πληρώνουμε».

Όσον αφορά στα πράσινα σημεία, ο κ. Βοργιαζίδης ανέφερε πως το πράσινο σημείο στον δήμο είναι υπό κατασκευή, χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα βήμα, κομμάτι της κυκλικής οικονομίας», μιας και «περνάμε από τη γραμμική στην κυκλική, η οποία πράγματι έχει και για τους δήμους ωφέλειες μεγάλες, τις οποίες θέλουμε να εκμεταλλευτούμε».

 

«Να πείσουμε τους δημότες»

Την ανάγκη να πειστούν οι δημότες όχι μόνο για το οικονομικό όφελος αλλά για τη μη επιβάρυνση του περιβάλλοντος σχετικά με το ζήτημα της ενεργειακής αξιοποίησης σημείωσε στη συνέχεια ο δήμαρχος Βέροιας.

«Η ενεργειακή αξιοποίηση δεν θα γίνει ξεχωριστά από τους δήμους, αλλά από τον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας. Εφόσον υπάρχουν οι καλές πρακτικές που μπορούμε να πάρουμε από την Ευρώπη, δεν θα πούμε όχι, όταν θα μπορούμε να εγγυηθούμε στους δημότες ότι δεν θα υπάρχει μόλυνση είτε από τη λειτουργία είτε από την καύση αυτή καθαυτή σε όποια μονάδα αξιοποιηθεί το υπόλειμμα. Εφόσον πείσουμε τον πολίτη θα είναι κάτι που θα μπορέσει να προχωρήσει» υπογράμμισε.

Ο κ. Βοργιαζίδης δήλωσε πάντως πως δεν είναι απόλυτα αισιόδοξος για το εγχείρημα, εξηγώντας πως «είμαστε πολύ πίσω. Δεν νομίζω ότι αρκεί ο χρόνος μέχρι το 2030 για να γίνουν κάποια πράγματα που δεν έγιναν πριν 25 χρόνια». Κατέληξε ωστόσο λέγοντας πως «ο ρόλος ο δικός μας είναι να πούμε γιατί γίνεται αυτό και με ποια μέτρα ασφάλειας γίνεται αυτό. Η συνέργεια αυτών των δύο θα βοηθήσει να ξεπεραστούν προβλήματα που μας ταλανίζουν χρόνια τώρα σχετικά με τα απορρίμματα, τη διάθεση και το υπόλειμμα».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής