breaking news Νέο

Κ. Βοργιαζίδης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου : «Θύμα» της κινητικότητας των υπαλλήλων και ο Δήμος Βέροιας

  • Κ. Βοργιαζίδης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου : «Θύμα» της κινητικότητας των υπαλλήλων και ο Δήμος Βέροιας
  • Κ. Βοργιαζίδης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου : «Θύμα» της κινητικότητας των υπαλλήλων και ο Δήμος Βέροιας

Στην κινητικότητα των υπαλλήλων σ' ό,τι αφορά στο Δημόσιο αλλά και τους οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, παίρνοντας το λόγο με την έναρξη της χθεσινής τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας.

Ένα ζήτημα, το οποίο - όπως επεσήμανε - έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στους μικρούς Δήμους.

Και σύμφωνα με τη νέα απόφαση, ξεπερνά το Δήμαρχο, για το λόγο ότι δεν απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη για τη μετακίνηση υπαλλήλου, αλλά αυτός δύναται να μετακινείται, αρκεί βέβαια να υπάρχει κενή θέση εδώ.

Όπως σημείωσε ο κ. Βοργιαζίδης, το γεγονός έχει φέρει την αποδυνάμωση των μικρών Δήμων και γιγαντώνονται μεγάλοι Δήμοι, καθιστώντας και το Δήμο Βέροιας «θύμα» αυτής της κινητικότητας των υπαλλήλων, που και μετακινήθηκαν σε Δήμους της Θεσσαλονίκης και Αθηνών.

Στην αναφορά του ακόμα ο κ. Βοργιαζίδης στάθηκε και στο μεγάλο αριθμό θέσεων για διοικητικούς υπαλλήλους, που ζητήθηκαν από τις διευθύνσεις της Α'/θμιας και Β'/θμιας εκπαίδευσης, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει αυτή τη φορά πρόβλημα και στους μεγάλους Δήμους και με τον τρόπο αυτό να αφυπνιστούν (για το ότι οι συνάδελφοί τους των Αθηνών θα είναι κι αυτοί «θύματα»).

Όπως επεσήμανε μάλιστα ο κ. Βοργιαζίδης, «σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο, προβλέπεται διαδικασία μετακίνησης υπαλλήλων Δημοσίου και ΟΤΑ προς οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία. Πλέον η σοβαρή διαφορά είναι πως δεν χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου για τη μετακίνηση, αρκεί και μόνο να υπάρχει κενή θέση. Κανείς δεν θέλει υπάλληλο δυσαρεστημένο, μακριά από το σπίτι του, αλλά προσπαθούμε πάντα να βρούμε τη χρυσή τομή. Πλέον πήγαμε στο άλλο άκρο, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση μικρότερων Δήμων επ’ ωφελεία των μεγαλύτερων και παράπονα των μικρών Δήμων για τη διαδικασία».

Επιπλέον, ο κ. Βοργιαζίδης κατέστησε σαφές «αυτό που συνέβη είναι να παρθούν ομόφωνες αποφάσεις από την ΚΕΔΕ και την ΠΕΔΚΜ, που να ζητούν να επανέλθει το παλιό καθεστώς, για μετακίνηση, έπειτα από τη θετική γνώμη της διοίκησης, που να μπορεί να ξέρει πως θα λειτουργήσει με υποδομές και προσωπικό».

 

Ερωταπαντήσεις

Στο πεδίο των ερωταπαντήσεων ο επικεφαλής της παράταξης «ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ», κ. Παύλος Παυλίδης, απευθυνόμενος προς το Δήμαρχο ζήτησε να μάθει για το τι πλάνο έχει η δημοτική αρχή για το πρώην Δικαστικό μέγαρο της πόλης στην πλατεία Ωρολογίου, αλλά και για το κτίριο του 3ου Δημοτικού Σχολείου, το οποίο ζητά η Μητρόπολη.

Ο κ. Παυλίδης ακόμα έθεσε προς τον κ. Βοργιαζίδη την ανάγκη να γίνει έγκαιρα ο διαγωνισμός πίσσας, προκειμένου να γίνουν αποκαταστάσεις δρόμων μέσα στο καλοκαίρι, ενώ ακόμη σημείωσε να μην υπάρξει άλλη μία χαμένη ευκαιρία μετά από αυτήν των Χριστουγέννων, για την αποκριά, στην προσπάθεια από κοινού με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να οργανωθούν εκδηλώσεις στην περίοδο της.

Απαντώντας λίγο αργότερα ο Δήμαρχος στα θέματα που έβαλλε ο κ. Παυλίδης, ξεκαθάρισε πως σ' ό,τι αφορά το κτίριο των παλαιών Δικαστηρίων, αυτό θα το διεκδικήσει ο Δήμος, για να εγκαταστήσει εκεί το τμήμα τουρισμού, όπως και το Μουσείο Εκπαίδευσης του Χρήστου Τσολάκη. Για δε την πρόταση της Μητρόπολης για το κτίριο του 3ου Δημοτικού Σχολείου, ο κ. Βοργιαζίδης παρέπεμψε το όλο ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο και θα συζητηθεί.

Αναφορικά με τις εκδηλώσεις στην περίοδο της Αποκριάς, ο κ. Βοργιαζίδης υπενθύμισε στον κ. Παυλίδη πως παλαιότερα υπήρξε συνεργασία με τον κ. Σαμανίδη, πρόεδρο του ΣΙΚΚΕΔ, όμως τα τελευταία χρόνια - πρόσθεσε - δεν υπήρξε ενδιαφέρον από την πλευρά των καταστημάτων.

Σ' ό,τι αφορά στην προμήθεια πίσσας, ο Δήμαρχος έκανε γνωστό πως στις 12 Φεβρουαρίου θα υπογραφεί μια εργολαβία με ποσό μεγαλύτερο από αυτό των προηγούμενων ετών.

• Ακόμα, ο πρόεδρος του ΝΠ ΚΑΠΑ, κ. Λεωνίδας Ακριβόπουλος, κληθείς να δώσει απάντηση σε άλλο ερώτημα του κ. Παυλίδη, που είχε να κάνει με οφειλή του παρελθόντος από την ΠΑΕ ΑΡΗΣ, ξεκαθάρισε πως, αν υπάρχει η δυνατότητα να διεκδικήσει το ΚΑΠΑ το 50% της οφειλής από τη νέα ΠΑΕ που συστάθηκε (με την προϋπόθεση βέβαια πως δύναται μόνο το 50% να μπορεί να διεκδικηθεί μετά τη διαδικασία εκκαθάρισης της παλαιάς ΠΑΕ Άρης), δεν θα απεμπολήσει το δικαίωμά του.

• Επιπλέον, το σώμα προχώρησε σε απόφαση κατά πλειοψηφία για τη συμμετοχή του Δήμου Βέροιας στον πλειοδοτικό διαγωνισμό που πρόκειται να γίνει στις 12 Φεβρουαρίου για την απόκτηση του 24% των μετοχών της ΕΑΣ Βέροιας στην «Αμάλθεια» Α.Ε., έπειτα από σχετική εισήγηση του Δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη.

Ο κ. Βοργιαζίδης σημείωσε πως η ονομαστική αξία της μετοχής αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με 10 ευρώ, τουτέστιν στα 500 ευρώ το στρέμμα, επισημαίνοντας συνάμα πως «οφείλουμε να μην απεμπολήσουμε κάποια δικαιώματα που έχουμε...»

Η επικεφαλής της παράταξης «ΒΕΡΟΙΑ ΠΡΩΤεύουσα πόλη», Γεωργία Μπατσαρά, στην αναφορά της επ’ αυτού έκρινε κεφάλαιο για το Δήμο την εταιρία «Αμάλθεια», ενώ σε διαφορετικό μήκος κύματος τα λεγόμενα του επικεφαλής της παράταξης «Προτεραιότητα ο πολίτης», κ. Αντώνη Μαρκούλη, ο συνδυασμός του οποίου μάλιστα μειοψήφησε, που υποστήριξε πως «νερό σε τρύπιο βαρέλι είναι το 49%, με το 50,5% στην ΠΕ Ημαθίας και 0,5% στο Επιμελητήριο. Θα είμαστε μειοψηφία και ότι από αυτό ζημιώνεται ο Δήμος».

Με τη σειρά του, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Αλέκος Τσαχουρίδης τόνισε πως «το 25% που έχει σήμερα ο Δήμος Βέροιας, είναι τελείως αδύναμο σε σχέση με το 75%».

Τέλος, από τα - 18 τον αριθμό - θέματα της ημερήσιας διάταξης, πρώτο για συζήτηση ήρθε αυτό επί των αιτημάτων των «ΣΠΥΡΟΣ ΖΕΡΒΟΣ ΙΚΤΕΟ HELLΑS» και «Α. ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΨΑΡΡΑΣ ΟΕ ΙΚΤΕΟ ΒΕΡΟΙΑΣ» για την αναστολή ή μη εκτέλεσης προσβαλλόμενων πράξεων. Πλην όμως από τη συζήτηση του θέματος αποχώρησε η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (Γιώργος Μελιόπουλος, Γιάννης Τσαναξίδης), προτάσσοντας ως λόγο το ότι «δεν μπορούμε να γίνουμε διαιτητές στη διαμάχη δύο επιχειρηματιών».

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής