25Φεβρουάριος2017

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Τέχνη Τοπικά Ο δικαστής-ζωγράφος Η.Κοντοζαμάνης μιλά στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ για την έκθεσή του

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter της Ημερήσιας για να λαμβάνετε νέα μας, κατευθείαν στο mail σας.
16 Δεκεμβρίου 2016 Written by 

Ο δικαστής-ζωγράφος Η.Κοντοζαμάνης μιλά στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ για την έκθεσή του

Ο Ηλίας Κοντοζαμάνης είναι το πρόσωπο, στο οποίο θα στραφούν όλοι κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης «Ο Βυζαντινός κόσμος του Η.Κ.»,

τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν αυτό το Σάββατο 17/12, στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο – Μεντρεσέ Τζαμί, στη Βέροια, κι αυτό γιατί είναι ο ζωγράφος που υπογράφει τις 51 εκτιθέμενες προσωπογραφίες.

 

Ανατρέποντας το στερεότυπο του πολυάσχολου και απρόσωπου δικαστή, που λίγο πολύ οι περισσότεροι έχουμε σχηματίσει – ναι ο ζωγράφος δεν είναι μόνο υπηρέτης της τέχνης, αλλά πρωτίστως της Θέμιδος – ο Ηλίας Κοντοζαμάνης αφιερώνει τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο του, σ' αυτό που αγαπά ιδιαίτερα, τη ζωγραφική.

«Νομίζω ότι άρχισα να ζωγραφίζω, πριν ακόμα μάθω να γράφω ένα γράμμα της αλφαβήτου», μας είπε στην επικοινωνία που είχαμε μαζί του.

«Στη Β' δημοτικού μία ζωγραφιά μου βραβεύτηκε ως η καλύτερη σ' όλη την τάξη. Όχι, δεν την έχω κρατήσει ως ενθύμιο, θυμάμαι όμως τον εαυτό μου να ζωγραφίζει συνεχώς, ακόμα κι αν το ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα δεν απαιτούσε κάποια εργασία ζωγραφικής. Στο Γυμνάσιο πλέον το είχα αποφασίσει, θα επιδίωκα την εισαγωγή μου στη Σχολή Καλών Τεχνών. Δυστυχώς ή ευτυχώς με απέτρεψε η οικογένειά μου, με τα γνωστά επιχειρήματα περί ένδειας των ζωγράφων. Με ρωτάτε αν το έχω μετανιώσει... Όχι δεν το έχω μετανιώσει. Κι αυτό γιατί αυτό που ήθελα το έκανα, συνέχισα να ζωγραφίζω... Δεν γνωρίζω τι εξέλιξη θα είχα σαν ζωγράφος. Σήμερα είμαι ικανοποιημένος για την επαγγελματική μου πορεία και ευτυχισμένος που έχω χρόνο και ζωγραφίζω».

Τον ρωτάμε πως καταφέρνει να συνδυάζει ένα επάγγελμα δύσκολο, που συνεπάγεται μεγάλες ευθύνες και που έχει πολλές απαιτήσεις, γιατί ο συνομιλητής μας, ο Ηλίας Κοντοζαμάνης είναι σήμερα Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Δ/νσης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης και Δ/ντής κατάρτισης και επιμόρφωσης Διοικητικής Δικαιοσύνης, στην Εθνική Σχολή Δικαστών, με ένα χόμπι που απαιτεί δεξιότητες και χρόνο.

«Η ζωγραφική λειτουργεί σαν αντίδοτο στην εργασιακή φόρτιση, στην κούραση της ημέρας. Η ζωγραφική είναι για μένα χαρά, είναι εκτόνωση. Έχω την ανάγκη να εκφραστώ εικαστικά, για μένα είναι η σωτηρία της ψυχής».

Ο ίδιος, ανατρέποντας την εικόνα του παραδοσιακού αδέκαστου δικαστή, μας μιλά για ευαισθησίες. «Γιατί σας κάνει εντύπωση, που ένας δικαστής ασχολείται με τη ζωγραφική. Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι, που ασχολούνται με την ποίηση, με τη συγγραφή, με τη μουσική. Οι δικαστές πιστεύω πως πρέπει να έχουν ευαισθησίες, να είναι ανθρώπινοι.

Ο δικαστής, όπως και όλοι μας εξάλλου, έχει την ανάγκη να αναζητήσει την ομορφιά. Αυτό κάνω κι εγώ μέσα από τα χρώματα, ζωγραφίζοντας».

Ο Ηλίας Κοντοζαμάνης μπορεί να ασχολείται όλη του τη ζωή με τους νόμους και την εφαρμογή τους, να προσπαθεί να είναι δίκαιος, ανεπηρέαστος και ακέραιος, μπορεί ο ρόλος του να είναι κομβικός, δεν είναι όμως μία μονοδιάστατη προσωπικότητα.

Τα ... ορατά αποδεικτικά στοιχεία το Σάββατο, στα εγκαίνια της έκθεσης «Ο Βυζαντινός κόσμος του Ηλία Κοντοζαμάνη», την παρουσία της οποίας συνδιοργανώνουν ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας και η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, στο Μεντρεσέ Τζαμί, στις 7 το απόγευμα.

Συνολικά θα παρουσιαστούν 51 έργα, με τα οποία ο ζωγράφος επιχειρεί να διατρέξει εικαστικά μία ιστορική περίοδο, από τον 4ο και τον 5ο αιώνα.

«Δεν μ' ενδιαφέρουν οι τοπογραφίες, αλλά το ανθρώπινο πρόσωπο. Θέτω τον άνθρωπο στο κέντρο της δουλειάς μου και προσπαθώ ν' απεικονίσω την αλήθεια του, ώστε ο θεατής να μπορεί να τη νιώσει, να την αναγνωρίσει».

Αυτοκράτορες, αυτοκρατόρισσες, πριγκίπισσες, στρατηλάτες, φιλόσοφοι, πατριάρχες, ιστορικοί, μοναχοί, αλλά και ψαράδες, βαρκάρηδες, ταβερνιάρηδες και άλλα πρόσωπα της εποχής, θα ταξιδέψουν τον επισκέπτη της έκθεσης και θα ζωντανέψουν την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ο Ηλίας Κοντοζαμάνης πρωτοτυπεί, καθώς για τις προσωπογραφίες των ιστορικών αυτών μορφών, έχει «δανειστεί» πρόσωπα σημερινά, πρόσωπα που τον έχουν συγκινήσει. «Μπορεί να δω κάποιον άγνωστο στο δρόμο, κάποια συγκέντρωση, ακόμα και στα δικαστήρια και το πρόσωπό του να έχει κάτι να μου πει, να έχει μία αλήθεια, που πρέπει να αποτυπώσω. Θα ζητήσω την άδειά του και αν δεχθεί, θα τον φωτογραφίσω και με βάση τη φωτογραφία αυτή θα ζωγραφίσω την προσωπογραφία».

Όπως μας λέει ο ίδιος, ένα πρόσωπο που τον συγκίνησε είναι η εγγονή του προέδρου της Δημοκρατίας, του Προκόπη Παυλόπουλου, την οποία έχει ζωγραφίσει ως βυζαντινή πριγκίπισσα, Άννα Κομνηνή, η οποία εστέφθη σε ηλικία μόλις 12 χρονών.

Ακόμα πολλοί συνάδελφοί του έχουν «δανείσει» το πρόσωπό τους στη συγκεκριμένη έκθεση, πολλοί εξ' αυτών μάλιστα θα παραστούν στα εγκαίνια. Ανάμεσα σ' όλες αυτές τις μορφές υπάρχει και η προσωπογραφία του Αυτοκράτορα Φλάβιου Ηράκλειου, ο οποίος ανέκτησε τον Τίμιο Σταυρό από τους Πέρσες με μορφή «δανεική» από τον ίδιο το ζωγράφο. «Ναι, δάνεισα και εγώ το πρόσωπό μου, νεότερος βέβαια», μας λέει και γελά.

Εξ' άλλου, η πρώτη έκθεση του Ηλία Κοντοζαμάνη, που ήταν ένα από τα εικαστικά γεγονότα της Θεσσαλονίκης το 2014, ήταν πορτραίτα Φαγιούμ και Αγιογραφίες.

«Με συγκίνησαν πολύ οι κριτικές και τα όσα μου έγραψαν στο βιβλίο εντυπώσεων οι επισκέπτες στις πόλεις, όπου έχει παρουσιαστεί ο Βυζαντινός κόσμος. Κρατώ με πολύ συγκίνηση τα λόγια του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, όταν επισκέφθηκε την έκθεση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη, με συνεχάρη λέγοντάς μου «Σας ευχαριστούμε για όλες αυτές τις μορφές, που ζωντανεύουν μνήμες, που δεν τους ξέχασε ούτε ο νους, ούτε η καρδιά».

Τα περισσότερα έργα του ο Ηλίας Κοντοζαμάνης τα έχει χαρίσει στο Διοικητικό Εφετείο, ένα πολύ όμορφο ανακαινισμένο κτίριο, από τα ωραιότερα της Θεσσαλονίκης, όπου εκτίθενται πίνακες και γλυπτά, όπως και στη Σχολή Δικαστών.

Η επόμενη δουλειά του δικαστή – ζωγράφου, όπως ο ίδιος μας αποκάλυψε, θα καλύπτει μία ακόμη ιστορική περίοδο, από το μυθικό Μεγαλέξαντρο μέχρι τη Βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα.

Ας ελπίσουμε ότι η Βέροια θα φιλοξενήσει και αυτά τα έργα.Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

 

 

REAL ESTATE
CONTACT US

Κ.ΜΠΟΥΘΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.

Διεύθυνση: ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ 195 ΒΕΡΟΙΑ

Τηλέφωνο: 2331 064600

Fax: 2331 066455

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Website: www.imerisia-ver.gr

FOLLOW US
 PHOTO GALLERY
 Imerisia-ver.gr