breaking news Νέο

Στο κυνήγι των υποψηφίων μετά τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο

  • Στο κυνήγι των υποψηφίων μετά τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο
  • Στο κυνήγι των υποψηφίων μετά τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο
  • Στο κυνήγι των υποψηφίων μετά τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο

Συνεδρίασε χθες Δευτέρα, 8 Μαϊου 2023, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βέροιας και μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν οι τροποποιήσεις που έγιναν στο εκλογικό σύστημα, σύμφωνα με το νέο εκλογικό νόμο για τις δημοτικές κοινότητες, που θα ισχύουν από τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 και ο μέγιστος και ελάχιστος αριθμός των υποψηφίων, μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων της απογραφής 2021.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Βέροιας, Κων/νος Βοργιαζίδης: «Κατά τα φαινόμενα γνωρίζουμε τον τρόπο, με τον οποίο θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και αυτό για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί έχουν καλυφθεί οι εκκρεμότητες πλην ελαχίστων, όπως για παράδειγμα η εκλογή προέδρων των τοπικών κοινοτήτων, όπου μέχρι πρότινος ο νόμος έλεγε ότι ο υποψήφιος πρόεδρος του δημάρχου θα είναι και πρόεδρος της κοινότητας. Αυτό άλλαξε και στις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 300 έως 2.000 κατοίκους, πρόεδρος είναι ο σύμβουλος του πρώτου κατά σειρά συνδυασμού, στη συγκεκριμένη κοινότητα, που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης και δεύτερον έχουμε τον αριθμό των πληθυσμών όλων των τοπικών κοινοτήτων, μετά τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής, γιατί οφείλαμε να γνωρίζουμε τι υποψήφιους πρέπει να έχει η κάθε κοινότητα».

Στο Δήμο Βέροιας, σύμφωνα με την ενημέρωση του δημάρχου, για το σύνολο των τοπικών κοινοτήτων οι υποψήφιοι κατά μέγιστο θα πρέπει να είναι 214 και άλλοι 89 για το ψηφοδέλτιο των δημοτικών συμβούλων, σύνολο δηλαδή 303 άτομα μάξιμουμ και το ελάχιστο είναι ότι μπορεί ένας συνδυασμός να συμμετέχει στο 60% των τοπικών κοινοτήτων, χωρίς να προσδιορίζει τον πληθυσμό. Όλο αυτό το εγχείρημα τόνισε πως φαντάζει απίθανο, γιατί θα χρειαστούν για τα ψηφοδέλτια πολλοί περισσότεροι άνθρωποι απ' ότι στο παρελθόν και είναι πολύ δύσκολο να εξευρεθεί ένας αριθμός άνω των 200 ατόμων, ώστε να στελεχθούν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Αυτοί που νομοθετούν έχουν μία λανθασμένη εντύπωση περί του τι γίνεται. Είναι οξύμωρο από τη μία να αναγνωρίζεις ότι υπάρχει πρόβλημα και κάποιος να συμμετέχει στο 60% των κοινοτήτων και από την άλλη να του ζητάς έναν αριθμό 214 ατόμων. Το καλό είναι ότι το θέμα έχει κλείσει και άρα ο καθένας ξέρει από που και μέχρι που μπορεί να κυμανθεί» κατέληξε ο δήμαρχος.

Στη συνέχεια ενημέρωσε το Σώμα για την επίσκεψη της αποστολής του Δήμου Βέροιας στην ιταλική πόλη Κάβα ντε Τιρρένι, στα πλαίσια αδελφοποίησης των δύο περιοχών, παραθέτοντας μερικά ιστορικά στοιχεία για την πόλη και στα κοινά στοιχεία που έχει με τη Βεργίνα και αναφέρθηκε στη σημασία και το συμβολισμό της αδελφοποίησης, η υπογραφή της οποίας θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, εφόσον θα έχουν παρθεί οι αποφάσεις προς έγκριση από τα δημοτικά συμβούλια.

Αμέσως μετά το δήμαρχο το λόγο πήρε η επικεφαλής της παράταξης «Πρωτεύουσα Πόλη» Γεωργία Μπατσαρά, η οποία ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους τους συναδέλφους της που συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαϊου, σημειώνοντας πως είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχουν άνθρωποι από την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς τα αυτοδιοικητικά συμβούλια πάντοτε αποτελούσαν φυτώρια υποψηφίων. Ενώ στο δεύτερο θέμα που αναφέρθηκε ήταν η παρουσίαση βιβλίου του αδελφού της μοναχού - γέροντα Πορφύριου, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Μαϊου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 19ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, «Πορεία Φωτός» και αφορούσε το έργο του συγγραφέα Νικόλαου Γαβριήλ Πεντζίκη. Μία μεγάλη πνευματική προσωπικότητα, όπως σημείωσε η κ. Μπατσαρά, που αγαπούσε και έχει επισκεφθεί τη Βέροια, κάνοντας την πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο αν υπάρχει η δυνατότητα ένα μικρό δρομάκι της πόλης να πάρει το όνομά του.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της παράταξης ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ, Παύλος Παυλίδης, έθεσε μια σειρά ερωτημάτων με πρώτο το θέμα των Ριζωμάτων, όπου η επίλυσή του δικαιώνει και την παράταξή του και σημείωσε ότι είχαμε την τύχη να έχουμε υπουργό και μας το έλυσε και δεν πρέπει να υπάρχουν μεμψιμοιρίες. Ένα άλλο ζήτημα που έθιξε ήταν η συνάντηση 24 Μουσικών Σχολείων που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη, κάτι που πρέπει να παραδειγματίσει και το Δήμο Βέροιας και αν πρόκειται για μία ετήσια συνάντηση να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, με σκοπό την τόνωση της τουριστικής κίνησης. Ζήτησε να ενημερωθεί γιατί οι  ηλεκτρονικές πινακίδες στις εισόδους της πόλης δεν λειτουργούν, γιατί οι διαβάσεις βάφονται αυτή την εποχή και όχι πριν την έναρξη των σχολείων, για τη ρίψη των αδρανών υλικών στον Αλιάκμονα, για το αποθεματικό του 1 εκ. ευρώ του ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας. Ακόμη ζήτησε ενημέρωση για τις παιδικές χαρές του Δήμου που δεν έχουν πιστοποίηση και τι γίνεται με το κτίριο των παλιών Δικαστηρίων.

Ο επικεφαλής της παράταξης ΛΑΣ Γιώργος Μελιόπουλος ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στην 9η Μαΐου 1945, που αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής για τους λαούς της Ευρώπης, που πολέμησαν κατά των Ναζί και των Φασιστών που αιματοκύλισαν την Ευρώπη και ολόκληρη την υφήλιο και σηματοδοτεί την αντιφασιστική νίκη των λαών. Στα θέματα ημερήσιας διάταξης χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση του υφ. Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλου και της κυβέρνησης της Ν.Δ. για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ριζωμάτων, τονίζοντας πως το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με δική τους ευθύνη, θα μπορούσε να λυθεί με μία γρήγορη διαδικασία και χωρίς κόστος για τους κατοίκους των Ριζωμάτων, ενώ αυτή κινείται στην αντίθεση κατεύθυνση. Ενώ χαρακτήρισε κομβικής σημσσίας τα μέτρα συντήρησης εγκατάστασης, πυρασφάλισης και αντισεισμικής προστασίας των σχολικών κτιρίων, με το δήμαρχο να απαντά ότι ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος και η πυροπροστασία στα σχολεία έχει γίνει.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Μιχαηλίδης με αφορμή την οριστική πληθυσμιακή κατανομή ανά κοινότητα ανέφερε πως υπάρχουν συνοικισμοί, οι οποίοι πληθυσμιακά είναι πολύ μεγαλύτεροι από κάποιες κοινότητες, φέροντας ως παράδειγμα τη Μέση που έχει πιο μεγάλο πληθυσμό από την Άμμο, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, καταθέτοντας την πρόταση πως θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κοινότητες με όλα τα πλεονεκτήματα, να μπούνε οι κάτοικοί τους στο αυτοδιοικητικό κλίμα και η συνεργασία του δήμου με τις νέες κοινότητες να είναι πιο ομαλή προς όφελος όλων.

Ο δημοτικός σύμβουλος Κυριάκος Θεοδωρίδης χαρακτήρισε το νέο εκλογικό νόμο αντιδημοκρατικό, που έχει ως σκοπό τη χειραγώγηση των τοπικών κοινωνιών, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του προς το Διοίκηση του Δήμου πως δεν πήρε ποτέ απαντήσεις για τα πεπραγμένα της οικονομικής επιτροπής και ζήτησε ακόμα απαντήσεις για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Τσαναξίδης ζήτησε ενημέρωση για τις οφειλές προς το Δήμο με ονόματα και ποσά και τι ακριβώς κάνει η διοίκηση πέρα από να δεσμεύει φορολογικές ενημερότητες. Αναφορικά με τις επερχόμενες εκλογές δήλωσε πως η τοπική διοίκηση δεν είναι ξεκομμένη από την κεντρική διοίκηση, προτείνοντας τους δημότες να πάνε όλοι να ψηφίσουν.

Στην αναγκαιότητα δράσης όσον αφορά τα ετοιμόρροπα κτίρια αναφέρθηκε ο κ. Παλουκίδης και ζήτησε ενημέρωσε από τον κ. Τσαχουρίδη αν υπάρχει σχέδιο αντίδρασης και αν δεν υπάρχει, θα πρέπει να γίνει άμεσα.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βασίλης Παπαδόπουλος απαντώντας στον Παύλο Παυλίδη όσον αφορά την πιστοποίηση των παιδικών χαρών, αναφέρθηκε στη γραφειοκρατική δυσκολία που υπάρχει και την οποία χαρακτήρισε ανυπέρβλητη, ενώ τα θέματα των βανδαλισμών ξεπερνιούνται με τους συνεργάτες του δήμου άμεσα, τόνισε.

Στο κοινωνικό έργο της αιμοδοσίας και στη βράβευση αυτών των ανθρώπων που πρέπει να θεσπίσει και ο Δήμος αναφέρθηκε ο Λεωνίδας Ακριβόπουλος.

Τέλος ο δήμαρχος Βέροιας έκανε μία ενημέρωση στο Σώμα για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή του Σελίου. Κάνοντας μία αναγωγή, τόνισε ότι από τα 4 αιτήματα που κατατέθηκαν, τα 3 αφορούσαν την περιοχή της Κουμαριάς και το ένα τη Ράχη Γεωργιανών. Θετική γνωμοδότηση υπήρξε στο ένα από τα τρία της Κουμαριάς, υπογραμμίζοντας πως το δημοτικό συμβούλιο είναι υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά δεν θα επιτρέψει την τοποθέτησή τους σε ακατάλληλες περιοχές, ενώ παρακολουθεί το θέμα από κοντά και πολιτικά και νομικά.

 

Ε.Β.


Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας
Βοργιαζίδης

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής