breaking news Νέο

Η Ε.Ε δεν είναι "φίλος" των αγροτών! -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Η Ε.Ε δεν είναι

Βαδίζοντας προς τις ευρωεκλογές καλό θα είναι επιτέλους να γίνει ουσιαστική συζήτηση για το χαρακτήρα της Ε.Ε και τις συνέπιες που έχει αυτή σε μια σειρά ζητήματα όπως π.χ στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. Στο σημείωμα αυτά θα δούμε ορισμένες πλευρές που και στην Ημαθία- την άλλοτε «Καλιφόρνια της Ελλάδας» -έχουν γίνει ορατές για κάθε καλοπροαίρετο.

Στρατηγικός στόχος της ΚΑΠ ήταν και παραμένει η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων της Ε.Ε  και όχι η επιβίωση του βιοπαλαιστή αγρότη ούτε η εξασφάλιση φθηνών και ποιοτικών προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

- Με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ μειώθηκαν ή και καταργήθηκαν τα όποια δασμολογικά εμπόδια υπήρχαν στις αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων. Διευρύνθηκαν με αυτόν τον τρόπο οι δυνατότητες μεταποιητών και μεγαλεμπόρων να εξασφαλίζουν όποια πρώτη ύλη θέλουν και απ' όπου τους συμφέρει καλύτερα.

- Η Ελλάδα από πλεονασματική έγινε ελλειμματική σε μια σειρά από προϊόντα, όπως το μαλακό σιτάρι, που αποτελεί βασική πρώτη ύλη για το αλεύρι αρτοποιίας αλλά και για ζωοτροφές, με συνέπειες που όλοι τώρα ανακάλυψαν με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

- Οι ποσοστώσεις, τα θαψίματα, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας αποτέλεσαν, σε προηγούμενη φάση, εργαλεία της ΚΑΠ για συρρίκνωση της παραγωγής σε ολόκληρους κλάδους της, όπως η τευτλοκαλλιέργεια και η παραγωγή ζάχαρης, με κριτήριο την κερδοφορία του εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου. Σε ορισμένους κλάδους η παραγωγή συγκεντρώθηκε σε μια χούφτα καπιταλιστικές γεωργικές ή κτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Στην Ημαθία ας δούμε την αρνητική πορεία διαφόρων παραγωγών όπως καπνός, βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα, ζάχαρι κ.α

- Χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά ξεκληρίστηκαν, παραγωγικές εκτάσεις εγκαταλείφθηκαν, αχρηστεύτηκαν υποδομές, ενώ επιδεινώθηκε η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών του λαού μας για ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα.

- Την ίδια ώρα ενισχύθηκαν η αύξηση των εξαγωγών και η λεγόμενη εξωστρέφεια της κερδοφορίας των ομίλων που δραστηριοποιούνται στο λεγόμενο «αγροδιατροφικό σύμπλεγμα» στην Ελλάδα.

Την πολιτική της ΕΕ συνδιαμορφώνουν και εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από το αν στο τιμόνι βρίσκεται η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ ή μαζί τους μικρότερα κόμματα ως κυβερνητικοί εταίροι.

Την ΚΑΠ και την πρόσφατη αναθεώρησή της, του 2020, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους αγρότες σε όλα τα μήκη και πλάτη της ΕΕ, ψήφισαν με τους ευρωβουλευτές τους και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου που πουλάει δήθεν αντισυστημισμό χωρίς να αμφισβητεί τη στρατηγική της ΕΕ, του κεφαλαίου.

Η Ε.Ε δεν μπορεί να γίνει καλύτερη, αλλά μόνο χειρότερη. Η ψήφος είναι ένα όπλο που έχουν και οι αγρότες (μαζί πάντα με τους αγώνες τους) για να βάλουν εμπόδια, φρένο στη πορεία αυτή. Γιατί υπάρχει άλλος δρόμος, πραγματική διέξοδος από το βάσανο της επιβίωσης, το άγχος της καθημερινής αναμέτρησης με τους κινδύνους και τις φυσικές καταστροφές, τον βραχνά του εισοδήματος που μικραίνει και του κόστους παραγωγής που μεγαλώνει.

Μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό αποφασίζοντας να απαλλαγεί από τα δεσμά της εξουσίας του κεφαλαίου και των ενώσεών του, όπως είναι η ΕΕ. Να ξεφορτωθεί όλους αυτούς που κάθονται στον σβέρκο του παίρνοντας στα δικά του χέρια τα κλειδιά της εξουσίας και της οικονομίας.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής