breaking news Νέο

Στο Δ.Σ. Βέροιας ο κανονισμός πυροπροστασίας ακινήτων εντός & πλησίον δασικών εκτάσεων : Η κυβέρνηση προτάσσει την ατομική ευθύνη

  • Στο Δ.Σ. Βέροιας ο κανονισμός πυροπροστασίας ακινήτων εντός & πλησίον δασικών εκτάσεων : Η κυβέρνηση προτάσσει την ατομική ευθύνη
  • Στο Δ.Σ. Βέροιας ο κανονισμός πυροπροστασίας ακινήτων εντός & πλησίον δασικών εκτάσεων : Η κυβέρνηση προτάσσει την ατομική ευθύνη

Πρόταση, που θα είναι εφικτή και υλοποιήσιμη, σε αντίθεση με την εγκύκλιο προς εφαρμογή του «Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων», που καλεί τους ιδιοκτήτες που βρίσκονται έως και 300 μέτρα από δάση, μέχρι το τέλος του μήνα να έχουν κάνει την έκθεση για πυροπροστασία στο ακίνητό τους, να έχουν καθαρίσει τα ακίνητα και τα οικόπεδά τους και να έχουν υποβάλει τα σχετικά έγγραφα στους δήμους, αφού η σχετική εφαρμογή στο gov.gr, δεν είναι ακόμη έτοιμη, κατέθεσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κάτω Βερμίου (Σέλι) Γιώργος Φασαρλώτος.

Για πολύ σημαντικό ζήτημα, που απαιτείται να αναλάβει πρωτοβουλίες ο δήμος, σημείωσε και ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας Λεωνίδας Ακριβόπουλος, εκφράζοντας τους προβληματισμούς σχετικά με τον Κανονισμό πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, σημειώνοντας πως με την θερινη περίοδο προ των πυλών, η θωράκιση της χώρας μας απέναντι στις πυρκαγιές δεν μπορεί να επιτευχθεί με την απλή μετακύλιση των ευθυνών της πολιτείας στους πολίτες.

 

Ειδικότερα ανέφεραν τα εξής:

Γιώργος Φασαρλώτος: «Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων - πάνω από 2.500 στο Σέλι - καλούνται μέχρι τις 26 Απριλίου 2024 να συμμορφωθούν στις διατάξεις, να υποβάλλουν μελέτες επικινδυνότητας και τεχνικές μελέτες, που θα συντάξουν αρμόδιοι επιστήμονες,  χωρίς να προσδιορίζονται ποιοι είναι αυτοί και παράλληλα μέχρι τις 26 Μαΐου 2024, καλούνται να υποβάλλουν έκθεση με το ποιά μέτρα εφαρμόστηκαν από όσα προτάθηκαν στην τεχνική μελέτη.  Είναι κάτι πρωτοφανές αυτό με τα χρονικά περιθώρια. Πρώτος καλωσορίζω τη λήψη των προληπτικών μέτρων και την επιζητώ,  όπως και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες. Τα προληπτικά μέτρα είναι σωστά. Από κει και πέρα περνάει σε μία δεύτερη κατηγορία που είναι τα ενεργητικά και τα παθητικά μέτρα. Στην εγκύκλιο αναφέρεται το εξής φοβερό. Είναι υποχρεωτική η περίφραξη όλων των σπιτιών με συμπαγές υλικό, με μπετόν αρμέ δηλαδή, όλων των ιδιοκτησιών. Η μελέτη θα είναι ετήσια και αυτές οι παρεμβάσεις είναι τεράστια επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες. Πρέπει να υπάρχει μια λογική ευθύνη, στο μέτρο που μας αναλογεί, αλλά και η πολιτεία να αναλάβει το μερίδιό της».

Λεωνίδας Ακριβόπουλος: «Αντιμετωπίζουμε συνεχώς θέματα ασφαλείας, πυροπροστασίας κ.α. Βλέπουμε να καίγεται κάθε χρόνο η μισή Ελλάδα και έχουμε μία κυβέρνηση που έρχεται να νομοθετήσει, στην ουσία γιατί, για να μας πει ότι για αυτά τα ζητήματα πλέον θα έχουμε την ατομική ευθύνη. Εγκαταλείπουμε κάθε έννοια κοινωνικού κράτους και κάθε κράτους πρόνοιας. Νομοθετούμε χωρίς να μάθει κανένας πολίτης τι υποχρεούται να κάνει.  Βγάζουμε μία εγκύκλιο που μέσα σε 15 μέρες πρέπει να εφαρμοστεί. Μια πλατφόρμα ηλεκτρονική η οποία δεν λειτουργεί, δεν υπάρχει και ζητούμε από τον πολίτη να είναι ενήμερος και να αντιμετωπίσει και τα πρόστιμα, που ενδεχομένως θα προκύψουν, αλλά και την απάντηση του Δημοσίου, ότι δεν χρειάζεται να αποζημιώσω κάτι εγώ, γιατί εσύ δεν έλαβες τα απαραίτητα μέτρα.  Είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα και οφείλουμε να το δούμε και γενικότερα σαν δήμος, ώστε να βοηθήσουμε στην κατεύθυνση αυτή τον πολίτη να ενημερωθεί όσο μπορούμε».

 

Ο νέος κανονισμός πυροπροστασίας ακινήτων αφορά τα ακίνητα που έχουν κτίσμα και βρίσκονται:

          •        σε δάση ή δασικά οικοσυστήματα ή δασικές εκτάσεις

          •        σε χορτολιβαδικές εκτάσεις που βρίσκονται επί ηµιορεινών, ορεινών και ανώµαλων εδαφών είτε είναι δηµόσιες, είτε είναι αναγνωρισµένες ως ιδιωτικές.

          •        σε πεδινές χορτολιβαδικές εκτάσεις (µη ορεινές ή ηµιορεινές και µη κείµενες επί ανώµαλων εδαφών)

          •        βρίσκονται εν όλω ή εν µέρει εντός ακτίνας 300 µέτρων από τα όρια δασικών εκτάσεων

          •        βρίσκονται µέσα σε περιαστικό πράσινο και σε κηρυγµένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις

          •        βρίσκονται µέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών.

 

Να υπενθυμίσουμε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος με σχετική ΚΥΑ στις 15 Μάρτιου είχε δώσει προθεσμία σύνταξης Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα μέχρι 31.03.2024 και υποβολής δήλωσης εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας μέχρι 30 Απριλίου 2024.

Οι δήμοι μα και οι πολίτες αιφνιδιάστηκαν και μετά από αυτό το Υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε νέα παράταση:

1. για την εκπόνηση της αξιολόγησης της επικινδυνότητας και την υποβολή τεχνικής έκθεσης έως τις 26/04/2024 και

2. για τη λήψη μέτρων και την υποβολή δήλωσης του ιδιοκτήτη έως τις 26/05/2024.

Παρ' όλα αυτά κανένας δεν γνωρίζει ποιοι ακριβώς πολίτες υποχρεούνται να συντάξουν αυτή την αξιολόγηση, κανείς δεν μπορεί να τους ενημερώσει με ασφάλεια, κανένας δεν γνωρίζει ποιοι μπορούν να συντάξουν αυτές τις μελέτες, πόσο στοιχίζουν και το κυριότερο οι δήμοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε αυτή την υποχρέωση καθώς δεν έχουν ούτε προσωπικό, ούτε σαφή ενημέρωση.

Ήδη έχει παρέμβει η ΠΟΜΙΔΑ η οποία με επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σκυλακάκη χαρακτηρίζει ανεφάρμοστες τις νέες ρυθμίσεις για την πυροπροστασία και τον καθαρισμό οικοπέδων

Ανακοίνωση έχει εκδώσει και η ΠΟΕ ΟΤΑ η οποία δηλώνει «προς τη κυβέρνηση πως χωρίς προσλήψεις προσωπικού και χωρίς πόρους στη Τοπική Αυτοδιοίκηση οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. όλης της χώρας δεν θα γίνουν ούτε οι φοροεισπράκτορες, ούτε οι «ρουφιάνοι» της γειτονιάς».


Ακριβόπουλος-Φαρσαρώτος

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής