breaking news Νέο

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη

  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη
  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη
  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη
  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ. Ένα οδοιπορικό στις ακούραστες μα τόσο παραμελημένες πολιτιστικές εστίες του νομού μας -Του Γ.Κοτζαερίδη

Πριν λίγο καιρό αποφάσισα να ξαναρχίσω το οδοιπορικό μου στις πολιτιστικές εστίες του νομού μας.

Σκοπός αυτού του εγχειρήματος είναι να γνωρίσω από κοντά όλους αυτούς τους ήρωες που ασχολούνται με τον πολιτισμό, να καταγράψω το έργο τους και να κάνω γνωστά στους ….μη βλέποντες και μη ακούοντες τα προβλήματά τους.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής διότι κατά την διάρκεια αυτής της πορείας γνώρισα άξιους ανθρώπους που κάτω από αντίξοες συνθήκες δίνουν τον αγώνα τους για την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το έργο τους είναι τεράστιας σημασίας. Χάρη σε αυτούς τα παιδιά μας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να μάθουν τους παραδοσιακούς μας χορούς, να φορέσουν τις τιμημένες φορεσιές και να αναβιώσουν παλιά έθιμα που με την πάροδο του χρόνου έχουν εξαφανιστεί .

Χάρη σε αυτούς χορεύουμε, τραγουδάμε, σκεφτόμαστε Ελληνικά και διατηρούμε τον πολιτισμό μας .

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ.

Στο Μακροχώρι έχει την έδρα του ο Σύλλογος των Ντόπιων με πολύ σπουδαία πολιτιστική προσφορά.

Στην παρέα μας ήταν ο αντιπρόεδρος Γάτος Νικόλας, η ταμίας Χουρελά Μαρία και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Καραγιάννης Κωνσταντίνος.

--Ο σύλλογός μας κύριε Γιώργο ιδρύθηκε στις 18 Μαρτίου του 1993 και σκοπός του ήταν η διάσωση και διάδοση της τοπικής παράδοσης και του μουσικού πλούτου του Ρουμλουκιού, ήθη, έθιμα, τραγούδια,παραδόσεις, που έτειναν να ξεχαστούν.

Ο σύλλογος διαθέτει ένα χορευτικό τμήμα που το αποτελούν παιδιά νεαρής ηλικίας, έφηβοι, ενήλικες και μεγάλες γυναίκες, οι οποίοι χορεύουν χορούς από το Ρουμλούκι αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Πρόεδρος του συλλόγου είναι η Γάτου Μαρία

Αντιπρόεδρος ο Γάτος Νικόλαος

Γραμματεύς ο Καλέσης Παναγιώτης

Ταμίας η Χουρελά Μαρία

Έφοροι Ιματισμού ο Περουσανίδης Ιωάννης και Παπαγιαννοπούλου Άννα.

Υπεύθυνος τμημάτων ο Καραγιάννης Κωνσταντίνος και μέλος η Βογιατζόγλου Κατερίνα.

 

Οι εκδηλώσεις μας αρχίζουν στα τέλη Ιανουαρίου με τον ετήσιο χορό μας, ο οποίος αρχίζει με χορούς του παιδικού τμήματας, και στην συνέχεια βραβεύονται οι μαθητές που εισήχθησαν στα πανεπιστήμια αλλά και κάποιοι φίλοι μας οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες και πολλές βοήθειες στον σύλλογό μας.

Στην εκδήλωση αυτή συμμετέχουν πολλοί φίλοι και χωριανοί μας, τους οποίους ευχαριστούμε για την στήριξή τους.

Στην συνέχεια τον μήνα Απρίλιο, σε συνεργασία με τον σύλλογο Ψηφιδωτό, διοργανώνουμε τον Ετήσιο “Δρόμο των 21 μαθητών”, στην μνήμη των 21 μαθητών της περιοχής μας, που χάθηκαν άδοξα στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Το Σάββατο του Λαζάρου, τα κορίτσια μας ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές τους, κρατώντας καλαθάκια, ξεχύνονται στις γειτονιές του χωριού χορεύοντας και τραγουδώντας...

 

Λαζαρίνις έρχουντι, στρώστι τα τραπέζια σας,

στρώστι ψάθις, βιλιντσιά κι χρυσά προυσκέφαλα,

στρώστι τα τραπέζια σας,βάλτι τα κουτάλια σας.

Λαζαρίνιες έρχουντι,για να γιουματίσουνι.

Ήρθ’ ου Λάζαρους,ήρθαν τα βάγια

Ήρθ’ η Κυριακή που τρών’ τα ψάρια.

Σήκου Λάζαρι κι μην κοιμάσι

ήρθ’ η μάνα σου απού την Πόλη,

σούφιρι χαρτί κι καλαμάρι,γράφτει Θόδουρι,

γράφτει Δημήτρη,γράφτει Λιμουνιά κι Κυπαρίσση.

Τώρα λάλησιν πουλί κι αηδόνι,

Τώρα λάλησιν κι χιλιδόνι.

 

Με το έθιμο αυτό αφ΄ενός μεν διαλαλούν την Ανάσταση του Λαζάρου και προαναγγέλλουν τον ερχομό της άνοιξης. Οι κάτοικοι του χωριού τους υποδέχονται με χαρά και τους προσφέρουν διάφορα καλούδια.

Την περίοδο της Αποκριάς, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συλλόγους του χωριού, στην Πλατεία Καστοριανών πραγματοποιούμε το κάψιμο του Καρνάβαλου. Πολλές φορές προσωποποιούμε τον Καρνάβαλο με κάποια προσωπικότητα η οποία έχει έχει προκαλέσει αρνητικά με την στάση του και εμείς για να τον τιμωρήσουμε....τον στέλνουμε στην πυρά.

Μετά το κάψιμο του Καρνάβαλου ακολουθεί γλέντι κατά την διάρκεια του οποίου προσφέρονται στους παρευρισκόμενους διάφορα εδέσματα και μπόλικο κρασί, διότι μετά από αυτήν την εκδήλωση ακολουθεί η νηστεία.

Τρο καλοκαίρι συμμετέχουμε σε διάφορες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα για να γνωρίσουν και οι υπόλοιποι Έλληνες τους χορούς της Μακεδονίας μας και μάλιστα του Ρουμλουκιού. Χορέψαμε στην Σάμο, στην Ελαφόνησο, στην Κρήτη, στην Λευκάδα, στην Κεφαλονιά και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Το 2002, μας τίμησε το Υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου και συμμετείχαμε στα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Κάιρο, παρουσιάζοντας χορούς από την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Λάβαμε μέρος στο φεστιβάλ των Ρόδων στην Ρουμανία στην Ιταλία και σε άλλη μέρη.

Τέλος Αυγούστου τιμούμε με διήμερες εκδηλώσεις, την μνήμη του προστάτη του χωριού μας Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, προσκαλώντας συλλόγους από όλη την Ελλάδα.

Τον Δεκέμβριο, κατά την διάρκεια του Δωδεκαημέρου, αναβιώνουμε το έθιμο του Ρουμλουκιού Ρογκάτσια. Η παράδοση αναφέρει ότι το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στο Βυζάντιο, όταν κατά τον 6ο αιώνα έρχονταν απεσταλμένοι των τσιφλικάδων της περιοχής που κατοικούσαν στην Πόλη για να εισπράξουν την “ ρόγα” τους δηλαδή του μερίδιο από την σοδειά των τσιφλικιών.

Σήμερα οι νέοι μας ντυμένοι με φουστανέλες και κρατώντας ξύλινα σπαθιά πηγαίνουν πρώτα στην εκκλησία, παίρνουν την ευλογία του παπά και αργότερα, συνοδεία ζουρνάδων, γυρίζουν όλο το χωριό χορεύοντας και τραγουδώντας.

Οι κάτοικοι τους υποδέχονται με χαρά, τους προσφέρουν διάφορους μεζέδες με τσίπουρο και χρήματα για την ενίσχυση του συλλόγου.

Παλαιότερα οι κάτοικοι πρόσφεραν καλαμπόκι, σιτάρι και κριθάρι, τα οποία πουλούσαν και τα χρήματα τα έδιναν σε φτωχούς και ανήμπορους συγχωριανούς ή βοηθούσαν σε χτίσιμο σχολείων και εκκλησιών.

Με τον τρόπο αυτό χτίστηκε και ο ναός του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο του χωριού μας.

Την περίοδο του Δωδεκαημέρου λαμβάνει χώρα και η Γουρουνοχαρά, ένα έθιμο που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω όταν κάθε οικογένεια είχε ένα γουρούνι το οποίο έσφαζε την περίοδο αυτή κάνοντας λίγδες και τσιγαρίδες για τις ετήσιες ανάγκες της. Θυμάμαι που όλη η γειτονιά μοσχοβολούσε από την μυρωδια του λίπους και των πεντανόστιμων τσιγαρίδων.

Σήμερα, σε ανάμνηση αυτών των αξέχαστων εποχών, ψήνουμε κρέατα και τσιγαρίδες που τα προσφέρουμε, για ενίσχυση του συλλόγου, έναντι κάποιου μικρού αντιτίμου στους επισκέπτες μας, μαζί με μπόλικο δωρεάν κρασί.

Άμεσος στόχος του συλλόγου μας είναι να αποκτήσουμε την ιδιόκτητη στέγη μας και να μην αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε ενοίκια, διότι τα έξοδα του συλλόγου είναι πολλά.

Επίσης, βασικό μέλημά μας είναι η διατήρηση και διάδοση των τοπικών εθίμων του Ρουμλουκιού και ελπίζουμε να φέρουμε κοντά μας την νεολαία μας για να τους μεταλαμπαδεύσουμε τις παραδόσεις μας.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

ΤΗΛ. 6987111096 Γάτου Μαρία

Ε-ΜAIL LAOGRASF SYLLMAKR@GMAIL.COM

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ “ Δρόμος των 21 Μαθητών”

ΣΑΒΒΑΤΟ ΛΑΖΑΡΟΥ “Λαζαρίνες”

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ “ Εκδηλώσεις για τον Τίμιο Πρόδρομο”

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ “ Γουρουνοχαρά” και Ρογκάτσια.


ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ.
ΡΟΓΚΑΤΣΙΑ
ΡΟΓΚΑΤΣΙΑ

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής