breaking news Νέο

«Τα Χρώματα της Βίας στην Δυτική Μακεδονία 1941-1944», βιβλιοπαρουσίαση του Δ. Ι. Καρασάββα

«Τα Χρώματα της Βίας στην Δυτική Μακεδονία 1941-1944», βιβλιοπαρουσίαση του Δ. Ι. Καρασάββα

Η Καθηγήτρια Ιστορίας στο Τμ. Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας Σοφία Ηλιάδου-Τάχου, στην πολύ ενδιαφέρουσα Μελέτη της «Τα Χρώματα της Βίας στην Δυτική Μακεδονία 1941-1944» (Εκδ. «Επίκεντρο», Θεσσαλονίκη 2017), αποτυπώνει και ερμηνεύει τις αποχρώσεις της βίας που εκδηλώθηκε την περίοδο της Κατοχής στην Δ. Μακεδονία, με σημεία αναφοράς τις συνθήκες κατοχής, την αντίσταση, τις εθνοτικές και εμφύλιες συγκρούσεις.

Η Σοφία Ηλιάδου-Τάχου διεισδύει στο θέμα της με σοβαρότητα και επιστημονική ευσυνειδησία καθώς και αξιοσημείωτη ψυχραιμία. Η εμβριθής Συγγραφέας και επιμελής Ερευνήτρια αντιλαμβάνεται ότι η βία σε όλες τις εκφάνσεις της αποτελεί ιστορικό γεγονός, η νομιμότητα του οποίου απορρέει από την αντίληψή μας για τη νομιμότητα του κράτους ως θεσμού που την ασκεί ή εναντίον του οποίου τα υποκείμενα της βίας επαναστατούν.

Ο φιλίστωρ αναγνώστης πληροφορείται για πτυχές και όψεις της βίας στην Δ. Μακεδονία την περίοδο 1941-44, τόσο εκ μέρους των Αρχών Κατοχής (Γερμανοί, Ιταλοί, Βούλγαροι) όσο και της Ελληνικής Διοίκησης. Επίσης, σημειώνονται περιπτώσεις βίας εκ μέρους του ΕΑΜ/ΚΚΕ, των Αξονομακεδονικών Κομιτάτων, των αντικομμουνιστικών πολιτοφυλακών των ένοπλων Ποντίων, των ΣΝΟΦ και της «Ρωμαϊκής Λεγεώνας». Ακόμη, γίνεται αναφορά στην βία από τις συγκρούσεις του ΕΛΑΣ με τις Εθνικιστικές Οργανώσεις, αλλά και εκ μέρους της Συμμαχικής Στρατιωτικής Αποστολής.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής