breaking news Νέο

Τάφρος 66: «Αναγεννιέται» μετά από 89 χρόνια - Αντιπλημμυρικά έργα βάζουν τέλος στην περιβαλλοντική υποβάθμιση

Τάφρος 66: «Αναγεννιέται» μετά από 89 χρόνια - Αντιπλημμυρικά έργα βάζουν τέλος στην περιβαλλοντική υποβάθμιση

Στην αντιπλημμυρική προστασία της πολύπαθης Τάφρου 66 και του ποταμού Λουδία, προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της Πέλλας και της Ημαθίας, αλλά και να σταματήσει να γίνεται αποδέκτης ανεπεξέργαστων αγροτικών και βιομηχανικών λυμάτων.

Οι πλημμύρες είναι συχνό φαινόμενο, καθώς η Τάφρος συγκεντρώνει όλα τα νερά, από την Αλμωπία, όλα από το μεγαλύτερο μέρος του ορεινού όγκου του Πάικου, από το Καϊμάκτσαλαν, την Τζένα, το Πίνοβο και το μεγαλύτερο τμήμα του Πάικου.

Το θέμα τέθηκε στην τελευταία ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, μετά από επίκαιρη ερώτηση της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία» με το περιφερειακό σύμβουλο Θωμά Χατζηηλιάδη να επισημαίνει ότι στην περιοχή υπάρχει έντονη δυσοσμία τους θερινούς μήνες, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται το περιβάλλον, να παρατηρείται διαρκώς θάνατος ψαριών στο Δέλτα του Αλιάκμονα, αλλά και να πλημμυρίζουν κάθε χρόνο μεγάλες εκτάσεις αγροτεμαχίων, ακόμη και μετά από απλές καλοκαιρινές μπόρες.

Απαντώντας στο θέμα της Τάφρου, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας, γνωστοποίησε, μεταξύ άλλων, ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη και εγκρίθηκε από την περιφερειακή επιτροπή η υποβολή για ένταξη στο ΕΣΠΑ της αντιπλημμυρικής προστασίας της Τάφρου 66 και του ποταμού Λουδία.

«Είναι ένα έργο πολύ μεγάλο που θα δώσει λύση σε μια περιοχή που όντως έχει πολλά προβληματικά σημεία και πολλά νερά. Είναι η πρώτη μεγάλη παρέμβαση που θα γίνει από το 1935 που κατασκευάστηκε η συγκεκριμένη τάφρος μέχρι σήμερα. Ο προϋπολογισμός θα ξεπεράσει τα 35 εκατομμύρια σύμφωνα με τις αναθεωρήσεις που βλέπει αυτή τη στιγμή η υπηρεσία» τόνισε ο κ. Μπίλλιας.

Ανέφερε ακόμη ότι μέχρι 30 Απριλίου θα υποβληθεί έργο για χρηματοδότηση στη διαχειριστική αρχή του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο εντός του 2024 να δημοπρατηθεί το έργο ώστε να υπογραφεί η σύμβαση το 2025.

Παράλληλα, είπε ο αντιπεριφερειάρχης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη υπογράψει και σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης με τίτλο «μελέτη ενίσχυσης των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας των υδατορεμάτων που εκβάλλουν στην τάφρο 66, έτσι ώστε, όταν ολοκληρωθεί το έργο των 35 εκατ. ευρώ να είναι έτοιμες και οι μελέτες για τα ρέματα που εκβάλλουν στην τάφρο 66 και να λυθεί συνολικά το πρόβλημα σε όλη την περιοχή της Αλμωπίας και της Σκύδρας.

 

Η ρύπανση και οι άπληστοι αγρότες

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ρύπανσης και των ελέγχων που διενεργούνται στην περιοχή ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής τόνισε ότι με βάση το αρχείο των ελέγχων των αρμοδίων υπηρεσιών της ΠKΜ, η ρύπανση είναι κατά βάση εποχική και εμφανίζεται τους θερινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, συμπίπτοντας με τη λειτουργία των εργοστασίων την περίοδο εκείνη που ρίχνουν μέσα στην τάφρο κάποιες φορές όχι απόβλητα τοξικά ή επικίνδυνα αλλά απόβλητα με μεγάλο οργανικό φορτίο.

Όπως είπε, υλοποιείται κάθε χρόνο από τις υπηρεσίες μας έλεγχος από τις υπηρεσίες, πολύ πριν την περίοδο λειτουργίας των εργοστασίων και συνεχίζονται ως το τέλος του έτους. «Από όλους τους αποδέκτες παίρνουμε δείγματα και σύμφωνα με την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία και τις αποφάσεις που υπάρχουν από πριν από την νομαρχία Πέλλας παίρνουμε τα δείγματα και εξετάζονται αυτά. Μετά την ολοκλήρωση των δειγματοληψιών όπου διαπιστώνονται παραβάσεις των ισχυουσών διατάξεων και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων των δραστηριοτήτων οι υπηρεσίας της διεύθυνσης μας επιβάλλουν πρόστιμα και αποστολή στοιχείων στις εισαγγελικές αρχές για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών».

Ο αντιπεριφερειάρχης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα που έχουν σχέση με αυτοφυή βλάστηση μέσα στο ποτάμι, ωστόσο είπε, ότι σήμερα η Περιφέρεια έχει μια μελέτη και προχωράει σε αυτή τη διαδικασία.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο Φράγμα του Εδεσσαίου, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι φράγμα, αλλά αναρυθμιστική δεξαμενή, η οποία δεν μπορεί να κρατήσει τα νερά.

«Υπάρχει ένα θέμα και για αυτό ξεκινήσαμε να υλοποιήσουμε μια μελέτη οριοθέτησης, ενώ παράλληλα θέλουμε να οριοθετήσουμε και κάποια άλλα πράγματα» επισήμανε, ενώ ανέφερε ότι «κάποιοι αγρότες δείχνοντας απληστία, πηγαίνουν και χτυπάνε το ανάχωμα για να βάλουν δύο σειρές δέντρα. Όλους αυτούς δεν πρόκειται να τους αφήσουμε. Θα κάνουμε αυτή τη μελέτη για να μπορέσουμε να πάμε σε διοικητικές αποβολές».

Όσον αφορά στο έργο, ο κ. Τζαμτζής, σημείωσε ότι το 2009 απεντάχθηκε το έργο και το 2013 επανεντάχθηκε και προχώρησαν οι μελέτες. «Έχουν προχωρήσει οι μελέτες και σήμερα για το συγκεκριμένο έργο έχουν εγκριθεί τα χρήματα με τον προϋπολογισμό να φτάνει τα 74 εκατ. ευρώ».

 

Ο κ. Τζαμτζής τόνισε ότι γίνονται έλεγχοι, οι οποίοι αρχίζουν πριν την έναρξη λειτουργίας των εργοστασίων και συνεχίζονται ως το τέλος του έτους και μάλιστα την τελευταία εικοσαετία πέραν των ποινικών κυρώσεων επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 800.000 ευρώ και την τελευταία τετραετία πρόστιμα 325.689 ευρώ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής