25Φεβρουάριος2017

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Τέχνη Τοπικά Δ.Μαυροκεφαλίδης: "Να γευτούν τα παιδιά τη χαρα της δημιουργίας"

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter της Ημερήσιας για να λαμβάνετε νέα μας, κατευθείαν στο mail σας.
30 Σεπτεμβρίου 2016 Written by 

Δ.Μαυροκεφαλίδης: "Να γευτούν τα παιδιά τη χαρα της δημιουργίας"

Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα τη Δευτέρα, 3 Οκτώβρη, η Σχολή Ζωγραφικής – Αγιογραφίας «ΕΚΦΡΑΣΗ», του Δημήτρη Μαυροκεφαλίδη, θα εκθέσει έργα μαθητών της,

στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

 

Με αφορμή αυτή την έκθεση, συναντήσαμε το γνωστό εικαστικό Δημήτρη Μαυροκεφαλίδη στη σχολή του, στην οδό Κεντρικής, εν ώρα διδασκαλίας, με τις μαθήτριές του ν' αναζητούν εκφραστικά μονοπάτια με το λάδι και το παστέλ.

Μιλώντας με το ζωγράφο, δεν αργείς να συνειδητοποιήσεις το σεβασμό και το πάθος του για την τέχνη, που υπηρετεί εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και για την αγωνία του να μοιραστεί και μ' άλλους τη χαρά της δημιουργίας.

«Η χαρά της δημιουργίας σε κρατά ζωντανό και πιστεύω πως είναι πολύ – πολύ σημαντικό να δίνουμε κίνητρα στα νέα παιδιά να γευτούν αυτή τη χαρά. Πιστεύω ότι έτσι «οχυρώνονται» απέναντι στους κινδύνους, που ελλοχεύουν σήμερα», μας λέει.

Ποιός είναι όμως ο Δημήτρης Μαυροκεφαλίδης; Η διαδρομή του μαρτυρά ένα δημιουργό με σεμνότητα και αφοσίωση στην τέχνη, που πειραματίζεται, περιπλανάται συνεχώς, εξελίσσεται. Ένας άνθρωπος που ισορροπεί την καθημερινότητα με τη ζωγραφική.

  • Πότε αρχίσατε να ζωγραφίζετε;

ΑΠ.: Από πολύ μικρός, από παιδί μ' άρεσε να χρωματίζω τα όνειρά μου. Στη συνέχεια έπεισα την οικογένειά μου να συνεχίσω κι αναζήτησα γνώσεις στη Θεσσαλονίκη. Εκπαιδεύτηκα και εργάσθηκα σε εργαστήρια έμπειρων γνωστών ζωγράφων της συμπρωτεύουσας, όπου καλλιέργησα και συστηματοποίησα τις γνώσεις μου γύρω από την τέχνη της ζωγραφικής και αγιογραφίας. Κάπως έτσι ξεκίνησα την εικαστική μου παρουσία εκθέτοντας έργα μου σε ομαδικές εκθέσεις και λίγο αργότερα και ατομικά. Το 1976 επέστρεψα στη Βέροια και έκτοτε, αδιάλειπτα, ασχολούμαι με τη ζωγραφική. Το 1980 ίδρυσα το εργαστήρι – σχολή ζωγραφικής «ΕΚΦΡΑΣΗ», που λειτουργεί μέχρι σήμερα. Χιλιάδες μαθητές έχουν φοιτήσει στη σχολή και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, που κάποιοι απ' αυτούς βρέθηκαν μετά τη φοίτησή τους στην ΕΚΦΡΑΣΗ, σε Σχολές Καλών Τεχνών και σε Πολυτεχνικές Σχολές.

Συνέχισα να εκθέτω έργα μου και στη Βέροια, αλλά παράλληλα συμμετείχα σε δεκάδες εκθέσεις και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

  • κ. Μαυροκεφαλίδη έργα σας κοσμούν πολλά σπίτια και ιδιωτικούς χώρους, αλλά τα συναντάμε και σε δημόσιες υπηρεσίες.

ΑΠ.: Ναι είναι αλήθεια και είναι πολύ τιμητικό για ένα δημιουργό. Παράλληλα έχω αγιογραφήσει και πολλούς ναούς, όχι μόνο στην Ημαθία, αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς παράλληλα με τη ζωγραφική, ασχολήθηκα και με την αγιογραφία.

- Μετά από τόσα χρόνια έχετε πλέον έρεισμα δημιουργίας;

ΑΠ.: Ναι, αναμφισβήτητα ναι, η αγάπη για τη δημιουργία δεν έχει ημερομηνία λήξης. Κι έπειτα, η ζωγραφική εξελίσσεται και μ' αρέσει να παρακολουθώ την εξέλιξη της αυτή.

- Ας έρθουμε τώρα στην ΕΚΦΡΑΣΗ, στη σχολή ζωγραφικής που διατηρείται από το 1980. Σε ποιούς απευθύνεται η ζωγραφική;

ΑΠ.: Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Σε όσους έχουν την αγάπη και το ταλέντο να εκφραστούν μέσα από την εικαστική τέχνη.

Σε αυτούς που έχουν την εσωτερική ανάγκη να μετάσχουν στις περιπτώσεις των σχημάτων και των χρωμάτων και να καταλήγουν πάντα σε αποτέλεσμα εικαστικό.

Τα μαθήματα που παραδίδονται, έχουν κλιμακούμενη εξέλιξη. Ξεκινούμε πάντα με εύχρηστα υλικά, από απλές τεχνικές και στη συνέχεια πάμε στις πιο σύνθετες. Πάντα στο πνεύμα της εξατομικευμένης διδασκαλίας.

  • - Μέσα από τη ζωγραφική τι άλλο επιδιώκετε;

ΑΠ.: Μέσα από τα εικαστικά επιδιώκουμε την ευαισθητοποίηση σε πράγματα και γεγονότα.

Να κατακτήσουν και να εξοικειωθούν οι μαθητές σε τεχνικές και μέσα που αφορούν στην τέχνη της ζωγραφικής.

  • Τελικά τι είναι η ζωγραφική;

ΑΠ.: Ένα ρητό του Σημωνίδη του Κείου δίνει τον ορισμό της ζωγραφικής. «Την μεν ζωγραφίων ποίησιν σιωπούσαν την δε ποίησιν ζωγραφίων λαλούσαν».

Δηλαδή: Η ζωγραφική είναι ποίηση σιωπηλή και η ποίηση είναι ζωγραφική ομιλούσα.

  • Η ζωγραφική διδάσκεται; Δηλαδή ο καλλιτέχνης γεννιέται ή γίνεται;

ΑΠ.: Χρειάζεται ταλέντο, θέληση και προσπάθεια. Όλες οι τέχνες βεβαιότατα διδάσκονται. Η εξέλιξη όμως του μαθητευόμενου εξαρτάται αναπόδραστα από την αγάπη, την προσπάθεια, την προσήλωση και βεβαίως από το ταλέντο του.

«Φύσεως αρετήν διαφθείρει η ραθυμία» λέει ο Πλούταρχος.

Δηλαδή, το ταλέντο που σου δίνει η φύση, το καταστρέφει – το ακυρώνει η ραθυμία.

  • Σε λίγες μέρες το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το έργο της διδασκαλίας σας, μέσα από τα έργα των μαθητών σας. Τι περιλαμβάνει η έκθεση;

ΑΠ.: Η θεματολογία είναι πλούσια και βασίζεται στην προσωπικότητα, το χαρακτήρα και τη διαφορετικότητα του κάθε μαθητή. Ο στόχος είναι να αποτυπώνονται στον καμβά τα στοιχεία αυτά και να εκφράζουν την ψυχική διάθεση του καθενός. Εκεί βρίσκεται η επιτυχία και η ομορφιά του κάθε έργου.

Η έκθεση των μαθητών, γιατί δική τους είναι η έκθεση, περιλαμβάνει:

1. ελαιογραφίες

2. παλαιωμένες αγιογραφίες

3. ακρυλικά και

4. μερικά έργα με νέα τεχνική που δημιουργήσαμε στο εργαστήριο χρησιμοποιώντας κάσια.

- κ. Μαυροκεφαλίδη, μιλώντας πριν από λίγο με τις μαθήτριές σας μας είπαν πως η ενασχόλησή τους με τη ζωγραφική είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας, πως είναι πολύ σημαντικό να βάζουν χρώμα στην καθημερινότητά τους, πως είναι μία πρόκληση η ενασχόληση με τη ζωγραφική, η οποία λειτουργεί ως αφετηρία για προβληματισμούς, που μετατρέπονται σε σημεία επικοινωνίας.

Γνωρίζω από προηγούμενες κατ' ιδίαν συζητήσεις μας, πως νοιάζεστε για τους νέους και πόσο σημαντικό είναι για σας να προσφέρετε την εμπειρία και τη γνώση της τέχνης, μέσα από τη διδασκαλία σας στα παιδιά. Σας έχει βοηθήσει η πολιτεία για τη συνεισφορά σας αυτή;

ΑΠ.: Ποτέ μου δεν περίμενα ένα μπράβο ή έναν έπαινο από την πολιτεία ή το δήμο. Βλέπετε, η πολιτεία ενδιαφέρεται πιο πολύ για το ποδόσφαιρο και όχι για την τέχνη. Έπειτα είναι πολύ πιο ουσιαστικό από ένα «μπράβο», να βλέπεις τη χαρά ενός μαθητή σου μετά την ολοκλήρωση ένας έργου του ή όταν εξελίσσεται ή όταν συναρπάζεται μ' αυτό που κάνει. Μ' ενδιαφέρει μόνο οι μαθητές μου να νιώσουν πως η ζωγραφική είναι ένα φωτεινό παραπέτασμα μπροστά στη γκρίζα καθημερινότητα, όπου μπορούν να χωρέσουν όλο τον κόσμο και ν' απολαύσουν αυτό που κάνουν.Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

 

 

REAL ESTATE
CONTACT US

Κ.ΜΠΟΥΘΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.

Διεύθυνση: ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ 195 ΒΕΡΟΙΑ

Τηλέφωνο: 2331 064600

Fax: 2331 066455

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Website: www.imerisia-ver.gr

FOLLOW US
 PHOTO GALLERY
 Imerisia-ver.gr