breaking news Νέο

Πάνος Δημάκης, συγγραφέας: «Η λογοτεχνία δεν θα χάσει ποτέ αυτή τη ζωοποιό δύναμη που έχει να μπορεί ν' αλλάξει συνειδήσεις»

Πάνος Δημάκης, συγγραφέας: «Η λογοτεχνία δεν θα χάσει ποτέ αυτή τη ζωοποιό δύναμη που έχει να μπορεί ν' αλλάξει συνειδήσεις»

Τηλεφωνική συνέντευξη στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8) του Αλέκου Χατζηκώστα έδωσε ο Πάνος Δημάκης συγγραφέας, μεταφραστής, και το γνωστό τηλεοπτικό "Γεράκι" στην τηλεοπτική εκπομπή «The Chase», την Παρασκευή 19/4.

 Στην ερώτηση σχετικά με το ποιες από τις δράσεις που αναπτύσσει του αρέσουν παραπάνω, καθώς και για ποια θέλουν να τον θυμούνται τόνισε:

« Μ' αρέσουν όλα όσα κάνω. Στη συνείδηση του κόσμου όταν περάσουν τα χρόνια θα θέλω να με θυμούνται ως συγγραφέα».

Πώς προέκυψε η ενασχόληση σας με τη συγγραφή;        

«Διαβάζω από μικρός, μου άρεσε η λογοτεχνία. Τα τελευταία χρόνια δεν προλαβαίνω τόσο πολύ. Υπήρχε πάντα η αγάπη για το βιβλίο και για τη γλώσσα. Όταν άκουσα την ιστορία για τις «17 κλωστές» κάτι με συγκίνησε, όχι μόνο η απίστευτη ιστορία αλλά και τα μηνύματα που αποκόμισα απ' αυτήν. Έτσι χωρίς να το πολυσκεφτώ άρχισα να γράφω, λες και ήταν να κάνω αυτό που ήθελα μια ζωή.»

Από τα τρία βιβλία σου τι μηνύματα θέλεις να περάσεις στο κοινό που τα διαβάζει;

« Ανάλογα με το βιβλίο. Π.χ στις «17 κλωστές» για την ελεύθερη , την ηθική, για τις ψευδείς ειδήσεις τη διασπορά τους και πόσο μπορούν να καταστρέψουν έναν άνθρωπο. Στο επόμενο (Το ποτάμι των χιλίων τυφλών), η αγάπη και το μίσος μέσα στη κοινωνία αλλά και σ' ένα ζευγάρι, η αγάπη για την εξουσία, η φιλαρχία, οι δημαγωγοί και πόσο οι άνθρωποι αρέσκονται να είναι σε αγέλη. Μ' αρέσει να καταπιάνομαι με θέματα που είναι πανανθρώπινα και διαχρονικά. Και παρ' όλο που τα βιβλία αναφέρονται στο παρελθόν πάντα κάνω μία αναγωγή στο παρόν, γιατί τα προβλήματα των ανθρώπων κατά βάση δεν αλλάζουν ποτέ, η εικόνα αλλάζει, το περιτύλιγμα, ενώ η ουσία παραμένει η ίδια.»

Στους σημερινού δύσκολους καιρούς με πολέμους και φτώχεια, η Λογοτεχνία έχει να πει κάτι;

« Και βέβαια έχει να πει. Η λογοτεχνία μπορεί να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα που έχει κάθε άνθρωπος, τα υπαρξιακά του, μπορεί να αποτελέσει όπως και η μυθολογία παλιότερα έναν οδηγό συμπεριφοράς της ζωής γιατί ζεις μέσα από τις ζωές των ηρώων , μπορείς να δεις πως αυτοί αντεπεξέρχονται στα προβλήματα τους, πως πραγματοποιούν τα όνειρά τους, πως επιδιώκουν ν' αλλάξουν τη ζωή τους. Ανοίγουν τα μάτια και το μυαλό σου γιατί διαβάζεις π.χ για το γίνεται σε μία άλλη χώρα. Η λογοτεχνία δεν θα χάσει ποτέ αυτή τη ζωοποιό δύναμη που έχει να μπορεί ν' αλλάξει συνειδήσεις. Μαζί με την ποίηση και το θέατρο είναι οδηγοί ζωής. «

Με αφορμή το γεγονός ότι βιβλίο του έγινε τηλεοπτική σειρά, ρωτήθηκε για τη σχέση Λογοτεχνίας και τηλεόρασης

« Είχα την τεράστια τύχη το πρώτο βιβλίο να γίνει τηλεοπτική σειρά Για το δεύτερο γράφεται το σενάριο , δεν έχουμε αποφασίσει αν θα γίνει σειρά ή ταινία. Η τηλεόραση είναι ένα άλλο μέσο που σημαίνει ότι έχει άλλες προτεραιότητες. Είναι σημαντικό να πέσει σε καλά χέρια το έργο ώστε να μη προδίδεται το όραμα του συγγραφέα.  Δεν συμβαίνει πάντα αυτό όμως στις μεταφορές.»

Αναφερόμενος στην τηλεοπτικό παιχνίδι που συμμετέχει τόνισε ότι «δεν μας δίνουν τις ερωτήσεις, δεν ξέρουμε τίποτα από πριν. Εγώ πήγαινα σε τηλεπαιχνίδια γνώσεων για είκοσι χρόνια. Το παιχνίδι παίζεται σε 17 χώρες και δεν έχει γίνει κανένα σκάνδαλο. Όλα είναι διαφανή»

Εξέφρασε ακόμη τη ευχαρίστησή του για την κυκλοφορία του βιβλίου αλλά και για την απήχηση που έχει στον κόσμο μέσα από τις δεκάδες παρουσιάσεις που πραγματοποιεί σε ολόκληρη τη Ελλάδα.

Όσο δε αφορά το επόμενο συγγραφικό βήμα έκανε λόγο ότι «το επόμενο βιβλίο μου είναι σχεδόν έτοιμο, θα λέγεται μάλλον «Ποσειδών» και είναι θεολογικό-φιλοσοφικό θρίλερ και ταυτόχρονα βγάζω ένα θεατρικό.»


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής