25Φεβρουάριος2017

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Τέχνη Τοπικά Δράσεις εικαστικών και θεάτρου από τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Εγνατίας Οδού

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter της Ημερήσιας για να λαμβάνετε νέα μας, κατευθείαν στο mail σας.
31 Ιανουαρίου 2017 Written by 

Δράσεις εικαστικών και θεάτρου από τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Εγνατίας Οδού

Σε συνέντευξη τύπου, που δόθηκε στα γραφεία του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας στο Χώρο Τεχνών, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, Νίκος Μαυροκεφαλίδης,

παρουσία των Δ/ντών Β/βαθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και Πέλλας, Αναστασίας Μαυρίδου και Κωνσταντίνου Κούγκα αντίστοιχα, παρουσίασε δυο πολιτιστικές δράσεις, που αφορούν στα εικαστικά και το θέατρο και που τις προκήρυξε το Δίκτυο των ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού.

 

Στις δράσεις θα συμμετέχουν, εκτός από το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, τα ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Κομοτηνής, Σερρών, Κοζάνης και Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Β/θμιες Δ/νσεις.

Ο κ. Μαυροκεφαλίδης, πριν παρουσιάσει τις δράσεις, που βασίστηκαν σε δικές του προτάσεις και υιοθετήθηκαν ομόφωνα και από τα υπόλοιπα ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού, αναφέρθηκε στην κοινή αγωνία για το μέλλον των περιφερειακών θεάτρων και της θεατρικής αποκέντρωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά : «Η ιδέα για τη δημιουργία του δικτύου συνεργασίας των ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού βρήκε τη σύμφωνη ανταπόκριση όλων, καθώς ακούμπησε στην αγωνία μας για τα επόμενα βήματα σ' ένα αβέβαιο περιβάλλον. Η νέα υπουργός πολιτισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία μας, κάνοντας μάλιστα τιμητική αναφορά στις δράσεις των ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού. Την έχουμε ήδη ενημερώσει για τις δράσεις μας με πλήρη φάκελο και παράλληλα έχουμε ζητήσει μια πρώτη συνάντηση, για να δούμε τη στάση του υπουργείου απέναντι στα περιφερειακά Δημοτικά Θέατρα. Πιστεύουμε ότι σύντομα θα μας καλέσει, για να συζητήσουμε το θέμα. Η δική μας θέση είναι ότι δεν πρέπει να καταργηθεί ένας θεσμός, που υπάρχει τόσα χρόνια, αλλά αντίθετα πρέπει να βελτιωθεί».

Ο κ. Μαυροκεφαλίδης αναφέρθηκε αναλυτικά στις δυο δράσεις «Διαγωνισμός Εικαστικών» και Θεατρική Άνοιξη Εφήβων», που υλοποιούνται από τα ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού, σε συνεργασία με τη Β/θμια Εκπαίδευση, που θα κορυφωθούν τέλος της Άνοιξης.

«Είναι μια εξαιρετική ιδέα του κ. Μαυροκεφαλίδη, που πάτησε σ' ένα θεσμό, που ήδη λειτούργησε επιτυχώς εδώ και 4 χρόνια.

Το θέατρο το αγαπούν και οι μαθητές μας και οι εκπαιδευτικοί. Η τέχνη καλλιεργεί τους ανθρώπους και πιστεύω πως όλοι, Δ/ντές και μαθητές, θα αγκαλιάσουν το όλο εγχείρημα και θ' ανταποκριθούν με επιτυχία», είπε μεταξύ άλλων η Δ/ντρια της Β/βαθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Αναστασία Μαυρίδου, καταθέτοντας την άποψή της.

Από την πλευρά του ο Δ/ντής της Β/βαθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας, Κωνσταντίνος Κούγκας, τόνισε πως το σχολείο οφείλει να δίνει ερεθίσματα σε όλα τα επίπεδα, ανιχνεύοντας μ' αυτόν τον τρόπο τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες των μαθητών και βοηθώντας τα να βρούνε τον επαγγελματικό στόχο.

Η αναβάθμιση του θεσμού, με τη συμμετοχή του Κρατικού Θεάτρου Β. Ελλάδος και του Πανεπιστημίου, προσθέτει επιπλέον κύρος στον πετυχημένο θεσμό.

Η Εγνατία Οδός αλλάζει το τοπίο στη Β. Ελλάδα, καθώς δίνει τη δυνατότητα πολιτιστικής διασύνδεσης.

1η Δράση: «Διαγωνισμός εικαστικών»

α. Μάσκας-Προσωπείου

β. Ζωγραφικής για το Θέατρο-Σκηνογραφίας.

2η Δράση. «Θεατρική Άνοιξη Εφήβων»

Κάθε μία από τις Επταμελείς Κριτικές Επιτροπές αποτελείται από:

  • δύο (2) εικαστικούς
  • δύο(2) θεατρολόγους,
  • δύο (2) εκπ/κούς των Δευτεροβάθμιων Δ/νσεων χωρικής ευθύνης κάθε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
  • Έναν (1) εκπρόσωπο κάθε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Η συγκρότηση των Ε.Κ.Ε γίνεται σε συνεργασία ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και Δευτεροβάθμιων Δ/νσεων και έχουν έδρα την έδρα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Οι Επταμελείς Κριτικές Επιτροπές των έξι ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ σε συνεργασία με όλους τους Δ/ντές Β/μιας Εκπ/σης των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηπείρου Μακεδονίας και Θράκης, υλοποιούν τα οριζόμενα στην παρούσα προκήρυξη ως ακολούθως:

Κάθε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σε συνεργασία με τις Δευτεροβάθμιες Δ/νσεις, που ανήκουν στα όρια της χωρικής τους ευθύνης, πραγματοποιεί και τις δύο δράσεις παράλληλα και σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης της Κ.Ο.Ε.

(π.χ. στα όρια της χωρικής ευθύνης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας ανήκουν η Ημαθία, η Πέλλα και η Πιερία)

Αναλυτικότερα:

1η Δράση:.«Διαγωνισμός Εικαστικών»

1.Μάσκας-Προσωπείου

2.Ζωγραφικής για το Θέατρο-Σκηνογραφίας.

1.Μάσκα-Προσωπείο

Οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, στα πλαίσια του μαθήματος της αισθητικής αγωγής, μπορούν να φιλοτεχνήσουν μάσκες – προσωπεία σε μέγεθος ανθρώπινου προσώπου, που να αναφέρονται σε μάσκες-προσωπεία ηθοποιών, κλόουν, καρνάβαλων, λαϊκών δρώμενων κ.ά.

Τα υλικά κατασκευής είναι στην ελεύθερη επιλογή των συμμετεχόντων μαθητών.

Κάθε μαθητής να μεριμνήσει η μάσκα, που θα παραδώσει να διαθέτει άγκιστρο ανάρτησης, από οποιοδήποτε υλικό προτιμά, προκειμένου το προσωπείο να μπορεί να αναρτηθεί σε κάθετο ταμπλό.

Στο πίσω μέρος κάθε μάσκας-προσωπείου θα υπάρχουν με ευκρίνεια τα παρακάτω στοιχεία: Ονοματεπώνυμο μαθητή, τμήμα-τάξη και η ταυτότητα του σχολείου (όνομα του σχολείου και το όνομα της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης, που ανήκει).

Κάθε Δευτεροβάθμιο Σχολείο (Γυμνάσιο-Λύκειο) επιλέγει τις τρεις (3) καλύτερες μάσκες - προσωπεία και τις αποστέλλει στην Επταμελή Κριτική Επιτροπή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της περιοχής του, συνοδευμένες με πρακτικό, έως τις 22 Φεβρουαρίου 2017.

Κάθε Επταμελής Κριτική Επιτροπή συνέρχεται σε ολομέλεια, αριθμεί (στο πίσω μέρος της μάσκας) αξιολογεί και επιλέγει τις τριάντα καλύτερες μάσκες-προσωπεία, συντάσσοντας προς τούτο σχετικό πρακτικό με τα ακριβή στοιχεία των διακριθέντων. Οι τριάντα (30) καλύτερες μάσκες-προσωπεία από κάθε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ αποστέλλονται, με το σχετικό πρακτικό τεκμηρίωσης και με τον προσφορότερο τρόπο, στα γραφεία της Περιφ. Δ/νσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας, στην έδρα του προέδρου της Κ.Ο.Ε κ. Ανανιάδη Παναγιώτη έως τις 3 Μαρτίου 2017.

Η Κ.Ο.Ε παραλαμβάνει τριάντα (30) μάσκες- προσωπεία από κάθε ένα από τα έξι ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ήτοι 30x6 = 180 μάσκες. Η Κ.Ο.Ε. επιλέγει κατά αξιολογική σειρά τις εκατό (100) καλύτερες με κατάταξη από την 1η έως την 100η έως 20 Μαρτίου 2017.

Στους 100 μαθητές της τελικής φάσης θα επιδοθούν αναμνηστικά συμμετοχής. Στους τρεις πρώτους θα επιδοθούν ειδικοί έπαινοι. Όλα τα αναμνηστικά διπλώματα και οι διακρίσεις θα υπογραφούν από τον πρόεδρο και τα μέλη της Κ.Ο.Ε

2. Ζωγραφική για το Θέατρο-Σκηνογραφία

Οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, στα πλαίσια του μαθήματος της αισθητικής αγωγής, μπορούν να φιλοτεχνήσουν πίνακες ζωγραφικής για το Θέατρο -Σκηνογραφία. το αργότερο έως τα τέλη Ιανουαρίου 2017.

Θεματογραφία και έμπνευση: από όλο το εύρος του κλασικού, του νεότερου και του σύγχρονου ελληνικού και ξένου δραματολογίου.

Διαστάσεις έργων: 40x 60 cm.

Υλικό ζωγραφικής επιφάνειας: με ελεύθερη επιλογή (π.χ. καμβάς, χαρτόνι. χαρτί, ύφασμα κ.λ.π.)

Χρώματα-τεχνοτροπία: με ελεύθερη επιλογή (π.χ. λάδια ακρυλικά, αυγοτέμπερες, τέμπερες, ακουαρέλες, κάρβουνο, κολάζ, στένσιλ κλπ).

Κάθε μαθητής να μεριμνήσει το έργο, που θα παραδώσει, να διαθέτει άγκιστρο ανάρτησης, προκειμένου ο πίνακάς του να μπορεί να αναρτηθεί σε κάθετο ταμπλό.

Στο πίσω μέρος κάθε μάσκας-προσωπείου θα υπάρχουν με ευκρίνεια τα παρακάτω στοιχεία: Ονοματεπώνυμο μαθητή, τμήμα-τάξη, η ταυτότητα του σχολείου (όνομα του σχολείου και το όνομα της δευτεροβάθμιας διεύθυνσης, που ανήκει).

Κάθε Δευτεροβάθμιο Σχολείο (Γυμνάσιο-Λύκειο) επιλέγει τους τρεις (3) καλύτερους πίνακες ζωγραφικής και τους υποβάλει έως τα , έως τις 22 Φεβρουαρίου 2017 , στην Επταμελή Κριτική Επιτροπή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της περιοχής του, συνοδευμένους με σύντομο πρακτικό.

Κάθε Επταμελής Κριτική Επιτροπή συνέρχεται σε ολομέλεια, έως τέλη Φεβρουαρίου, αριθμεί κάθε έργο (στο πίσω μέρος του πίνακα ζωγραφικής), αξιολογεί και επιλέγει τους τριάντα καλύτερους πίνακες ζωγραφικής, συντάσσοντας προς τούτο σχετικό πρακτικό με τα ακριβή στοιχεία των διακριθέντων. Οι τριάντα καλύτεροι πίνακες, από κάθε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. αποστέλλονται, έως τις 3 Μαρτίου 2017, με το σχετικό πρακτικό τεκμηρίωσης και με τον προσφορότερο τρόπο στα γραφεία της Περιφ. Δ/νσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Κεντρ. Μακεδονίας, στη έδρα του προέδρου της Κ.Ο.Ε κ. Ανανιάδη Παναγιώτη.

Η Κ.Ο.Ε παραλαμβάνει τους τριάντα (30) πίνακες ζωγραφικής από κάθε ένα από τα έξι ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ήτοι 30 επί 6= 180 πίνακες. Η Κ.Ο.Ε. επιλέγει κατά αξιολογική σειρά τα εκατό (100) καλύτερα έργα με κατάταξη από το 1ο έως το 100ο, έως 20 Μαρτίου 2017.

Στους 100 μαθητές της τελικής φάσης θα επιδοθούν αναμνηστικά συμμετοχής. Στους τρεις πρώτους θα επιδοθούν ειδικοί έπαινοι. Όλα τα αναμνηστικά διπλώματα και οι διακρίσεις θα υπογράφουν από τον πρόεδρο και τα μέλη της Κ.Ο.Ε.

Σε κεντρική αίθουσα της Θεσ/νίκης με τη συνδρομή φορέα της πόλης ( π.χ Κ.Θ.Β.Ε, Δήμος κ.α) και με δαπάνες του Δικτύου «Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της Εγνατίας Οδού» μπορούν να εκτεθούν τα διακριθέντα έργα. Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί και η τελετή απονομής και διακρίσεων των επαίνων.

Η έκθεση των διακοσίων (200) έργων (100 μάσκες-προσωπεία και 100 πίνακες ζωγραφικής) μπορεί να περιοδεύσει στις έδρες των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δικτύου.

Τα διακόσια (200) έργα (100+100) μπορούν να εκδοθούν σε λεύκωμα με ευθύνη του Δικτύου ή άλλου φορέα ή χορηγού και να αποσταλούν στα ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ και στις Δευτεροβάθμιες Δ/νσεις, που συμμετείχαν στη δράση.

Ο χώρος και ο χρόνος, που θα εκτεθούν οι εκατό καλύτερες Μάσκες- Προσωπεία και οι εκατό καλύτεροι πίνακες Ζωγραφικής για Θέατρο-Σκηνογραφία και θα γίνουν οι απονομές, με επισημότητα, θα επιλεγεί στο αμέσως επόμενο διάστημα από την Κ.Ο.Ε με πιθανή περίοδο τα τέλη Απριλίου 2017. Θα ενημερωθούν έγκαιρα όλες οι Επταμελείς Κριτικές Επιτροπές και οι Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης.

2η Δράση: «Θεατρική Άνοιξη Εφήβων:

Κάθε ένα από τα έξι (6) ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σε συνεργασία με τους Δ/ντές Β/θμιας Εκπ/σης των περιφερειακών Ενοτήτων της χωρικής του ευθύνης, καλεί τις Δευτεροβάθμιες Σχολικές Μονάδες (Γυμνάσια και Λύκεια) να δημιουργήσουν θεατρικές ομάδες. Κάθε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. οργανώνει εβδομάδα «Θεατρικής Άνοιξης Εφήβων», το αργότερο εντός Μαρτίου-Απριλίου, όπου κάθε θεατρική ομάδα παρουσιάζει το έργο, που έχει ετοιμάσει (από το παγκόσμιο, κλασικό και σύγχρονο δραματολόγιο) στις θεατρικές αίθουσες των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Η επταμελής Κριτική Επιτροπή κάνει πρόγραμμα παραστάσεων, που περιλαμβάνει όλες τις θεατρικές ομάδες των Γυμνασίων και Λυκείων της χωρικής ευθύνης σε αίθουσα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Παρακολουθεί, σε σώμα όλες τις παραστάσεις, τις αξιολογεί, επιλέγει το καλύτερο θεατρικό έργο, το οποίο βραβεύει με το βραβείο καλύτερης παράστασης. Οι καλύτερες έξι παραστάσεις από τα έξι ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ θα συμμετάσχουν στην εβδομάδα «Θεατρικής Άνοιξης Εφήβων» του Δικτύου, που θα φιλοξενηθεί σε Κεντρική Θεατρική Σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε. ως επιστέγασμα και κλείσιμο της θεατρικής δράσης αλλά και στις έδρες των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, αν υπάρχει χρονική και οικονομική δυνατότητα. Η τελική φάση των έξι διακριθέντων θεατρικών ομάδων από κάθε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα.

 

Στοιχεία επικοινωνίας μελών Κ.Ο.Ε

Μαυροκεφαλίδης Νικόλαος (πρόεδρος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας)

Κιν.: 6972623853

Τηλ.οικ.:23310-66014

Τηλ γραφ..: 23310-78141-42

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ψυρράκης Λάμπρος (καθηγητής σχολής καλών τεχνών ΑΠΘ)

Κιν.6979135944

Τηλ.οικ.:2310-422122

Τηλ.γραφ.2310-992465

Αυγητίδου Αγγελική (επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας )

Κιν.:6937645669 και γραφείου: 23850-55273

e-mail: aaugitidoy@uowm.gr,

Αναστασάκης Ιωάννης καλλιτεχνικός Δ/ντής ΚΘΒ

Κιν.6972336225

Τηλ.γραφείου2315200001

e-mail: director@ntng.gr,Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

 

 

REAL ESTATE
CONTACT US

Κ.ΜΠΟΥΘΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.

Διεύθυνση: ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ 195 ΒΕΡΟΙΑ

Τηλέφωνο: 2331 064600

Fax: 2331 066455

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Website: www.imerisia-ver.gr

FOLLOW US
 PHOTO GALLERY
 Imerisia-ver.gr