breaking news Νέο

Τελικά σε ποιους δίνει λεφτά η Ε.Ε; - Του Αλέκου Χατζηκώστα

Τελικά σε ποιους δίνει λεφτά η Ε.Ε; - Του Αλέκου Χατζηκώστα

Για μία ακόμη φορά ενόψει ευρωεκλογών από μια σειρά κόμματα που ζητούν τη ψήφο μας αναπαράγεται το ουσιαστικά χρεοκοπημένο επιχείρημα για τα λεφτά που μας δίνει η Ε.Ε και του τι θα γινόμασταν αν δεν υπήρχαν.

Η ιστορία κρατά δεκαετίες από εκείνη τη περίοδο πριν την ένταξη στη τότε ΕΟΚ που μας έταζαν ότι «θα τρώγαμε με χρυσά κουτάλια» αν και η πορεία έδειξε ότι μας έφαγαν και τα κουτάλια...

Ας γίνουμε συγκεκριμένοι:

1. Χρήματα από το μηδέν δεν υπάρχουν, ούτε στην Ευρώπη, ούτε πουθενά. Ο προϋπολογισμός της και τα διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης είναι λεφτά που εισπράττει η ΕΕ και τα κράτη - μέλη από τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος.Τα έσοδα της ΕΕ προέρχονται από 3 βασικές πηγές: Ποσοστό από τους τελωνειακούς δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα τρίτων χωρών που εισπράττουν τα κράτη - μέλη της, ποσοστό που αποδίδουν τα κράτη - μέλη από τον ΦΠΑ και εισφορές των κρατών - μελών από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, βάσει του Ακαθάριστου Ετήσιου Εισοδήματος κάθε χώρας. Αυτοί είναι οι περίφημοι «ίδιοι πόροι», με τους οποίους χρηματοδοτείται ο προϋπολογισμός της ΕΕ.Δίπλα σ' αυτούς προωθείται τώρα η αύξηση των εσόδων της ΕΕ με τη θέσπιση νέων «πράσινων» φόρων, επιβεβαιώνοντας ότι η «πράσινη μετάβαση» είναι «ευλογία» για το κεφάλαιο και τα κέρδη του, κατάρα όμως για τον λαό, την τσέπη του και τα δικαιώματά του.

2. Τα λεφτά της ΕΕ είναι χρήματα των λαών της Ευρώπης που κατευθύνονται κυρίως στους επιχειρηματικούς ομίλους, για τη στήριξη των επενδύσεων και της κερδοφορίας τους. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης...

Για να χρηματοδοτήσει τους μονοπωλιακούς ομίλους, η ΕΕ δανείστηκε από τις διεθνείς αγορές 750 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά, που τοκίζονται με 15 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, προβλέπεται να αποπληρωθούν μέχρι το 2058, δηλαδή σε 34 χρόνια. Γι' αυτό το δάνειο, η ΕΕ δεσμεύεται ότι «θα εκπληρώσει πλήρως τη νομική της υποχρέωση να το αποπληρώσει, ό,τι και να γίνει». Το αποτύπωσε μάλιστα σε Εκθεση που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο, με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι για τα επόμενα 34 χρόνια, το Ταμείο Ανάκαμψης, μαζί με τις άλλες συνθήκες και τους μηχανισμούς δημοσιονομικού ελέγχου της ΕΕ, θα αποτελεί το «μνημόνιο των μνημονίων» για τους λαούς της Ευρώπης, αφού η εκταμίευση των δόσεων προϋποθέτει αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, για να εξασφαλίζουν τα μονοπώλια τζάμπα χρήμα και καλύτερο «επενδυτικό περιβάλλον».

Στην Ελλάδα, τα 33 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης «πάνε πακέτο» με περισσότερα από 600 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, δηλαδή αντιλαϊκούς νόμους, πολλούς από τους οποίους ψηφίζουν μαζί η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα. Τέτοιοι είναι για παράδειγμα οι νόμοι για την παραπέρα διάλυση του ημερήσιου χρόνου εργασίας, το «νέο ΕΣΥ», που επιταχύνει την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων, τη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», που τσακίζει με νέους φόρους τους ΕΒΕ και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες κ.ά.

Προϋποθέτει όμως και νέα χαράτσια στα λαϊκά στρώματα, περικοπές κρατικών δαπανών ακόμα και για στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, διεύρυνση της εμπορευματοποίησης της Υγείας - Πρόνοιας - Παιδείας, για να «βγαίνει» κάθε χρόνο ο λογαριασμός του τεράστιου δανείου.

3. Να λοιπόν πώς πληρώνει ο λαός με πολλούς τρόπους τα χρήματα που δίνει η ΕΕ όχι στον ίδιο, αλλά στα μονοπώλια. Ακόμα και εκείνα τα ψίχουλα από τα ευρωπαϊκά ταμεία, που δίνονται για στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, στόχο έχουν να διαχειριστούν την ακραία φτώχεια και να ενσωματώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που μεγαλώνει.

Απόδειξη άλλωστε ότι ο λαός παίρνει μόνο τον λογαριασμό, είναι και το γεγονός ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν χρηματοδοτεί έργα αντιπλημμυρικής - αντιπυρικής - αντισεισμικής προστασίας, ενώ οι καταστροφές και οι κίνδυνοι μεγαλώνουν στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.

Το ίδιο γινόταν παλιότερα με τα ΕΣΠΑ, όπου τέτοια έργα θεωρούνταν «μη επιλέξιμα», επειδή δεν ήταν «ανταποδοτικά» για το κεφάλαιο. Δεν πρόσφεραν δηλαδή άμεσο και μεγάλο κέρδος στους ομίλους. Ακόμα κι ορισμένα επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα, που εντάχθηκαν ως «πράσινα» στο Ταμείο Ανάκαμψης, απεντάχθηκαν πριν από μερικούς μήνες για να πάνε τα χρήματα σε πιο «ώριμες», δηλαδή πιο κερδοφόρες επενδύσεις.

Ενώ και τα περίφημα 400 εκατ. ευρώ που θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Υγεία, δεν αφορούν σε προσλήψεις προσωπικού, ούτε σε σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, αλλά σε εργασίες μερικής ανακαίνισης περίπου 230 μονάδων Υγείας. Δηλαδή, έργα βιτρίνας, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες που έχουν οι ρημαγμένες υποδομές σε όλη τη χώρα.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής