breaking news Νέο

Τζιτζικώστας: Περιφέρεια-παράδειγμα η Κ. Μακεδονία στους περιβαλλοντικούς στόχους - Θωράκιση ακόμα 30 περιοχών

  • Τζιτζικώστας: Περιφέρεια-παράδειγμα η Κ. Μακεδονία στους περιβαλλοντικούς στόχους - Θωράκιση ακόμα 30 περιοχών
  • Τζιτζικώστας: Περιφέρεια-παράδειγμα η Κ. Μακεδονία στους περιβαλλοντικούς στόχους - Θωράκιση ακόμα 30 περιοχών

Οι επενδύσεις στην πράσινη και στην κυκλική οικονομία αποτελούν το κλειδί για τη θωράκιση απέναντι στην κλιματική κρίση, τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας στην ημερίδα της Voria.gr για την Κυκλική Οικονομία που διοργανώθηκε χθες στο Mediterranean Palace Hotel στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στους κινδύνους τους οποίους προκαλούν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης και τόνισε πως «εμείς, ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, λέγαμε εδώ και χρόνια ότι πρέπει να επενδύσουμε στους συγκεκριμένους τομείς».

Στάθηκε μάλιστα σε έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) η οποία όπως είπε αναφέρει την ΠΚΜ ως περιφέρεια-παράδειγμα στις πολιτικές που εφαρμόζονται για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων το 2050 και είπε πως η περιφέρεια της οποίας ηγείται είναι η πρώτη σε όλη την Ελλάδα στην εφαρμογή πολιτικών κυκλικής οικονομίας. «Γιατί έχουμε καταλάβει έγκαιρα πως, αν δεν συμμορφωθούμε έγκαιρα, το τρένο θα χαθεί», ανέφερε σχετικά. «Είμαστε μπροστά από την υπόλοιπη Ελλάδα στη διαχείριση των αποβλήτων», πρόσθεσε.

Ωστόσο, όπως είπε, «παγκοσμίως, στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, είμαστε πολύ πίσω και αν αυτό δεν μας προβληματίσει τώρα θα το βρούμε πολύ σύντομα μπροστά μας όσοι διαχειριζόμαστε την πρώτη γραμμή καταστροφών κάθε χρόνο».

Έτσι, τόνισε, «με το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ετοιμάζουμε έργα σε ακόμη 30 περιοχές ώστε να θωρακιστούν ζωές και περιουσίες», κάτι το οποίο όπως είπε δεν φτάνει, αφού «δήμοι και περιφέρειες δεν έχουν επαρκή κονδύλια για τις τομές οι οποίες χρειάζονται για τη θωράκιση απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα». «Ξεπερνούν ακόμα τις δυνάμεις των κυβερνήσεων», σημείωσε ο περιφερειάρχης.

«Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να καταλάβει ότι πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα χρήματα για να σταθούμε απέναντι στην κλιματική αλλαγή, ώστε να μην ερχόμαστε μετά την καταστροφή και να δίνουμε ακόμη περισσότερα, όπως έγινε στην περίπτωση της Θεσσαλίας», υπογράμμισε ακόμη και τόνισε πως η κυκλική οικονομία είναι απόλυτη προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, υλοποιούνται προγράμματα ΕΣΠΑ τα οποία βοηθούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επενδύσουν στην κυκλική οικονομία. «Σχεδιάζουμε να ανοίξουμε προσκλήσεις και για άλλες ΜμΕ ώστε να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα», συμπλήρωσεο περιφερειάρχης.

 

Γιουτίκας: 15 εκατ. ευρώ για 26 Πράσινα Σημεία στους δήμους της Κ. Μακεδονίας

 

Στις ενέργειες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη δημιουργία των Πράσινων Σημείων στους δήμους στάθηκε ο αντιπεριφερειάρχης ΜΕ Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας, μιλώντας στο 2ο πάνελ της ημερίδας της Voria.gr για την κυκλική οικονομία με θέμα «Η Πρόκληση της Κυκλικής Οικονομίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», που πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Γιουτίκας είπε πως η δημιουργία αυτών των σημείων ανακύκλωσης, όπου ο πολίτης μπορεί μόνος του να αποθέτει ανακυκλώσιμα υλικά, αντιμετώπισαν ένα δομικό πρόβλημα, λέγοντας ότι οι δήμοι είχαν ζητήματα πολεοδομικά αναφορικά με τις χωροθετήσεις.

Τόνισε ότι η Περιφέρεια χωροθέτησε 26 πράσινα σημεία και υπογράμμισε πως η χρηματοδότηση θα συνεχιστεί μέσα από τη νέα προγραμματική περίοδο, με προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ για τους δήμους που θέλουν να υλοποιήσουν αυτά τα σημεία.

Επισήμανε επιπλέον ότι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που παράγουν βιοαπόβλητα όπως ο πρωτογενής τομέας, οι κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά και οι μονάδες μεταποίησης φρούτων, αλλά και η κλωστοϋφαντουργία.

«Είμαστε τυχεροί γιατί αυτά τα απόβλητα τα διαχειριζόμαστε σωστά μέσα από τις μονάδες βιοαερίου. Και είμαστε ικανοποιημένοι που σήμερα στην Κεντρική Μακεδονία λειτουργούν οι περισσότερες μονάδες στη χώρα και παράγεται η μεγαλύτερη ισχύ ανά την επικράτεια», τόνισε.

Ο κ. Γιουτίκας επισήμανε ακόμη ότι η Περιφέρεια έχει δημιουργήσει έναν ψηφιακό χάρτη όπου αποτυπώνεται ποιες μονάδες παράγουν και τι υλικά και πόσες ποσότητες βιοαποβλήτων παράγει, έτσι ώστε να διαπιστώνεται πού υπάρχει κενό και πού υπάρχει ανάγκη δημιουργίας μονάδας διαχείρισης φέρνοντας για παράδειγμα την Πιερία, όπου όπως είπε υπάρχει κενό. Τόνισε δε ότι η Περιφέρεια μέσα από το ΕΣΠΑ ενισχύει τις επιχειρήσεις έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα κυκλικής οικονομίας.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι υπάρχουν πολλά ρεύματα αποβλήτων που μπορούν με σωστές επενδύσεις να δημιουργήσουν με ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο κ. Γιουτίκας σημείωσε, ακόμη, σε υψηλούς τόνους ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ενημερωθεί ο πολίτης για την αναγκαιότητα της διαλογής στην πηγή καθώς έτσι μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι σε επίπεδο αυτοδιοίκησης αλλά και τη χρησιμότητα των πράσινων σημείων. Τόνισε δε ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθούν πολλές πράσινες γωνιές ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμες στους πολίτες, να μπορούν όπως είπε να είναι κοντά τους αυτά τα σημεία ώστε να κάνουν πιο εύκολα την ανακύκλωση των υλικών, τονίζοντας πως είναι καθαρά σημεία, χωρίς δυσοσμίες.

Έφερε, παράλληλα, το παράδειγμα της Αυστρίας όπου το ποσοστό επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης έχει φτάσει στο 75%.

Στο πάνελ συμμετείχαν ακόμη ο Μιχάλης Γεράνης, πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, ο Κώστας Βοργιαζίδης, δήμαρχος Βέροιας, και ο Γιώργος Δημαρέλος, αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Κλιματικής Προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης.


Γιουτίκας

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής