breaking news Νέο

Απόφαση του ΣτΕ: Ακυρώνονται οι επαναληπτικές εκλογές στο δήμο Αλεξάνδρειας

Απόφαση του ΣτΕ: Ακυρώνονται οι επαναληπτικές εκλογές στο δήμο Αλεξάνδρειας

Στην... κανονικότητα επαναφέρει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το δήμο Αλεξάνδρειας, καθώς όπως έγινε γνωστό χθες (28/3) ότι με οριστική απόφασή του Συμβουλίου ματαιώνονται οι επαναληπτικές εκλογές που είχαν οριστεί για τις 7 Απριλίου.

Ειδικότερα, το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης του συνδυασμού ¨Ώρα Ευθύνης¨ του δημάρχου Παναγιώτη Γκυρίνη κατά της της υπ. αριθμ. 7/2024 απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βέροιας για την επανάληψη των δημοτικών εκλογών στον Δήμο Αλεξάνδρειας.

Με την απόφαση του ΣτΕ σταματούν όλες οι διαδικασίες για επανάληψη των εκλογών, που είχαν δρομολογηθεί για την Κυριακή 7 Απριλίου, γεγονός που σημαίνει ότι ο προεκλογικός αγώνας μεταξύ των Π.Γκυρίνη και Δώρας Κουρκουτά, που θα ήταν η βασική αντίπαλος του τερματίζει.

Υπενθυμίζεται ότι στο Γ΄ Τμήμα του Συμβούλιου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Διομήδη Κυριλόπουλο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Βασίλη Ανδρουλάκη, συζητήθηκε προ ημερών η αμφισβήτηση της διαδικασίας που προηγήθηκε των δημοτικών εκλογών στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Ειδικότερα, το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Βέροιας έκρινε ότι κακώς ο συνδυασμός της Δώρας Κουρκουτά «Μαζί ΑλλάΖΟΥΜΕ" δεν είχε ανακηρυχθεί τον περασμένο Αύγουστο από το Πρωτοδικείο υποψήφιος με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023.

Το Πολιτικό Πρωτοδικείο αποφάνθηκε ότι στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού της κ. Κουρκουτά δεν υπήρχε ο απαιτούμενος αριθμός γυναικών (40% ποσόστωση), κάτι που όμως δεν δέχθηκε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βέροιας και ακύρωσε τις δημοτικές εκλογές στον Δήμο Αλεξάνδρειας.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείου Βέροιας έκανε δεκτή την προσφυγή της κ. Κουρκουτά, κρίνοντας ότι με τις αλλαγές που επήλθαν στο ψηφοδέλτιό της μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες από την εκλογική νομοθεσία, είχε δικαίωμα συμμετοχής στις τελευταίες. Να σημειωθεί ότι με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023 στον δήμο Αλεξάνδρειας, ο Παναγιώτης Γκυρίνης (Ώρα Ευθύνης) έλαβε ποσοστό 79,73% και ο αντίπαλος του Ηλίας Ιακωβίδης («Λαϊκή Συσπείρωση Αλεξάνδρειας»), έλαβε 20,27%.

 

  • Δήλωση δημάρχου Αλεξάνδρειας, Π. Γκυρίνη, για την απόφαση του ΣτΕ

 

Ως Δήμαρχος Δήμου Αλεξάνδρειας, θα ήθελα να ενημερώσω για άλλη μια φορά με υπευθυνότητα τους συμπολίτες μας, ότι οριστικώς και αμετακλήτως με σοφία η δικαιοσύνη αποφάνθηκε για το θέμα της διεκδίκησης επαναληπτικών εκλογών, απορρίπτοντας το σχετικό αίτημα.

Εκλογές έγιναν την 8η Οκτώβρη 2023 και τα αποτελέσματα αυτών είναι τα οριστικά.

Ο Δήμος είναι αλήθεια ότι πέρασε μια περιπέτεια πρωτόγνωρη με ευθύνη άλλων. Όμως αυτό ανήκει πλέον στο παρελθόν. Είναι μια μαύρη σελίδα, την οποία θα πρέπει να αφήσουμε στη λήθη του χρόνου.

Σε ότι μας αφορά, τόσο για μένα προσωπικά, όσο και για την ομάδα μας, το θέμα ανήκει ήδη στο παρελθόν. Οι πολίτες να είναι βέβαιοι ότι ο Δήμος είναι στη διάθεσή τους, στην διάθεση όλων ανεξαιρέτως.

Συνεχίζουμε το έργο μας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΥΡΙΝΗΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής