breaking news Νέο

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη

  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη
  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη
  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη
  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη
  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη

Πριν λίγο καιρό αποφάσισα να ξαναρχίσω το οδοιπορικό μου στις πολιτιστικές εστίες του νομού μας.

Σκοπός αυτού του εγχειρήματος είναι να γνωρίσω από κοντά όλους αυτούς τους ήρωες που ασχολούνται με τον πολιτισμό, να καταγράψω το έργο τους και να κάνω γνωστά στους ….μη βλέποντες και μη ακούοντες τα προβλήματά τους.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής διότι κατά την διάρκεια αυτής της πορείας γνώρισα άξιους ανθρώπους που κάτω από αντίξοες συνθήκες δίνουν τον αγώνα τους για την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το έργο τους είναι τεράστιας σημασίας. Χάρη σε αυτούς τα παιδιά μας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να μάθουν τους παραδοσιακούς μας χορούς, να φορέσουν τις τιμημένες φορεσιές και να αναβιώσουν παλιά έθιμα που με την πάροδο του χρόνου έχουν εξαφανιστεί.

Χάρη σε αυτούς χορεύουμε, τραγουδάμε, σκεφτόμαστε Ελληνικά και διατηρούμε τον πολιτισμό μας.

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΔΩΝ ΛΟΥΤΡΟΥ.

Ο Λουτρός είναι ένα από τα κεφαλοχώρια του δήμου Αλεξάνδρειας και εκεί έχει την έδρα του ο πολύ δραστήριος Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων και Νεανίδων Λουτρού.

Μέχρι να πάω στον Λουτρό τράβηξα πολλά δεινά διότι ο δρόμος που συνδέει το χωριό με τον κεντρικό δρόμο για Αλεξάνδρεια είναι λίαν επιεικώς απαράδεκτος με τις τεράστιες λακκούβες του, θυμίζει χωραφόδρομο, που αν δεν προσέξεις θα καταστρέψεις το αυτοκίνητό σου. Είναι πράγματι ντροπή αυτά τα χρόνια να υπάρχουν τέτοιοι δρόμοι.

Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται το οίκημα που στεγάζεται ο σύλλογος και εκεί συνάντησα τον πρόεδρο, κύριο Τριανταφυλλόπουλο Γρηγόρη.

Ο σύλλογός μας κύριε Γιώργο ιδρύθηκε το 1976 και σήμερα έχει 60 περίπου ενεργά μέλη. Διαθέτει ένα χορευτικό τμήμα και χορεύουν κυρίως παραδοσιακούς χορούς του Ρουμλουκιού, αλλά και άλλους από όλη σχεδόν την Ελλάδα.

Τι διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τους κάτωθι.

 

Πρόεδρος Τριανταφυλλόπουλος Γρηγόρης.

Αντιπρόεδρος Παπαδόπουλος Θεοδόσιος.

Ταμίας Τσαγγαράκη Ελένη.

Γραμματέας Διδοπούλου Κατερίνα.

Μέλη Γιαπουτζή Ντίνα

Παράσχου Παναγιώτα

Τιανταφυλλόπουλος Αποστόλης.

 

Ο σύλλογός μας παρ΄ότι αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα προσπαθούμε με όποιες δυνάμεις μας απομένουν να διατηρήσουμε και να διαδώσουμε ην πλούσια παράδοση του Ρουμλουκιού, αναβιώνοντας πιστά, πολλά τοπικά έθιμα.

Αρχίζουμε την νέα μας χρονιά με την κοπή της Βασιλόπιτας για να μας πάει καλά η χρονιά.

Αρχές Μαρτίου τα κοριτσάκια του συλλόγου, φορώντας τις παραδοσιακές στολές τους, επισκέπτονται όλα τα σπίτια του χωριού, τραγουδώντας το γνωστό τραγουδάκι της Χελιδόνας, υποδεχόμενα την Άνοιξη............Χελιδόνα έρχεται απ’ τη Μαύρη Θάλασσα.

Θάλασσα επέρασι τη φωλιά τη μέλησι.
Έκατσι κι λάλησι, έμαθι τα γράμματα,
γράμματα βασιλικά που μαθαίνουν τα παιδιά.

 

Πλησιάζοντας το Πάσχα, σειρά παίρνουν οι Λαζαρίνες μας που γυρίζουν στο χωριό, τραγουδώντας και μαζεύοντας αυγά. Αυτά είναι τα πιο σπουδαία έθιμα του Ρουμλουκιού, που τα αναβιώνουν κάθε χρόνο όλοι σχεδόν οι σύλλογοι της περιοχής μας.

Tον Μάιο γιορτάζει η εκκλησία μας και οι πολιούχοι μας Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη. Την παραμονή, 21 Μαΐου, συμμετέχουμε στην περιφορά της Άγιας Εικόνας και μετά την περιφορά, εδώ και εννέα χρόνια διοργανώνουμε ένα παραδοσιακό φεστιβάλ χορών, με παιδικά συγκροτήματα από την γύρω περιοχή.

Την άλλη μέρα σειρά έχουν οι ενήλικες χορευτές μας που μαζί με άλλα συγκροτήματα μας παρουσιάζουν χορούς από την ευρύτερη περιοχή.

Τον Ιούνιο διοργανώνουμε μια παραδοσιακά βραδιά, συνοδεία μουσικών και χορευτικών συγκροτημάτων και με τα έσοδά της προσπαθούμε να καλύψουμε τις διάφορες οικονομικές μας ανάγκες.

Για μεγαλύτερη επιτυχία, προσκαλούμε γνωστούς καλλιτέχνες όπως πέρυσι την Γωγώ Τσαμπά, ελπίζοντας σε μεγαλύτερη προσέλευση επισκεπτών.

Τον Σεπτέμβρη αρχίζουμε τις προετοιμασίες για την νέα χρονιά και πλησιάζοντας τα Χριστούγεννα διοργανώνουμε τον ετήσιο χορό μας με την συμμετοχή πολλών κατοίκων του χωριού, τους οποίους ευχαριστούμε, όπως και τους χορηγούς μας για την στήριξή τους.

Κατά την διάρκεια του Δωδεκαημέρου και προς το τέλος του έτους έχουμε την Γουρουνοχαρά μας και λίγο αργότερα τα Ρογκάτσια μας ξεσηκώνουν το χωριό με τους χορούς και τα τραγούδια τους.

Ενώ έχουμε πολύ μεγάλη διάθεση να προσφέρουμε στα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού και όχι μόνο, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι οι νέοι μας δεν ασχολούνται με την παράδοση και απομακρύνονται από τον σύλλογο.

Κρίμα και πάλι κρίμα διότι αυτοί αποτελούν την ελπίδα μας για την διάσωση της παράδοσης μας και χωρίς αυτούς οι σύλλογοι είναι καταδικασμένοι σε αργό θάνατο.

Γι΄αυτο κάνουμε έκκληση και στους γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους στον σύλλογο ο οποίος μπορεί να αποτελέσει γι΄αυτά έν καταφύγιο και να τα διδάξει να αγαπούν την παράδοση.

Ευχαριστώ κύριε Γιώργο εσάς και την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ για τις προσπάθειες που καταβάλλετε να αναδειχθεί το έργο μας.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κινητό 6908614080 Τριανταφυλλόπουλος Γρηγόρης

 

 

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

Γουρουνοχαρά Δωδεκαήμερο.

Ρογκάτσια Δωδεκαήμερο.

Χελιδόνα 1η Μαρτίου.

Λαζαρίνες Κυριακή του Λαζάρου.

Πανηγύρι 21 Μαΐου Αγίων Κων/νου και Ελένης.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής