breaking news Νέο

Ακίνητα: «Παγώνει» τις συναλλαγές η υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων;

Ακίνητα: «Παγώνει» τις συναλλαγές η υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων;

Σοβαροί κίνδυνοι να δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα στην αγορά ακινήτων και να «παγώσουν» σε σημαντικό βαθμό οι συναλλαγές τα επόμενα χρόνια, προκύπτουν από την ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία προβλέπει ότι μέχρι το 2030 όλα τα ακίνητα θα πρέπει να είναι αναβαθμισμένα ενεργειακά, διότι διαφορετικά δε θα μπορούν να μεταβιβαστούν με οποιονδήποτε τρόπο.

Αυτό ανέφερε o εκτιμητής και διαχειριστής ακινήτων και πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών Ακινήτων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Κώστας Γεωργάκος, σημειώνοντας ότι ο κίνδυνος να «παγώσουν» οι συναλλαγές είναι ορατός, αφού δε θα είναι εύκολη η συννενόηση μεταξύ των συνιδιοκτητών μιας οικοδομής, από τη στιγμή που η ενεργειακή αναβάθμιση αφορά το σύνολο του κτιρίου και όχι το κάθε διαμάρισμα ξεχωριστά.

«Αυτή τη στιγμή, είτε λόγω της οικονομικής ανέχειας είτε για μία σειρά από διάφορους άλλους λόγους, οι συνδιοκτήτες πολλών οικοδομών δεν μπορούν να συνεννοηθούν ούτε καν για την εξόφληση των κοινοχρήστων. Πώς θα μπορέσουν να συνεννοηθούνγια ένα τόσο δύσκολο ζήτημα, όπως είναι η ενεργειακή αναβάθμιση, το οποίο προϋποθέτει και τη δαπάνη αρκετών χρημάτων; Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκδόθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια και αυτήν τη στιγμή, απ’ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, σε κανένα ιδιωτικό κτίριο της χώρας δεν έχει προχωρήσει η ενεργειακή αναβάθμιση. Φοβάμαι ότι θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα και οι ιδιοκτήτες δε θα μπορούν να πουλήσουν τα ακίνητά τους», αναφέρει ο κ. Γεωργάκος.

 

Τουλάχιστον το 70% των κτιρίων χρήζει ενεργειακής αναβάθμισης

Με εξαίρεση τις καινούργιες ή σχεδόν καινούργιες πολυκατοικίες και μικρότερα ακίνητα, τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις ενεργειακής αναβάθμισης, στα υπόλοιπα κτίρια της χώρας θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις.

Κατά τον κ. Γεωργάκο, το συνολικό κόστος για την ενεργειακή αναβάθμιση εκτιμάται σε ολόκληρη τη χώρα στα 80-85 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Σε όλόκληρη την Ελλάδα πάνω από το 70%-80% των κτιρίων χρειάζεται ενεργειακή αναβάθμιση. Για κάθε οικοδομή το κόστος θα φτάσει, ανάλογα με την παλαιότητα και την κατάσταση που αυτό βρίσκεται, σε κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ποσό που θα επιμεριστεί στους συνιδιοκτήτες. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να επέμβει η Πολιτεία και να στηρίξει, με την εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων, τους ιδιοκτήτες, ώστε να προχωρήσει η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Αλλιώς, κάποιοι θα τρέχουν την τελευταία στιγμή, όπως συμβαίνει συχνά στην Ελλάδα, άλλοι θα αδιαφορήσουν και το στεγαστικό πρόβλημα της χώρας θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο», υποστηρίζει ο εκτιμητής και διαχειριστής ακινήτων και πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών Ακινήτων Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

 

Πολύ νωρίτερα από το 2030 τα προβλήματα

Τέλος, κατά τον ίδιο, εξαιτίας του μέτρου της υποχρεωτικής ενεργειακής αναβάθμισης σοβαρά προβλήματα στην κτηματαγορά και μείωση -μικρή ή μεγάλη- των πράξεων μπορεί να προκύψουν και πολύ νωρίτερα από το 2030. Αυτό στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο να μην προχωρήσει έγκαιρα η ενεργειακή αναβάθμιση σε πολύ μεγάλο μέρος των κτιρίων της χώρας.

« Όσο πλησιάζει η ώρα για να εκπνεύσει η προθεσμία και η ενεργειακή αναβάθμιση δεν προχωρεί, είτε από αδιαφορία είτε από αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των ιδιοκτητών, τόσο θα μειώνονται οι πράξεις μεταβίβασης ακινήτων. Ποιος θα αγοράσει ένα ακίνητο, από τη στιγμή που θα γνωρίζει ότι δε θα μπορεί να το πουλήσει, αν το επιθυμεί μετά από δύο ή τρία χρόνια, αφού δε θα είναι ενεργειακά αναβαθμισμένο;», τονίζει ο κ. Γεωργάκος.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής