breaking news Νέο

Με επιτυχία η πρώτη παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αλέκου Χατζηκώστα στη Βέροια

  • Με επιτυχία η πρώτη παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αλέκου Χατζηκώστα στη Βέροια
  • Με επιτυχία η πρώτη παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αλέκου Χατζηκώστα στη Βέροια
  • Με επιτυχία η πρώτη παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αλέκου Χατζηκώστα στη Βέροια
  • Με επιτυχία η πρώτη παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αλέκου Χατζηκώστα στη Βέροια

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, όλων των ηλικιών, πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βεροιώτη συγγραφέα Αλέκου Χατζηκώστα με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τα χειρόγραφα του θανάτου» (εκδόσεις ΑΤΕΧΝΩΣ) στη Βέροια τη Δευτέρα 17/6 στον πολυχώρο «ΕΛΙΑ»

Μεταξύ των παρευρισκόμενων ο αντιδήμαρχος Βέροιας Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Σαμανίδης, το μέλος του Πολιτικού Συμβούλιου του ΠΑΣΟΚ Ολυμπία Αποστόλου, ο Κώστας Μίζας Επιμελητής Ανηλίκων Βέροιας, ο Ηλίας Λαζός πρόεδρος του ΦΙΛΙΠΠΟΥ Βέροιας και της ΕΚΑΣΚΕΜ (ο συγγραφέας υπήρξε μπασκετμπολίστας της ομάδας), ο Τάσος Πρωτοψάλτου διεθνής σκηνογράφος/ενδυματολόγος , η φιλόλογος-συγγραφέας Ελένη Καραγιάννη φιλόλογος-συγγραφέας,  μέλη του Δ.Σ της ΕΛΜΕ, του ΣΕΠΕ Ημαθίας καθώς και του συνδέσμου φιλολόγων Ημαθίας, η κ.α.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Γιάννης Τσανάξιδης οικονομολόγος, ο Δημήτρης Μπατζιάκας δικηγόρος, ενώ αποσπάσματα διάβασε η Χαρά Αξούριστου, πρόεδρος της ΕΛΜΕ και ηθοποιός.

Ο Γιάννης Τσαναξίδης αναφέρθηκε στη μακρόχρονη πορεία του Αλέκου Χατζηκώστα στη γραφή τονίζοντας την πρόταση που είχε κάνει ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΣ πως ο Δήμος πρέπει να υποστηρίξει έμπρακτα την παρουσία ανθρώπων του τόπου που γράφουν. Αναφέρθηκε ακόμη στη “στρατευμένη Τέχνη”, του συγγραφέα που είναι στρατευμένη στην ανάδειξη  συλλογικών και κοινωνικών προβλημάτων υπογραμμίζοντας πως «ενώ η σημερινή Λογοτεχνία επικεντρώνεται συνήθως στο άτομο, οι ήρωες του Χατζηκώστα είναι πρωταγωνιστές της κοινωνικής δράσης…Μυθοπλασία αλλά και συνάμα ιστορική πραγματικότητα, που στοχεύει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης» κατέληξε λέγοντας ο Γιάννης Τσαναξίδης.

Ο Δημήτρης Μπατζιάκας, με την γνωστή αγάπη του για τη Λογοτεχνία και την Ποίηση «έντυσε» την παρουσίαση με στίχους τραγουδιών και υπογράμμισε ότι ο συγγραφέας που γράφει σήμερα πρέπει να έχει θάρρος, να είναι γενναίος, να καταφέρνει να ξυπνά μνήμες που κουβαλούν ένα τραύμα. Κάποια απ’ αυτά τα πρόσωπα που αναφέρει ο συγγραφέας, αφού κάνει και Ιστορία πέρα από Λογοτεχνία, ζουν ακόμα ανάμεσά μας.» Και κατέληξε: «Πρωταγωνιστές, κομπάρσοι και θεατές είμαστε όλοι εμείς. Μέσα από τα πρόσωπα του βιβλίου βλέπουμε πρόσωπα που ζουν γύρω μας».

Η Χαρά Αξούριστου διάβασε εμβόλιμα στις παρουσιάσεις αποσπάσματα από το βιβλίο με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο.

Ο συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του βιβλίου, στο χρόνο και τόπους που αυτό διαδραματίζεται, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σχέση της Λογοτεχνίας με την Ιστορία και στις προσπάθειες διαστρέβλωσης- αναθεώρησης της που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια. Αναφέρθηκε ακόμη στο γενικότερο ρόλο της Λογοτεχνίας ως «καταφύγιο και ανάχωμα στα προβλήματα της εποχής μας» , στη ανάγκη ανάγνωσης, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τη ανάγκη στήριξης των τοπικών συγγραφέων, καθώς και στη επανεκκίνηση του πανελλαδικού λογοτεχνικού διαγωνισμού «Δημήτριος Βικέλας». Και κατέληξε λέγοντας: « Όσο για μένα, προσπαθώ να δώσω με τα γραπτά μου φωνή σ’ αυτούς που δεν έχουν φωνή» πρόσθεσε ο συγγραφέας κλείνοντας.

Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις και υπέγραψε τα βιβλία του.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής