breaking news Νέο

ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ : Άγιος Νικόλαος εκ Μετσόβου

ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ : Άγιος Νικόλαος εκ Μετσόβου

Ο Νεομάρτυς Νικόλαος Μπασδάνης ή Βλαχονικόλας ή Εξηντατρίχης, γεννήθηκε στο Μέτσοβο της Ηπείρου. Σε νεαρή ηλικία πήγε στα Τρίκαλα, όπου εργάζονταν σαν υπάλληλος σε ένα Τουρκικό αρτοποιείο. Τα αφεντικά του κατάφεραν, μετά από πολλές πιέσεις να τον εξισλαμίσουν. Όταν ο Νικόλαος κατάλαβε το ολίσθημά του, μετάνιωσε πικρά και ξαναεπέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Μέτσοβο.

Κάποτε ο Νικόλαος πήγε στα Τρίκαλα για να πουλήσει δαδιά, αλλά κατά κακή του τύχη τον αναγνώρισε ένας Τούρκος, ο οποίος τον έβριζε χυδαία και τον απείλησε να τον στείλει στον κριτή. Φοβούμενος ο Νικόλαος του υποσχέθηκε να του φέρνει δωρεάν για όλο το έτος δαδιά, για να τον αφήσει ελεύθερο.

Επιστρέφοντας στο χωριό ο Νικόλαος έκλαψε πικρά και μετανοιωμένος αποφάσισε να μαρτυρήσει. Την άλλη χρονιά πήγε στα Τρίκαλα χωρίς τα δαδιά, με αποτέλεσμα να τον συλλάβει ο Τούρκος και να τον οδηγήσει στον κριτή.

Μάταια οι Τούρκοι τον πίεσαν με βασανιστήρια να απαρνηθεί την πίστη του. Ο Άγιος υπέμενε τα μαρτύριά του και στις 17 Μαίου του 1617 οι Τούρκοι τον έκαψαν ζωντανό. Την κάρα του αγόρασε ένας κεραμοποιός που την έκρυψε στο σπίτι του. Σήμερα βρίσκεται στην Μονή Βαρλαάμ των Μετεώρων.

Η μνήμη του τιμάται στις 17 Μαίου.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής