breaking news Νέο

Ανακοίνωση του ΚΚΕ Ημαθίας για το κλείσιμο της νηματουργίας Βαρβαρέσος

Ανακοίνωση του ΚΚΕ Ημαθίας για το κλείσιμο της νηματουργίας Βαρβαρέσος

Το ενδεχόμενο κλείσιμο της νηματουργίας Βαρβαρέσος στην Νάουσα, που ανακοινώθηκε χθες αιφνιδιαστικά από την εργοδοσία, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά με τον πιο πικρό τρόπο την βαρβαρότητα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που ζούμε. Είναι άλλη μια τρανή απόδειξη πως τα εργοστάσια ανοίγουν και κλείνουν με ένα και μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματιών.

Φυσικά σε αυτόν τον δρόμο οι καπιταλιστές έχουν και συμπαραστάτες, που τους ανοίγουν τον δρόμο, βάζοντας τα δικαιώματα των εργατών στην μέγγενη του κόστους- οφέλους. Διαχρονικά οι κυβερνήσεις ακολουθώντας της επιταγές της ΕΕ άνοιξαν τον δρόμο της ερήμωσης, των εργοστασίων και μιας πόλης ολόκληρης. Από την αυγή της η ΕΕ, έβαλε μπροστά την περιβόητη ελευθερία της κίνησης κεφαλαίων που επέτρεψε στους εργοδότες να ανοίγουν και να κλείνουν τα εργοστάσια κατά το δοκούν, να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους όπου και όποτε τους συμφέρει αφήνοντας τους εργαζόμενους μετέωρους.

Αυτή είναι η ΕΕ των επιχειρηματικών ομίλων, αυτή είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ανάπτυξη και κερδοφορία για τους επιχειρηματικούς ομίλους και συντρίμμια για την ζωή των εργαζόμενων.  Οι εργαζόμενοι έχουν πείρα από αυτή την ανάπτυξη, όπως και από την κρίση. Έχουν πληρώσει και στις δύο περιπτώσεις το τίμημα. Έχουν δει τα δικαιώματα τους να σπαραλιάζονται, τους μισθούς να κόβονται, έχουν δει τους εργολάβους να παίρνουν θέση μέσα στο εργοστάσιο, οι γυναίκες εργαζόμενες έχουν λάβει ραβασάκια που απειλούσαν με απόλυση όποια σκέφτεται να κάνει παιδί. Σε αυτό το έδαφος η εργοδοσία της Βαρβαρέσος αυγάτεψε τα κέρδη, από ένα έφτασε στα τρία εργοστάσια,  δραστηριοποιήθηκε και σε άλλους κλάδους συσσωρεύοντας νέα κέρδη.

Τώρα για άλλη μια φορά οι εργάτες, καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο. Αφού το εργοστάσιο αν τελικά κλείσει δεν θα είναι επειδή δεν έχει εργαζόμενους, ή τα μέσα για να παραχθεί το νήμα που είναι από τα πιο ποιοτικά παγκοσμίως, ούτε επειδή δεν υπάρχει ανάγκη για φτηνή ποιοτική ένδυση για το λαό. Ένας και μοναδικός θα είναι λόγος, το κυνήγι του κέρδους. Αυτή είναι η πραγματικότητα σε αυτό το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα. Όταν δεν επιτυγχάνεται ικανοποιητικό κέρδος για την εργοδοσία, τα εργοστάσια κλείνουν και οι υποτιθέμενοι «ευεργέτες» ψάχνουν για νέα πεδία κερδοφορίας.

Οι εργάτες εκτός από την εργοδοσία έχουν απέναντι τους όλο αυτό το διάστημα και ένα κράτος, που το μόνο που έχει κάνει είναι να προτάξει τη βία και τη καταστολή απέναντι στα δίκαια αιτήματα τους. Δικαστικές αποφάσεις που καθυστερούσαν να δικαιώσουν τους εργαζόμενους, ακύρωναν και έβγαζαν όμως μέσα σε λίγες ώρες τις απεργιακές κινητοποιήσεις των  εργαζομένων. Για τους εργαζόμενους που με δυσκολία τα βγάζουν πέρα όλα αυτά τα χρόνια αυτό το κράτος δεν είχε ούτε ένα ευρώ, είχε όμως παχυλές επιδοτήσεις για την εργοδοσία, και τζάμπα εργαζόμενους με ευρωπαϊκά προγράμματα. 

Οι εργαζόμενοι έχουν πείρα, με τον αγώνα τους κατάφεραν να διασφαλίσουν όλα αυτά τα χρόνια να μην χαθούν μια σειρά από δικαιώματα. Έχουν δει τους συναδέλφους από όλα τα κλωστοϋφαντουργία της περιοχής με τον αγώνα τους να κερδίζουν δεδουλευμένα, δικαιώματα, να εξασφαλίζουν ότι θα βγουν στην σύνταξη όσοι ήταν κοντά, όταν έκλεισαν τα εργοστάσια.

Μόνο με τον αγώνα τους, την επιμονή διεκδίκηση, την αλληλεγγύη εργαζόμενων και του λαού της πόλης, μπορεί να εξασφαλιστεί ότι δεν θα χαθεί ούτε το ελάχιστο από τα δικαιώματα τους, ούτε ένα ευρώ από τα δεδουλευμένα τους.  Έχουμε εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους και τον λαό της Νάουσας, πως θα βρεθεί μπροστά σε κάθε βρώμική επιδίωξη τους, δεν θα τους αφήσει σε χλωρό κλαρί, θα φτάσει τον αγώνα μέχρι το τέλος και την δικαίωση τους.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων του Βαρβαρέσου, που μέσα από το σωματείο τους, με πολύμορφες πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις, έχουν βάλει φρένο στα σχέδια κλεισίματος του εργοστασίου, στις απολύσεις και στην απληρωσιά. Και αυτή τη φορά το ΚΚΕ, θα  δώσει όλες του τις δυνάμεις ώστε να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας, να μην κλείσει το εργοστάσιο, να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα τους όλοι οι εργάτες.

Παράλληλα καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό της Νάουσας, να προβληματιστούν και να δώσουν μαζί μας την μάχη για την πραγματική διέξοδο από την καπιταλιστική βαρβαρότητα που στριμώχνει τις ζωές μας κάτω από την μέγγενη τους κόστους – οφέλους. Να δώσει δύναμη στην δύναμη του, ενισχύοντας το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, δυναμώνοντας τον αγώνα που ανοίγει τον δρόμο για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την ζωή των εργαζομένων, για να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής