Ημερήσια on Line | Τοπικά Ο διαδικτυακός τόπος της καθημερινής εφημερίδας Ημερήσια Βέροιας.Ειδήσεις από Βέροια, Νάουσα και όλο τον Νομό Ημαθίας. http://imerisia-ver.gr Sat, 25 Mar 2017 03:46:22 +0200 Joomla! - Open Source Content Management el-gr Σε πιλοτικό δίκτυο καλλιτεχνικών φορέων με κοινές δράσεις η ΚΕΠΑ Δ.Βέροιας http://imerisia-ver.gr/index.php/eidhseis/texnh/topika/item/15309-se-pilotiko-diktyo-kallitexnikwn-forewn-me-koines-draseis-h-kepa-d-veroias.html http://imerisia-ver.gr/index.php/eidhseis/texnh/topika/item/15309-se-pilotiko-diktyo-kallitexnikwn-forewn-me-koines-draseis-h-kepa-d-veroias.html Σε πιλοτικό δίκτυο καλλιτεχνικών φορέων με κοινές δράσεις η ΚΕΠΑ Δ.Βέροιας

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου το μεσημέρι, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού στην Αθήνα, συνάντηση εκπροσώπων

πολιτιστικών Φορέων από όλη την Ελλάδα (ως συνάντηση ομοϊδεατών χαρακτηρίστηκε από τον υπεύθυνο καταγραφής και διαχείρισης των ΦΕΣΤΙΒΑΛ ανά την Ελλάδα του Υππο, Ανδρέα Ανδρέου), μετά από πρόσκληση του καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΦΕΣΤΙΒΑΛ Αθηνών και Επιδαύρου, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου. Στο συντονιστικό πάνελ, εκτός από τους προαναφερθέντες, συμμετείχαν οι : Σταύρος Μπένος, π. Υπουργός Πολιτισμού και Πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα», Βίκυ Μαραγκοπούλου -τέως Καλλιτεχνική Διευθύντρια Διεθνούς ΦΕΣΤΙΒΑΛ  Χορού Καλαμάτας και η Κέλλυ Διαπούλη, καλλιτεχνική Δ/ντρια Ελευσίνας 2020-2021(πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης). Η Υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι το Υπουργείο στηρίζει όλες τις δράσεις, δίνοντας έμφαση σε ακριτικά φεστιβάλ και σε φεστιβάλ νησιών που φιλοξενούν πρόσφυγες. Ο Δ/ντής του ΦΕΣΤΙΒΑΛ Αθηνών Επιδαύρου αναφέρθηκε σε συμπράξεις και συνεργασίες πολιτιστικών φορέων, σε κοινές δράσεις, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει ομοιογένεια στους εμπλεκόμενους φορείς,  με τελικό στόχο αυτές οι δράσεις και οι συμπαραγωγές να ταξιδέψουν και εκτός Ελλάδας. Η τέως καλλιτεχνική Δ/ντρια φεστιβάλ χορού  της Καλαμάτας αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Καλαμάτας, ως πόλης που καθιερώθηκε πρωτοπόρος στο σύγχρονο χορό, ενώ εμπεριστατωμένες αναλύσεις πάνω σε επιτυχημένες πολιτιστικές πολιτικές και  στρατηγικές έκαναν οι Σταύρος Μπένος και Κέλλυ Διαπούλη. Στο υπο-δημιουργία πιλοτικό δίκτυο εξέφρασε την επιθυμία να συμμετέχει και η ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ, προσκεκλημένη του Υπουργείου, που εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του ΔΣ, κο Σοφιανίδη Γιώργο, ο οποίος έκανε εισήγηση και κατέθεσε προτάσεις, ο Δ/ντής της ΚΕΠΑ Γιάννης Καμπούρης και η υπεύθυνη προγραμματισμού Νανά Καραγιαννίδου.

 

Καλαμάτα, πόλη του χορού, Βέροια Εύηχη πόλη, πόλη της μουσικής ! Ετοιμαζόμαστε ! 

]]>
statkats@gmail.com (Super User) Τοπικά Tue, 07 Feb 2017 10:51:08 +0200
Το τριμηνιαίο πρόγραμμα εκδηλώσεων παρουσίασε η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας http://imerisia-ver.gr/index.php/eidhseis/texnh/topika/item/15279-to-trimhniaio-programma-ekdhlwsewn-parousiase-h-kepa-dhmou-veroias.html http://imerisia-ver.gr/index.php/eidhseis/texnh/topika/item/15279-to-trimhniaio-programma-ekdhlwsewn-parousiase-h-kepa-dhmou-veroias.html Το τριμηνιαίο πρόγραμμα εκδηλώσεων παρουσίασε η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας

Το τρίμηνο πρόγραμμα εκδηλώσεων της ΚΕΠΑ Βέροιας, που αφορά στους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο του 2017, παρουσιάστηκε

χθες το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «ΑΙΓΕΣ.ΜΕΛΑΘΡΟΝ» της Βέροιας. Σ’ αυτό συμπεριλαμβάνονται συναυλίες, μουσική, χορός, θέατρο, κινηματογράφος, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ ξεχωρίζουν τα Κρατικά Μπαλέτα Μόσχας στις 13 Φεβρουαρίου με τη ΖΙΖΕΛ, αλλά και οι συναυλίες του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στις 20 Φεβρουαρίου, της Άλκηστης Πρωτοψάλτη με το Στέφανο Κορκολή στις 23 Απριλίου και των IMAM BAILDI στις 11 Μαρτίου. Το πρόγραμμα παρουσίασαν ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Γιώργος Σοφιανίδης, ο διευθυντής Γιάννης Καμπούρης και η υπεύθυνη προγραμματισμού Νανά Καραγιαννίδου. Παρόντες στην παρουσίαση και ο πρόεδρος του ΚΑΠΑ Θεόφιλος Κορωνάς και ο αντιπρόεδρος της ΚΕΠΑ Χρήστος Κούτρας.

 

]]>
statkats@gmail.com (Super User) Τοπικά Thu, 02 Feb 2017 10:20:36 +0200
Δράσεις εικαστικών και θεάτρου από τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Εγνατίας Οδού http://imerisia-ver.gr/index.php/eidhseis/texnh/topika/item/15260-draseis-eikastikwn-kai-theatrou-apo-ta-dhpethe-ths-egnatias-odou.html http://imerisia-ver.gr/index.php/eidhseis/texnh/topika/item/15260-draseis-eikastikwn-kai-theatrou-apo-ta-dhpethe-ths-egnatias-odou.html Δράσεις εικαστικών και θεάτρου από τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Εγνατίας Οδού

Σε συνέντευξη τύπου, που δόθηκε στα γραφεία του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας στο Χώρο Τεχνών, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, Νίκος Μαυροκεφαλίδης,

παρουσία των Δ/ντών Β/βαθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και Πέλλας, Αναστασίας Μαυρίδου και Κωνσταντίνου Κούγκα αντίστοιχα, παρουσίασε δυο πολιτιστικές δράσεις, που αφορούν στα εικαστικά και το θέατρο και που τις προκήρυξε το Δίκτυο των ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού.

 

Στις δράσεις θα συμμετέχουν, εκτός από το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, τα ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Κομοτηνής, Σερρών, Κοζάνης και Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Β/θμιες Δ/νσεις.

Ο κ. Μαυροκεφαλίδης, πριν παρουσιάσει τις δράσεις, που βασίστηκαν σε δικές του προτάσεις και υιοθετήθηκαν ομόφωνα και από τα υπόλοιπα ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού, αναφέρθηκε στην κοινή αγωνία για το μέλλον των περιφερειακών θεάτρων και της θεατρικής αποκέντρωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά : «Η ιδέα για τη δημιουργία του δικτύου συνεργασίας των ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού βρήκε τη σύμφωνη ανταπόκριση όλων, καθώς ακούμπησε στην αγωνία μας για τα επόμενα βήματα σ' ένα αβέβαιο περιβάλλον. Η νέα υπουργός πολιτισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία μας, κάνοντας μάλιστα τιμητική αναφορά στις δράσεις των ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού. Την έχουμε ήδη ενημερώσει για τις δράσεις μας με πλήρη φάκελο και παράλληλα έχουμε ζητήσει μια πρώτη συνάντηση, για να δούμε τη στάση του υπουργείου απέναντι στα περιφερειακά Δημοτικά Θέατρα. Πιστεύουμε ότι σύντομα θα μας καλέσει, για να συζητήσουμε το θέμα. Η δική μας θέση είναι ότι δεν πρέπει να καταργηθεί ένας θεσμός, που υπάρχει τόσα χρόνια, αλλά αντίθετα πρέπει να βελτιωθεί».

Ο κ. Μαυροκεφαλίδης αναφέρθηκε αναλυτικά στις δυο δράσεις «Διαγωνισμός Εικαστικών» και Θεατρική Άνοιξη Εφήβων», που υλοποιούνται από τα ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού, σε συνεργασία με τη Β/θμια Εκπαίδευση, που θα κορυφωθούν τέλος της Άνοιξης.

«Είναι μια εξαιρετική ιδέα του κ. Μαυροκεφαλίδη, που πάτησε σ' ένα θεσμό, που ήδη λειτούργησε επιτυχώς εδώ και 4 χρόνια.

Το θέατρο το αγαπούν και οι μαθητές μας και οι εκπαιδευτικοί. Η τέχνη καλλιεργεί τους ανθρώπους και πιστεύω πως όλοι, Δ/ντές και μαθητές, θα αγκαλιάσουν το όλο εγχείρημα και θ' ανταποκριθούν με επιτυχία», είπε μεταξύ άλλων η Δ/ντρια της Β/βαθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Αναστασία Μαυρίδου, καταθέτοντας την άποψή της.

Από την πλευρά του ο Δ/ντής της Β/βαθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας, Κωνσταντίνος Κούγκας, τόνισε πως το σχολείο οφείλει να δίνει ερεθίσματα σε όλα τα επίπεδα, ανιχνεύοντας μ' αυτόν τον τρόπο τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες των μαθητών και βοηθώντας τα να βρούνε τον επαγγελματικό στόχο.

Η αναβάθμιση του θεσμού, με τη συμμετοχή του Κρατικού Θεάτρου Β. Ελλάδος και του Πανεπιστημίου, προσθέτει επιπλέον κύρος στον πετυχημένο θεσμό.

Η Εγνατία Οδός αλλάζει το τοπίο στη Β. Ελλάδα, καθώς δίνει τη δυνατότητα πολιτιστικής διασύνδεσης.

1η Δράση: «Διαγωνισμός εικαστικών»

α. Μάσκας-Προσωπείου

β. Ζωγραφικής για το Θέατρο-Σκηνογραφίας.

2η Δράση. «Θεατρική Άνοιξη Εφήβων»

Κάθε μία από τις Επταμελείς Κριτικές Επιτροπές αποτελείται από:

 • δύο (2) εικαστικούς
 • δύο(2) θεατρολόγους,
 • δύο (2) εκπ/κούς των Δευτεροβάθμιων Δ/νσεων χωρικής ευθύνης κάθε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
 • Έναν (1) εκπρόσωπο κάθε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Η συγκρότηση των Ε.Κ.Ε γίνεται σε συνεργασία ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και Δευτεροβάθμιων Δ/νσεων και έχουν έδρα την έδρα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Οι Επταμελείς Κριτικές Επιτροπές των έξι ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ σε συνεργασία με όλους τους Δ/ντές Β/μιας Εκπ/σης των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηπείρου Μακεδονίας και Θράκης, υλοποιούν τα οριζόμενα στην παρούσα προκήρυξη ως ακολούθως:

Κάθε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σε συνεργασία με τις Δευτεροβάθμιες Δ/νσεις, που ανήκουν στα όρια της χωρικής τους ευθύνης, πραγματοποιεί και τις δύο δράσεις παράλληλα και σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης της Κ.Ο.Ε.

(π.χ. στα όρια της χωρικής ευθύνης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας ανήκουν η Ημαθία, η Πέλλα και η Πιερία)

Αναλυτικότερα:

1η Δράση:.«Διαγωνισμός Εικαστικών»

1.Μάσκας-Προσωπείου

2.Ζωγραφικής για το Θέατρο-Σκηνογραφίας.

1.Μάσκα-Προσωπείο

Οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, στα πλαίσια του μαθήματος της αισθητικής αγωγής, μπορούν να φιλοτεχνήσουν μάσκες – προσωπεία σε μέγεθος ανθρώπινου προσώπου, που να αναφέρονται σε μάσκες-προσωπεία ηθοποιών, κλόουν, καρνάβαλων, λαϊκών δρώμενων κ.ά.

Τα υλικά κατασκευής είναι στην ελεύθερη επιλογή των συμμετεχόντων μαθητών.

Κάθε μαθητής να μεριμνήσει η μάσκα, που θα παραδώσει να διαθέτει άγκιστρο ανάρτησης, από οποιοδήποτε υλικό προτιμά, προκειμένου το προσωπείο να μπορεί να αναρτηθεί σε κάθετο ταμπλό.

Στο πίσω μέρος κάθε μάσκας-προσωπείου θα υπάρχουν με ευκρίνεια τα παρακάτω στοιχεία: Ονοματεπώνυμο μαθητή, τμήμα-τάξη και η ταυτότητα του σχολείου (όνομα του σχολείου και το όνομα της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης, που ανήκει).

Κάθε Δευτεροβάθμιο Σχολείο (Γυμνάσιο-Λύκειο) επιλέγει τις τρεις (3) καλύτερες μάσκες - προσωπεία και τις αποστέλλει στην Επταμελή Κριτική Επιτροπή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της περιοχής του, συνοδευμένες με πρακτικό, έως τις 22 Φεβρουαρίου 2017.

Κάθε Επταμελής Κριτική Επιτροπή συνέρχεται σε ολομέλεια, αριθμεί (στο πίσω μέρος της μάσκας) αξιολογεί και επιλέγει τις τριάντα καλύτερες μάσκες-προσωπεία, συντάσσοντας προς τούτο σχετικό πρακτικό με τα ακριβή στοιχεία των διακριθέντων. Οι τριάντα (30) καλύτερες μάσκες-προσωπεία από κάθε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ αποστέλλονται, με το σχετικό πρακτικό τεκμηρίωσης και με τον προσφορότερο τρόπο, στα γραφεία της Περιφ. Δ/νσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας, στην έδρα του προέδρου της Κ.Ο.Ε κ. Ανανιάδη Παναγιώτη έως τις 3 Μαρτίου 2017.

Η Κ.Ο.Ε παραλαμβάνει τριάντα (30) μάσκες- προσωπεία από κάθε ένα από τα έξι ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ήτοι 30x6 = 180 μάσκες. Η Κ.Ο.Ε. επιλέγει κατά αξιολογική σειρά τις εκατό (100) καλύτερες με κατάταξη από την 1η έως την 100η έως 20 Μαρτίου 2017.

Στους 100 μαθητές της τελικής φάσης θα επιδοθούν αναμνηστικά συμμετοχής. Στους τρεις πρώτους θα επιδοθούν ειδικοί έπαινοι. Όλα τα αναμνηστικά διπλώματα και οι διακρίσεις θα υπογραφούν από τον πρόεδρο και τα μέλη της Κ.Ο.Ε

2. Ζωγραφική για το Θέατρο-Σκηνογραφία

Οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, στα πλαίσια του μαθήματος της αισθητικής αγωγής, μπορούν να φιλοτεχνήσουν πίνακες ζωγραφικής για το Θέατρο -Σκηνογραφία. το αργότερο έως τα τέλη Ιανουαρίου 2017.

Θεματογραφία και έμπνευση: από όλο το εύρος του κλασικού, του νεότερου και του σύγχρονου ελληνικού και ξένου δραματολογίου.

Διαστάσεις έργων: 40x 60 cm.

Υλικό ζωγραφικής επιφάνειας: με ελεύθερη επιλογή (π.χ. καμβάς, χαρτόνι. χαρτί, ύφασμα κ.λ.π.)

Χρώματα-τεχνοτροπία: με ελεύθερη επιλογή (π.χ. λάδια ακρυλικά, αυγοτέμπερες, τέμπερες, ακουαρέλες, κάρβουνο, κολάζ, στένσιλ κλπ).

Κάθε μαθητής να μεριμνήσει το έργο, που θα παραδώσει, να διαθέτει άγκιστρο ανάρτησης, προκειμένου ο πίνακάς του να μπορεί να αναρτηθεί σε κάθετο ταμπλό.

Στο πίσω μέρος κάθε μάσκας-προσωπείου θα υπάρχουν με ευκρίνεια τα παρακάτω στοιχεία: Ονοματεπώνυμο μαθητή, τμήμα-τάξη, η ταυτότητα του σχολείου (όνομα του σχολείου και το όνομα της δευτεροβάθμιας διεύθυνσης, που ανήκει).

Κάθε Δευτεροβάθμιο Σχολείο (Γυμνάσιο-Λύκειο) επιλέγει τους τρεις (3) καλύτερους πίνακες ζωγραφικής και τους υποβάλει έως τα , έως τις 22 Φεβρουαρίου 2017 , στην Επταμελή Κριτική Επιτροπή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της περιοχής του, συνοδευμένους με σύντομο πρακτικό.

Κάθε Επταμελής Κριτική Επιτροπή συνέρχεται σε ολομέλεια, έως τέλη Φεβρουαρίου, αριθμεί κάθε έργο (στο πίσω μέρος του πίνακα ζωγραφικής), αξιολογεί και επιλέγει τους τριάντα καλύτερους πίνακες ζωγραφικής, συντάσσοντας προς τούτο σχετικό πρακτικό με τα ακριβή στοιχεία των διακριθέντων. Οι τριάντα καλύτεροι πίνακες, από κάθε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. αποστέλλονται, έως τις 3 Μαρτίου 2017, με το σχετικό πρακτικό τεκμηρίωσης και με τον προσφορότερο τρόπο στα γραφεία της Περιφ. Δ/νσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Κεντρ. Μακεδονίας, στη έδρα του προέδρου της Κ.Ο.Ε κ. Ανανιάδη Παναγιώτη.

Η Κ.Ο.Ε παραλαμβάνει τους τριάντα (30) πίνακες ζωγραφικής από κάθε ένα από τα έξι ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ήτοι 30 επί 6= 180 πίνακες. Η Κ.Ο.Ε. επιλέγει κατά αξιολογική σειρά τα εκατό (100) καλύτερα έργα με κατάταξη από το 1ο έως το 100ο, έως 20 Μαρτίου 2017.

Στους 100 μαθητές της τελικής φάσης θα επιδοθούν αναμνηστικά συμμετοχής. Στους τρεις πρώτους θα επιδοθούν ειδικοί έπαινοι. Όλα τα αναμνηστικά διπλώματα και οι διακρίσεις θα υπογράφουν από τον πρόεδρο και τα μέλη της Κ.Ο.Ε.

Σε κεντρική αίθουσα της Θεσ/νίκης με τη συνδρομή φορέα της πόλης ( π.χ Κ.Θ.Β.Ε, Δήμος κ.α) και με δαπάνες του Δικτύου «Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της Εγνατίας Οδού» μπορούν να εκτεθούν τα διακριθέντα έργα. Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί και η τελετή απονομής και διακρίσεων των επαίνων.

Η έκθεση των διακοσίων (200) έργων (100 μάσκες-προσωπεία και 100 πίνακες ζωγραφικής) μπορεί να περιοδεύσει στις έδρες των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δικτύου.

Τα διακόσια (200) έργα (100+100) μπορούν να εκδοθούν σε λεύκωμα με ευθύνη του Δικτύου ή άλλου φορέα ή χορηγού και να αποσταλούν στα ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ και στις Δευτεροβάθμιες Δ/νσεις, που συμμετείχαν στη δράση.

Ο χώρος και ο χρόνος, που θα εκτεθούν οι εκατό καλύτερες Μάσκες- Προσωπεία και οι εκατό καλύτεροι πίνακες Ζωγραφικής για Θέατρο-Σκηνογραφία και θα γίνουν οι απονομές, με επισημότητα, θα επιλεγεί στο αμέσως επόμενο διάστημα από την Κ.Ο.Ε με πιθανή περίοδο τα τέλη Απριλίου 2017. Θα ενημερωθούν έγκαιρα όλες οι Επταμελείς Κριτικές Επιτροπές και οι Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης.

2η Δράση: «Θεατρική Άνοιξη Εφήβων:

Κάθε ένα από τα έξι (6) ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σε συνεργασία με τους Δ/ντές Β/θμιας Εκπ/σης των περιφερειακών Ενοτήτων της χωρικής του ευθύνης, καλεί τις Δευτεροβάθμιες Σχολικές Μονάδες (Γυμνάσια και Λύκεια) να δημιουργήσουν θεατρικές ομάδες. Κάθε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. οργανώνει εβδομάδα «Θεατρικής Άνοιξης Εφήβων», το αργότερο εντός Μαρτίου-Απριλίου, όπου κάθε θεατρική ομάδα παρουσιάζει το έργο, που έχει ετοιμάσει (από το παγκόσμιο, κλασικό και σύγχρονο δραματολόγιο) στις θεατρικές αίθουσες των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Η επταμελής Κριτική Επιτροπή κάνει πρόγραμμα παραστάσεων, που περιλαμβάνει όλες τις θεατρικές ομάδες των Γυμνασίων και Λυκείων της χωρικής ευθύνης σε αίθουσα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Παρακολουθεί, σε σώμα όλες τις παραστάσεις, τις αξιολογεί, επιλέγει το καλύτερο θεατρικό έργο, το οποίο βραβεύει με το βραβείο καλύτερης παράστασης. Οι καλύτερες έξι παραστάσεις από τα έξι ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ θα συμμετάσχουν στην εβδομάδα «Θεατρικής Άνοιξης Εφήβων» του Δικτύου, που θα φιλοξενηθεί σε Κεντρική Θεατρική Σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε. ως επιστέγασμα και κλείσιμο της θεατρικής δράσης αλλά και στις έδρες των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, αν υπάρχει χρονική και οικονομική δυνατότητα. Η τελική φάση των έξι διακριθέντων θεατρικών ομάδων από κάθε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα.

 

Στοιχεία επικοινωνίας μελών Κ.Ο.Ε

Μαυροκεφαλίδης Νικόλαος (πρόεδρος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας)

Κιν.: 6972623853

Τηλ.οικ.:23310-66014

Τηλ γραφ..: 23310-78141-42

e-mail: dipethe.mavrokefalidis@yahoo.gr

Ψυρράκης Λάμπρος (καθηγητής σχολής καλών τεχνών ΑΠΘ)

Κιν.6979135944

Τηλ.οικ.:2310-422122

Τηλ.γραφ.2310-992465

Αυγητίδου Αγγελική (επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας )

Κιν.:6937645669 και γραφείου: 23850-55273

e-mail: aaugitidoy@uowm.gr,

Αναστασάκης Ιωάννης καλλιτεχνικός Δ/ντής ΚΘΒ

Κιν.6972336225

Τηλ.γραφείου2315200001

e-mail: director@ntng.gr,

]]>
statkats@gmail.com (Super User) Τοπικά Tue, 31 Jan 2017 10:37:34 +0200
Ο δικαστής-ζωγράφος Η.Κοντοζαμάνης μιλά στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ για την έκθεσή του http://imerisia-ver.gr/index.php/eidhseis/texnh/topika/item/14963-o-dikasths-zwgrafos-h-kontozamanhs-mila-sthn-hmerhsia-gia-thn-ekthesh-tou.html http://imerisia-ver.gr/index.php/eidhseis/texnh/topika/item/14963-o-dikasths-zwgrafos-h-kontozamanhs-mila-sthn-hmerhsia-gia-thn-ekthesh-tou.html Ο δικαστής-ζωγράφος Η.Κοντοζαμάνης μιλά στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ για την έκθεσή του

Ο Ηλίας Κοντοζαμάνης είναι το πρόσωπο, στο οποίο θα στραφούν όλοι κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης «Ο Βυζαντινός κόσμος του Η.Κ.»,

τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν αυτό το Σάββατο 17/12, στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο – Μεντρεσέ Τζαμί, στη Βέροια, κι αυτό γιατί είναι ο ζωγράφος που υπογράφει τις 51 εκτιθέμενες προσωπογραφίες.

 

Ανατρέποντας το στερεότυπο του πολυάσχολου και απρόσωπου δικαστή, που λίγο πολύ οι περισσότεροι έχουμε σχηματίσει – ναι ο ζωγράφος δεν είναι μόνο υπηρέτης της τέχνης, αλλά πρωτίστως της Θέμιδος – ο Ηλίας Κοντοζαμάνης αφιερώνει τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο του, σ' αυτό που αγαπά ιδιαίτερα, τη ζωγραφική.

«Νομίζω ότι άρχισα να ζωγραφίζω, πριν ακόμα μάθω να γράφω ένα γράμμα της αλφαβήτου», μας είπε στην επικοινωνία που είχαμε μαζί του.

«Στη Β' δημοτικού μία ζωγραφιά μου βραβεύτηκε ως η καλύτερη σ' όλη την τάξη. Όχι, δεν την έχω κρατήσει ως ενθύμιο, θυμάμαι όμως τον εαυτό μου να ζωγραφίζει συνεχώς, ακόμα κι αν το ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα δεν απαιτούσε κάποια εργασία ζωγραφικής. Στο Γυμνάσιο πλέον το είχα αποφασίσει, θα επιδίωκα την εισαγωγή μου στη Σχολή Καλών Τεχνών. Δυστυχώς ή ευτυχώς με απέτρεψε η οικογένειά μου, με τα γνωστά επιχειρήματα περί ένδειας των ζωγράφων. Με ρωτάτε αν το έχω μετανιώσει... Όχι δεν το έχω μετανιώσει. Κι αυτό γιατί αυτό που ήθελα το έκανα, συνέχισα να ζωγραφίζω... Δεν γνωρίζω τι εξέλιξη θα είχα σαν ζωγράφος. Σήμερα είμαι ικανοποιημένος για την επαγγελματική μου πορεία και ευτυχισμένος που έχω χρόνο και ζωγραφίζω».

Τον ρωτάμε πως καταφέρνει να συνδυάζει ένα επάγγελμα δύσκολο, που συνεπάγεται μεγάλες ευθύνες και που έχει πολλές απαιτήσεις, γιατί ο συνομιλητής μας, ο Ηλίας Κοντοζαμάνης είναι σήμερα Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Δ/νσης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης και Δ/ντής κατάρτισης και επιμόρφωσης Διοικητικής Δικαιοσύνης, στην Εθνική Σχολή Δικαστών, με ένα χόμπι που απαιτεί δεξιότητες και χρόνο.

«Η ζωγραφική λειτουργεί σαν αντίδοτο στην εργασιακή φόρτιση, στην κούραση της ημέρας. Η ζωγραφική είναι για μένα χαρά, είναι εκτόνωση. Έχω την ανάγκη να εκφραστώ εικαστικά, για μένα είναι η σωτηρία της ψυχής».

Ο ίδιος, ανατρέποντας την εικόνα του παραδοσιακού αδέκαστου δικαστή, μας μιλά για ευαισθησίες. «Γιατί σας κάνει εντύπωση, που ένας δικαστής ασχολείται με τη ζωγραφική. Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι, που ασχολούνται με την ποίηση, με τη συγγραφή, με τη μουσική. Οι δικαστές πιστεύω πως πρέπει να έχουν ευαισθησίες, να είναι ανθρώπινοι.

Ο δικαστής, όπως και όλοι μας εξάλλου, έχει την ανάγκη να αναζητήσει την ομορφιά. Αυτό κάνω κι εγώ μέσα από τα χρώματα, ζωγραφίζοντας».

Ο Ηλίας Κοντοζαμάνης μπορεί να ασχολείται όλη του τη ζωή με τους νόμους και την εφαρμογή τους, να προσπαθεί να είναι δίκαιος, ανεπηρέαστος και ακέραιος, μπορεί ο ρόλος του να είναι κομβικός, δεν είναι όμως μία μονοδιάστατη προσωπικότητα.

Τα ... ορατά αποδεικτικά στοιχεία το Σάββατο, στα εγκαίνια της έκθεσης «Ο Βυζαντινός κόσμος του Ηλία Κοντοζαμάνη», την παρουσία της οποίας συνδιοργανώνουν ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας και η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, στο Μεντρεσέ Τζαμί, στις 7 το απόγευμα.

Συνολικά θα παρουσιαστούν 51 έργα, με τα οποία ο ζωγράφος επιχειρεί να διατρέξει εικαστικά μία ιστορική περίοδο, από τον 4ο και τον 5ο αιώνα.

«Δεν μ' ενδιαφέρουν οι τοπογραφίες, αλλά το ανθρώπινο πρόσωπο. Θέτω τον άνθρωπο στο κέντρο της δουλειάς μου και προσπαθώ ν' απεικονίσω την αλήθεια του, ώστε ο θεατής να μπορεί να τη νιώσει, να την αναγνωρίσει».

Αυτοκράτορες, αυτοκρατόρισσες, πριγκίπισσες, στρατηλάτες, φιλόσοφοι, πατριάρχες, ιστορικοί, μοναχοί, αλλά και ψαράδες, βαρκάρηδες, ταβερνιάρηδες και άλλα πρόσωπα της εποχής, θα ταξιδέψουν τον επισκέπτη της έκθεσης και θα ζωντανέψουν την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ο Ηλίας Κοντοζαμάνης πρωτοτυπεί, καθώς για τις προσωπογραφίες των ιστορικών αυτών μορφών, έχει «δανειστεί» πρόσωπα σημερινά, πρόσωπα που τον έχουν συγκινήσει. «Μπορεί να δω κάποιον άγνωστο στο δρόμο, κάποια συγκέντρωση, ακόμα και στα δικαστήρια και το πρόσωπό του να έχει κάτι να μου πει, να έχει μία αλήθεια, που πρέπει να αποτυπώσω. Θα ζητήσω την άδειά του και αν δεχθεί, θα τον φωτογραφίσω και με βάση τη φωτογραφία αυτή θα ζωγραφίσω την προσωπογραφία».

Όπως μας λέει ο ίδιος, ένα πρόσωπο που τον συγκίνησε είναι η εγγονή του προέδρου της Δημοκρατίας, του Προκόπη Παυλόπουλου, την οποία έχει ζωγραφίσει ως βυζαντινή πριγκίπισσα, Άννα Κομνηνή, η οποία εστέφθη σε ηλικία μόλις 12 χρονών.

Ακόμα πολλοί συνάδελφοί του έχουν «δανείσει» το πρόσωπό τους στη συγκεκριμένη έκθεση, πολλοί εξ' αυτών μάλιστα θα παραστούν στα εγκαίνια. Ανάμεσα σ' όλες αυτές τις μορφές υπάρχει και η προσωπογραφία του Αυτοκράτορα Φλάβιου Ηράκλειου, ο οποίος ανέκτησε τον Τίμιο Σταυρό από τους Πέρσες με μορφή «δανεική» από τον ίδιο το ζωγράφο. «Ναι, δάνεισα και εγώ το πρόσωπό μου, νεότερος βέβαια», μας λέει και γελά.

Εξ' άλλου, η πρώτη έκθεση του Ηλία Κοντοζαμάνη, που ήταν ένα από τα εικαστικά γεγονότα της Θεσσαλονίκης το 2014, ήταν πορτραίτα Φαγιούμ και Αγιογραφίες.

«Με συγκίνησαν πολύ οι κριτικές και τα όσα μου έγραψαν στο βιβλίο εντυπώσεων οι επισκέπτες στις πόλεις, όπου έχει παρουσιαστεί ο Βυζαντινός κόσμος. Κρατώ με πολύ συγκίνηση τα λόγια του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, όταν επισκέφθηκε την έκθεση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη, με συνεχάρη λέγοντάς μου «Σας ευχαριστούμε για όλες αυτές τις μορφές, που ζωντανεύουν μνήμες, που δεν τους ξέχασε ούτε ο νους, ούτε η καρδιά».

Τα περισσότερα έργα του ο Ηλίας Κοντοζαμάνης τα έχει χαρίσει στο Διοικητικό Εφετείο, ένα πολύ όμορφο ανακαινισμένο κτίριο, από τα ωραιότερα της Θεσσαλονίκης, όπου εκτίθενται πίνακες και γλυπτά, όπως και στη Σχολή Δικαστών.

Η επόμενη δουλειά του δικαστή – ζωγράφου, όπως ο ίδιος μας αποκάλυψε, θα καλύπτει μία ακόμη ιστορική περίοδο, από το μυθικό Μεγαλέξαντρο μέχρι τη Βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα.

Ας ελπίσουμε ότι η Βέροια θα φιλοξενήσει και αυτά τα έργα.

]]>
statkats@gmail.com (Super User) Τοπικά Fri, 16 Dec 2016 11:09:58 +0200
Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας στη Βέροια http://imerisia-ver.gr/index.php/eidhseis/texnh/topika/item/14801-diethnes-festival-kouklotheatrou-kai-pantomimas-sth-veroia.html http://imerisia-ver.gr/index.php/eidhseis/texnh/topika/item/14801-diethnes-festival-kouklotheatrou-kai-pantomimas-sth-veroia.html Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας στη Βέροια

Η Κ.Ε.Π.Α. και το Κ.Α.Π.Α. του Δήμου Βέροιας έχουν τη χαρά να σας προσκαλέσουν σε 4 μέρες συνεχόμενης γιορτής, σε 6 παραστάσεις από 3 βραβευμένους

θιάσους, με 3 διαφορετικά έργα, που προέρχονται από 3 διαφορετικές χώρες (ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ, ΙΤΑΛΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ) & 1 εργαστήριο για εκπαιδευτικούς ! Θεατρικά έργα χωρίς λόγια, με πολύ μουσική, κίνηση και εμψύχωση κουκλών και αντικειμένων, ώστε να ερμηνεύσουν ιστορίες από διαφορετικούς πολιτισμούς και παραδόσεις θα φιλοξενηθούν στη σκηνή του Χώρου Τεχνών, για να μυήσουν …μεγάλους και μικρούς στη μαγεία του Κουκλοθέατρου. Καλές Γιορτές, με αγάπη !

 

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου

 • 10.30π.μ & 12.30μ. (παραστάσεις για Σχολεία)

TITERES ETCETERA –Ισπανία / TITERES ETCETERA (Spain)

«Ο Πέτρος και ο λύκος» / “Peter and the Wolf”

Μαύρο κουκλοθέατρο με ζωντανή ορχήστρα

Διάρκεια: 50’ λεπτά

Χώρος: XΩΡΟΣ ΤΕΧΝΩΝ

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου

10.00 π.μ. & 12.00 μ. (παραστάσεις για Σχολεία)

& Σάββατο 3 Δεκεμβρίου

7.00 μ.μ. (με κάρτα ελεύθερης εισόδου) *

Το θέατρο των ποδιών της Βερόνικα Γκονζάλες (Ιταλία – Αργεντινή)
/

«Μια φορά και έναν καιρό …δυο πόδια » / “

Ποδοθέατρο (κουκλοθέατρο με τα πόδια) 

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου

 • 6.00 μ.μ.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: **

Εργαστήριο Σχεδιασμού, κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας από αφρολέξ

Διάρκεια: 3 ώρες

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ , 2Ο μέρος

 • 10.00 π.μ.

Εργαστήριο Σχεδιασμού, κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας από αφρολέξ

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου

Michele Cafaggi- Ιταλία.

«Ο ανθρωπάκος της βροχής » / “The little rain man”

 • 12.00 μ. (με κάρτα ελεύθερης εισόδου)

Η παράσταση

Τεχνικές: Κλόουν, παντομίμα, μαγικά, σαπουνόφουσκες

Μουσική: David Baldi

Διάρκεια: 60’

Δίχως λόγια

Ηλικίες: 5+

Χώρος: Xώρος Τεχνών

*η κάρτα ελεύθερης εισόδου θα διατίθεται από τη Γραμματεία του Χώρου Τεχνών από τη Δευτέρα 28/11. Θα επιδεικνύεται κατά την είσοδο, ενώ οι πόρτες θα ανοίγουν σαράντα λεπτά νωρίτερα από την αναγραφόμενη ώρα έναρξης. Δεκαπέντε λεπτά πριν από την έναρξη κάθε παράστασης, θα δίδονται όλες οι κενές θέσεις . Επομένως, η προσέλευση θα πρέπει να γίνει έγκαιρα.

** σχετικά με το ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ. Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται στη Γραμματεία του Χώρου Τεχνών (2331078100), ενώ λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ : Κ.Ε.Π.Α & Κ.Α.Π.Α. Δήμου Βέροιας

Σε συνεργασία και δικτυωμένο με το «ΘΕΣΣpuppet ‘16»

Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου & Παντομίμας της Θεσσαλονίκης

***ενισχύουμε το κοινωνικό παντοπωλείο Δήμου Βέροιας. Προσφέρουμε ένα τρόφιμο μακράς διαρκείας (αντί εισιτηρίου) ***

]]>
statkats@gmail.com (Super User) Τοπικά Thu, 24 Nov 2016 11:41:14 +0200
"Κοινός τόπος" στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, το Σάββατο 12 Νοεμβρίου http://imerisia-ver.gr/index.php/eidhseis/texnh/topika/item/14691-koinos-topos-sto-vyzantino-mouseio-veroias-to-savvato-12-noemvriou.html http://imerisia-ver.gr/index.php/eidhseis/texnh/topika/item/14691-koinos-topos-sto-vyzantino-mouseio-veroias-to-savvato-12-noemvriou.html

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας παρουσιάζει στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, την περιοδική, ομαδική διεθνή έκθεση εικαστικών,

με τίτλο «Κοινός Τόπος (Common Ground)». Η έκθεση αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας της Εφορείας με την εικαστική ομάδα Tee To TuM και το Σύλλογο καλλιτεχνών για την προώθηση της τέχνης κατARTι.

 

Οι εικαστικοί καλλιτέχνες Έρη Αγριού, Αρίστος Γρηγοριάδης, Γεωργία Γρηγοριάδου, Λίλια Διαμαντοπούλου, Κωνσταντίνος Καλφούντζος, Στέλιος Καλογεράκης, Πέννυ Κορρέ, Μανώλης Κουφογιαννάκης, Ιωάννης Μονογιός, Ειρήνη Μπάκα, Ντίνος Παλιάν, Γιώργος Πετράκης, Γιώργος Πολίτης, Γιώργος Σαλταφέρος, Ελευθερία Τσουκνάκη, Μαρία Τσουκνάκη, Αλέκα Τσιρώνη, Αλεξάνδρα Τσιτσιντά, Φωτεινή Χαμιδιελή, Βάσω Χαράτση, Xavier Masero, Noriko Yida, Guadalupe Victorica και Bianca Tangade συνδιαλέγονται με την ιδέα της συλλογικής συνείδησης, μέσα από μία συμμετοχική δράση, που αναδεικνύει τον κοινό τόπο όλων μας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα διαρκέσει μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, στις 7:00 το απόγευμα. Η εκδήλωση πλαισιώνεται μουσικά από τον Τάσο Σαρίογλου (σαξόφωνο), μαθητή του Μουσικού Σχολείου Βέροιας.

Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, η εικαστικός Φωτεινή Χαμιδιελή θα εξερευνήσει με τους μαθητές του 3ου Γυμνασίου Βέροιας τους κοινούς τόπους της έκθεσης, μέσα από ένα εργαστήρι εικαστικής έκφρασης, και οι παράλληλες δράσεις θα ολοκληρωθούν το πρωινό του Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου, στις 11:30 π.μ., με τους ποιητικούς διαλόγους των ποιητριών Αρετής Γκανίδου και Κατερίνας Κούσουλα και την ανάγνωση ποίησης από τις μαθήτριες Δούλαλα Χρυσούλα και Ευαγγελία Χαυτίκη, ενώ την εκδήλωση θα συνοδεύσουν με φλάουτο οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας Σπύρος Καλατζόπουλος και Χαραλαμπίδου Χριστίνα.

]]>
statkats@gmail.com (Super User) Τοπικά Wed, 09 Nov 2016 11:25:30 +0200
"Το δέντρο που έδινε" ανεβάζει η Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας http://imerisia-ver.gr/index.php/eidhseis/texnh/topika/item/14573-to-dentro-pou-edine-anevazei-h-paidikh-skhnh-tou-dhpethe-veroias.html http://imerisia-ver.gr/index.php/eidhseis/texnh/topika/item/14573-to-dentro-pou-edine-anevazei-h-paidikh-skhnh-tou-dhpethe-veroias.html

«Το δέντρο που έδινε» το παραβολικό παραμύθι του Σιλβερστάιν, ύμνος στην ανιδιοτελή αγάπη και τη γενναιοδωρία και ένα από τα 100 βιβλία που πρέπει κάποιος

να έχει διαβάσει, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Γιώργου Δερνίκα και Πέτρου Μαλιάρα, ανεβάζει η Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, την Κυριακή 23 Οκτωβρίου. Η παράσταση απευθύνεται μόνο σε εκπαιδευτικούς, ενώ την επόμενη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου ξεκινούν οι παραστάσεις για τα σχολεία.

 

Για την παράσταση μίλησαν σε χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Νίκος Μαυροκεφαλίδης, ο προϊστάμενος της Α/βαθμιας Εκπαίδευσης Διονύσης Διαμαντόπουλος και οι σκηνοθέτες Πέτρος Μαλιάρας και Γιώργος Δερνίκας.

«Πάντα με πολύ προσοχή επιλέγουμε από τις προτάσεις την καλύτερη διαθέσιμη και θεωρώ ότι το βραβευμένο έργο του Σιλβερστάιν «Το δέντρο που έδινε» είναι από τις καλύτερες επιλογές των τελευταίων χρόνων», είπε ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Νίκος Μαυροκεφαλίδης και πρόσθεσε, όσον αφορά στην επιλογή, πως πριν επιλεγεί κάποιο έργο, προηγείται μια συνεργασία με τον προϊστάμενο της Α/θμιας Εκπαίδευσης Διονύση Διαμαντόπουλο και την υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων Έφη Αντωνιάδου.

Η συνεργασία αυτή παράλληλα αποσκοπεί σε τρεις δράσεις, πριν την παράσταση όπου μαθητές των σχολείων που θα την παρακολουθήσουν, ενημερώνονται για το σενάριο, βάσει εκπαιδευτικού πακέτου, κατά τη διάρκεια της παράστασης με διάφορες δραστηριότητες όπου συμμετέχουν τα παιδιά και μετά το τέλος με δραστηριότητες που συνεχίζονται στο σχολείο.

Την εκτίμησή του ότι η φετινή επιλογή της Παιδικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας έχει ιδιαίτερα παιδαγωγικό ενδιαφέρον, κατέθεσε ο προϊστάμενος της Α/θμιας Εκπαίδευσης Διονύσης Διαμαντόπουλος. «Το έργο είναι αντάξιο της προσφοράς του ΔΗΠΕΘΕ. Όπως το δεύτερο, που καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του προσφέρει, έτσι και το ΔΗΠΕΘΕ δίνει την αγάπη και τις γνώσεις του».

Οι σκηνοθέτες της παράστασης, Πέτρος Μαλιάρας και Γιώργος Δερνίκας, ο δεύτερος υπογράφει και τη θεατρική διασκευή, υπογράμμισαν πως επιδίωξή τους είναι κάθε παιδί, φεύγοντας από την παράσταση, να πάρει κάτι. «Στόχος είναι να μεταδοθεί το μήνυμα της αγάπης και τα παιδιά στο μέλλον να γίνουν κι αυτά η μηλιά που πρόσφερε σε άλλους».

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ο σκοπός αυτής της πρωτότυπης θεατρικής διασκευής, είναι να θίξει με απλά λόγια την έννοια της φιλίας και της αγάπης. Έννοιες που έχουν φθαρεί, ξεχαστεί ή και παρεξηγηθεί στις μέρες μας. Κάθε παιδί, που θα παρακολουθήσει την παράσταση, θέλουμε να αντιληφθεί και να κατανοήσει περισσότερο πόσο σημαντικό είναι να διατηρήσει την παιδική ευαισθησία, καθώς μεγαλώνει, όπως και πόσο σημαντικό είναι να δίνει αγάπη χωρίς ιδιοτέλεια, χωρίς ανταλλάγματα. Τα μηνύματα του έργου περνούν στα παιδιά αβίαστα και ευχάριστα με χιούμορ, με ζωντανή πρωτότυπη μουσική επί σκηνής, που είναι γραμμένη αποκλειστικά για την παράσταση. Με πολλά όμορφα τραγούδια, που θα δώσουν την αίσθηση μια άλλης εποχής. Μιας εποχής νοσταλγικής, γλυκιάς και αθώας.

Σε συνέχεια της μεγάλης περσινής ανταπόκρισης των εκπαιδευτικών και των μαθητών στο θεματικό ΚΟΥΤΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ, το οποίο συνέβαλε στη συμμετοχή τους στην προετοιμασία της παράστασης, σχεδιάζουμε και φέτος μια σειρά δραστηριοτήτων προετοιμασίας, που στόχο έχουν να εμπλέξουν τον εκπαιδευτικό και το μαθητή σε μια βιωματική προσέγγιση της παράστασης πριν, κατά και μετά τη θέαση και να εντυπωθούν αποτελεσματικότερα τα μηνύματα του έργου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Πρωτότυπο κείμενο: Σελ Σιλβερστάιν
Πρωτότυπη θεατρική διασκευή: Γεώργιος Δερνίκας
Σκηνοθεσία: Πέτρος Μαλιάρας - Γεώργιος Δερνίκας
Κινησιολογία - Χορογραφίες: Τάσος Παπαδόπουλος
Βοηθός Χορογράφου: Μαργαρίτα Παναγιώτου
Πρωτότυπη Μουσική: Κώστας Βοζίκης
Κατασκευή Σκηνικών: Woods For The Soul
Κοστούμια: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας – Κ.Θ.Β.Ε
Επιμέλεια κοστουμιών: Μαρία Κομβόκη - Άννα Καλαϊτζίδου
Σχεδιασμός σκηνικών - κοστουμιών: Γεώργιος Δερνίκας
Σχεδιασμός Φωτισμών: Διονύσης Καραθανάσης
Φωτισμοί: Γιώργος Βέγκος
Ηχοληψία: Αλέξανδρος Καροτσέρης
Video: Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου
Γραφιστική Επιμέλεια: G.D
Προβολή - επικοινωνία: Κατερίνα Γρηγοριάδου
Ηθοποιοί: Γεώργιος Δερνίκας, Έλλη Μπομποτσάρη, Μαριάννα Ντίνου, Δημήτρης Στίμπο
Παίζουν ζωντανά:
βιολί: Μαριάννα Ντίνου
ηλεκτρική κιθάρα: Δημήτρης Στίμπο

Για πληροφορίες, για τον προγραμματισμό και κλείσιμο ημερομηνίας παρακολούθησης της παράστασης μπορείτε να απευθύνεστε στους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς της ΚΕ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας 2331078140, & 142
fax: 2331029714 και στο email: dipethever@yahoo.gr

Μαργαρίτα Δαμιανίδου

]]>
statkats@gmail.com (Super User) Τοπικά Fri, 21 Oct 2016 12:23:14 +0300
Δ.Μαυροκεφαλίδης: "Να γευτούν τα παιδιά τη χαρα της δημιουργίας" http://imerisia-ver.gr/index.php/eidhseis/texnh/topika/item/14419-d-maurokefalidhs-na-geutoun-ta-paidia-th-xara-ths-dhmiourgias.html http://imerisia-ver.gr/index.php/eidhseis/texnh/topika/item/14419-d-maurokefalidhs-na-geutoun-ta-paidia-th-xara-ths-dhmiourgias.html Δ.Μαυροκεφαλίδης:

Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα τη Δευτέρα, 3 Οκτώβρη, η Σχολή Ζωγραφικής – Αγιογραφίας «ΕΚΦΡΑΣΗ», του Δημήτρη Μαυροκεφαλίδη, θα εκθέσει έργα μαθητών της,

στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

 

Με αφορμή αυτή την έκθεση, συναντήσαμε το γνωστό εικαστικό Δημήτρη Μαυροκεφαλίδη στη σχολή του, στην οδό Κεντρικής, εν ώρα διδασκαλίας, με τις μαθήτριές του ν' αναζητούν εκφραστικά μονοπάτια με το λάδι και το παστέλ.

Μιλώντας με το ζωγράφο, δεν αργείς να συνειδητοποιήσεις το σεβασμό και το πάθος του για την τέχνη, που υπηρετεί εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και για την αγωνία του να μοιραστεί και μ' άλλους τη χαρά της δημιουργίας.

«Η χαρά της δημιουργίας σε κρατά ζωντανό και πιστεύω πως είναι πολύ – πολύ σημαντικό να δίνουμε κίνητρα στα νέα παιδιά να γευτούν αυτή τη χαρά. Πιστεύω ότι έτσι «οχυρώνονται» απέναντι στους κινδύνους, που ελλοχεύουν σήμερα», μας λέει.

Ποιός είναι όμως ο Δημήτρης Μαυροκεφαλίδης; Η διαδρομή του μαρτυρά ένα δημιουργό με σεμνότητα και αφοσίωση στην τέχνη, που πειραματίζεται, περιπλανάται συνεχώς, εξελίσσεται. Ένας άνθρωπος που ισορροπεί την καθημερινότητα με τη ζωγραφική.

 • Πότε αρχίσατε να ζωγραφίζετε;

ΑΠ.: Από πολύ μικρός, από παιδί μ' άρεσε να χρωματίζω τα όνειρά μου. Στη συνέχεια έπεισα την οικογένειά μου να συνεχίσω κι αναζήτησα γνώσεις στη Θεσσαλονίκη. Εκπαιδεύτηκα και εργάσθηκα σε εργαστήρια έμπειρων γνωστών ζωγράφων της συμπρωτεύουσας, όπου καλλιέργησα και συστηματοποίησα τις γνώσεις μου γύρω από την τέχνη της ζωγραφικής και αγιογραφίας. Κάπως έτσι ξεκίνησα την εικαστική μου παρουσία εκθέτοντας έργα μου σε ομαδικές εκθέσεις και λίγο αργότερα και ατομικά. Το 1976 επέστρεψα στη Βέροια και έκτοτε, αδιάλειπτα, ασχολούμαι με τη ζωγραφική. Το 1980 ίδρυσα το εργαστήρι – σχολή ζωγραφικής «ΕΚΦΡΑΣΗ», που λειτουργεί μέχρι σήμερα. Χιλιάδες μαθητές έχουν φοιτήσει στη σχολή και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, που κάποιοι απ' αυτούς βρέθηκαν μετά τη φοίτησή τους στην ΕΚΦΡΑΣΗ, σε Σχολές Καλών Τεχνών και σε Πολυτεχνικές Σχολές.

Συνέχισα να εκθέτω έργα μου και στη Βέροια, αλλά παράλληλα συμμετείχα σε δεκάδες εκθέσεις και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

 • κ. Μαυροκεφαλίδη έργα σας κοσμούν πολλά σπίτια και ιδιωτικούς χώρους, αλλά τα συναντάμε και σε δημόσιες υπηρεσίες.

ΑΠ.: Ναι είναι αλήθεια και είναι πολύ τιμητικό για ένα δημιουργό. Παράλληλα έχω αγιογραφήσει και πολλούς ναούς, όχι μόνο στην Ημαθία, αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς παράλληλα με τη ζωγραφική, ασχολήθηκα και με την αγιογραφία.

- Μετά από τόσα χρόνια έχετε πλέον έρεισμα δημιουργίας;

ΑΠ.: Ναι, αναμφισβήτητα ναι, η αγάπη για τη δημιουργία δεν έχει ημερομηνία λήξης. Κι έπειτα, η ζωγραφική εξελίσσεται και μ' αρέσει να παρακολουθώ την εξέλιξη της αυτή.

- Ας έρθουμε τώρα στην ΕΚΦΡΑΣΗ, στη σχολή ζωγραφικής που διατηρείται από το 1980. Σε ποιούς απευθύνεται η ζωγραφική;

ΑΠ.: Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Σε όσους έχουν την αγάπη και το ταλέντο να εκφραστούν μέσα από την εικαστική τέχνη.

Σε αυτούς που έχουν την εσωτερική ανάγκη να μετάσχουν στις περιπτώσεις των σχημάτων και των χρωμάτων και να καταλήγουν πάντα σε αποτέλεσμα εικαστικό.

Τα μαθήματα που παραδίδονται, έχουν κλιμακούμενη εξέλιξη. Ξεκινούμε πάντα με εύχρηστα υλικά, από απλές τεχνικές και στη συνέχεια πάμε στις πιο σύνθετες. Πάντα στο πνεύμα της εξατομικευμένης διδασκαλίας.

 • - Μέσα από τη ζωγραφική τι άλλο επιδιώκετε;

ΑΠ.: Μέσα από τα εικαστικά επιδιώκουμε την ευαισθητοποίηση σε πράγματα και γεγονότα.

Να κατακτήσουν και να εξοικειωθούν οι μαθητές σε τεχνικές και μέσα που αφορούν στην τέχνη της ζωγραφικής.

 • Τελικά τι είναι η ζωγραφική;

ΑΠ.: Ένα ρητό του Σημωνίδη του Κείου δίνει τον ορισμό της ζωγραφικής. «Την μεν ζωγραφίων ποίησιν σιωπούσαν την δε ποίησιν ζωγραφίων λαλούσαν».

Δηλαδή: Η ζωγραφική είναι ποίηση σιωπηλή και η ποίηση είναι ζωγραφική ομιλούσα.

 • Η ζωγραφική διδάσκεται; Δηλαδή ο καλλιτέχνης γεννιέται ή γίνεται;

ΑΠ.: Χρειάζεται ταλέντο, θέληση και προσπάθεια. Όλες οι τέχνες βεβαιότατα διδάσκονται. Η εξέλιξη όμως του μαθητευόμενου εξαρτάται αναπόδραστα από την αγάπη, την προσπάθεια, την προσήλωση και βεβαίως από το ταλέντο του.

«Φύσεως αρετήν διαφθείρει η ραθυμία» λέει ο Πλούταρχος.

Δηλαδή, το ταλέντο που σου δίνει η φύση, το καταστρέφει – το ακυρώνει η ραθυμία.

 • Σε λίγες μέρες το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το έργο της διδασκαλίας σας, μέσα από τα έργα των μαθητών σας. Τι περιλαμβάνει η έκθεση;

ΑΠ.: Η θεματολογία είναι πλούσια και βασίζεται στην προσωπικότητα, το χαρακτήρα και τη διαφορετικότητα του κάθε μαθητή. Ο στόχος είναι να αποτυπώνονται στον καμβά τα στοιχεία αυτά και να εκφράζουν την ψυχική διάθεση του καθενός. Εκεί βρίσκεται η επιτυχία και η ομορφιά του κάθε έργου.

Η έκθεση των μαθητών, γιατί δική τους είναι η έκθεση, περιλαμβάνει:

1. ελαιογραφίες

2. παλαιωμένες αγιογραφίες

3. ακρυλικά και

4. μερικά έργα με νέα τεχνική που δημιουργήσαμε στο εργαστήριο χρησιμοποιώντας κάσια.

- κ. Μαυροκεφαλίδη, μιλώντας πριν από λίγο με τις μαθήτριές σας μας είπαν πως η ενασχόλησή τους με τη ζωγραφική είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας, πως είναι πολύ σημαντικό να βάζουν χρώμα στην καθημερινότητά τους, πως είναι μία πρόκληση η ενασχόληση με τη ζωγραφική, η οποία λειτουργεί ως αφετηρία για προβληματισμούς, που μετατρέπονται σε σημεία επικοινωνίας.

Γνωρίζω από προηγούμενες κατ' ιδίαν συζητήσεις μας, πως νοιάζεστε για τους νέους και πόσο σημαντικό είναι για σας να προσφέρετε την εμπειρία και τη γνώση της τέχνης, μέσα από τη διδασκαλία σας στα παιδιά. Σας έχει βοηθήσει η πολιτεία για τη συνεισφορά σας αυτή;

ΑΠ.: Ποτέ μου δεν περίμενα ένα μπράβο ή έναν έπαινο από την πολιτεία ή το δήμο. Βλέπετε, η πολιτεία ενδιαφέρεται πιο πολύ για το ποδόσφαιρο και όχι για την τέχνη. Έπειτα είναι πολύ πιο ουσιαστικό από ένα «μπράβο», να βλέπεις τη χαρά ενός μαθητή σου μετά την ολοκλήρωση ένας έργου του ή όταν εξελίσσεται ή όταν συναρπάζεται μ' αυτό που κάνει. Μ' ενδιαφέρει μόνο οι μαθητές μου να νιώσουν πως η ζωγραφική είναι ένα φωτεινό παραπέτασμα μπροστά στη γκρίζα καθημερινότητα, όπου μπορούν να χωρέσουν όλο τον κόσμο και ν' απολαύσουν αυτό που κάνουν.

]]>
statkats@gmail.com (Super User) Τοπικά Fri, 30 Sep 2016 11:30:29 +0300
2ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας http://imerisia-ver.gr/index.php/eidhseis/texnh/topika/item/13700-2o-festival-tainiwn-mikrou-mhkous-alexandreias.html http://imerisia-ver.gr/index.php/eidhseis/texnh/topika/item/13700-2o-festival-tainiwn-mikrou-mhkous-alexandreias.html 2ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας

Για δεύτερη συνεχή χρονιά διοργανώνεται από την Ομάδα Δράσης και Αλληλεγγύης το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας. Το ραντεβού

μας με τους λάτρεις της 7ης τέχνης ανανεώνεται για ένα διήμερο καλλιτεχνικής έκφρασης, με στόχο την προώθηση του πολιτισμού μέσω της αγάπης μας για τον κινηματογράφο.

 

19 ταινίες μικρού μήκους που στάλθηκαν από παλιούς και νέους κινηματογραφιστές, 9 βραβευμένες και συμμετοχή από το Athens International Digital Film Festival και το European Meeting of Young People’s Audiovisual Creation – CameraZizanio θα διαμορφώσουν το θερινό κινηματογραφικό μας ταξίδι.

Σας περιμένουμε όλους στις 25 & 26 Ιουνίου, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Αλεξάνδρειας, ώρα έναρξης προβολών 21:30.

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Κ.Ε.Δ.Α

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ

https://www.facebook.com/alexandreia.short.film.festival">facebook.com/alexandreia.short.film.festival

Το trailer του 2ου Φεστιβάλ

https://www.youtube.com/watch?v=Jf0U8yITqog&feature=youtu.be">trailer 2nd Short Film Festival Alexandreia

 

Tο φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους οι σκηνοθέτες :

Δοδόπουλος Σπύρος – Soft Lady

Κουφονίκος Γιάννης – Τα μπλε γυαλιά

Λομινάντσε Νίκα – Soft Lady

Φλωράκης Ηλίας – A simply story

Φλωράκης Πέτρος -Choose your Future

Στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας, θα πραγματοποιηθούν δυο 2ωρα τμήματα κινηματογραφικού εργαστηρίου για παιδιά (6-12 ετών).
Την Κυριακή 26 Ιουνίου στις 4 μ.μ υποδεχόμαστε το σκηνοθέτη – σεναριογράφο Ηλία Φλωράκη και το CineLike Lab.
Λόγο των περιορισμένων θέσεων για το εργαστήρι κινηματογράφου, παρακαλούνται οι γονείς, που επιθυμούν να συμμετέχουν τα παιδιά τους, να επικοινωνήσουν με την υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αλεξάνδρειας, κ. Ποράβου Βέτα, τηλ 23330-26806, ώρες λειτουργίας βιβλιοθήκης.
Στις δραστηριότητες του εργαστηρίου με συντονιστή τον Ηλία Φλωράκη, τα παιδιά θα γνωρίσουν τον κινηματογράφο μπροστά, αλλά κυρίως, πίσω από την κάμερα.

Θα δημιουργήσουν ήρωες από αντικείμενα, σκίτσα ή τους φίλους τους, θα τους σκηνοθετήσουν και θα δημιουργήσουν μικρές ταινίες.

Θα μάθουν βασικές τεχνικές σκηνοθεσίας, κινηματογράφησης και μοντάζ, αλλά και τρόπους να γράψουν και να υλοποιήσουν τις ιστορίες που έχουν στο μυαλό τους.
Στο εργαστήριο Cine-Like, τα παιδιά θα γνωρίσουν τον κινηματογράφο και το animation (stop motion) μέσα από παιχνίδια και πειραματισμούς, χωρίς πολλές θεωρίες.

]]>
statkats@gmail.com (Super User) Τοπικά Fri, 17 Jun 2016 10:34:27 +0300
Συνάντηση εργασίας Μαυροκεφαλίδη-Μαυρίδου για τα ΔΗΠΕΘΕ http://imerisia-ver.gr/index.php/eidhseis/texnh/topika/item/13012-synanthsh-ergasias-maurokefalidh-mauridou-gia-ta-dhpethe.html http://imerisia-ver.gr/index.php/eidhseis/texnh/topika/item/13012-synanthsh-ergasias-maurokefalidh-mauridou-gia-ta-dhpethe.html Συνάντηση εργασίας Μαυροκεφαλίδη-Μαυρίδου για τα ΔΗΠΕΘΕ

Ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, Νίκος Μαυροκεφαλίδης, ζήτησε από την κ. Μαυρίδου Σοφία, Αντιπεριφερειάρχη

 

Πιερίας και Τομεακή Υπεύθυνη Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Π.Κ.Μ.), συνάντηση, προκειμένου να την ενημερώσει γενικότερα για το Δίκτυο «Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Εγνατίας Οδού» και ειδικότερα για θέματα που αφορούν στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας και Σερρών, που ανήκουν στην Π.Κ.Μ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε άμεσα, στην Κατερίνη, την επόμενη μέρα της τηλεφωνικής επικοινωνίας, στις 3 Μαρτίου 2016, μέρα Πέμπτη και ώρα 11π.μ.

 

Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαυρίδου δέχτηκε στο γραφείο της αντιπεριφέρειά της τον κ. Μαυροκεφαλίδη Νίκο. Την ενημέρωσε συνοπτικά για τα ζητήματα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας και του Δικτύου «Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Εγνατίας Οδού», που επικυρώθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2016 στη Βέροια από τους έξι πρόεδρους των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Μακεδονίας, Ηπείρου και Θράκης. Ο διάλογος επί των θεμάτων διεξήχθη σε άριστο κλίμα και η Αντιπεριφερειάρχης και Τομεακή Υπεύθυνη Πολιτισμού Π.Κ.Μ. υπογράμμισε την αμέριστη και ανεπιφύλακτη συμπαράστασή της στα δύο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Π.Κ.Μ. (Βέροιας και Σερρών, μέλη του Δικτύου). Εκφράστηκε πολύ θετικά για την πολύχρονη προσφορά των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Π.Κ.Μ. στην προαγωγή της θεατρικής Παιδείας και στην εν γένει συμβολή τους στην πολιτιστική ανάπτυξη της Περιφέρειας. Οι συνομιλητές κατέληξαν ότι και μέσα στο γενικότερο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον της χώρας, που και η Αυτοδιοίκηση Α΄και Β΄ βαθμού υφίσταται, τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. πρέπει και θα έχουν κάθε δυνατή στήριξη, για να επιτελούν την αξιόλογη αποστολή τους.

Ο κ.Μαυροκεφαλίδης, ευχαριστώντας την, παρέδωσε στην κ. Μαυρίδου πλήρη Ενημερωτικό Φάκελο για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας.

]]>
statkats@gmail.com (Super User) Τοπικά Mon, 07 Mar 2016 10:13:36 +0200