breaking news Νέο

Οι Πολυκατοικίες γίνονται….έξυπνες!

Οι Πολυκατοικίες γίνονται….έξυπνες!

Απο το καλοκαίρι 2023 οι πολυκατοικίες γίνονται έξυπνες καθώς από τις αρχές Ιουνίου οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αίτηση για επιδότηση με βάση το πρόγραμμα Smart Readiness, που εξήγγειλε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Οι πολυκατοικίες γίνονται έξυπνες με το πρόγραμμα επιδότησης  απο το οποίο μπορούν να επωφεληθούν εκατομμύρια πολίτες καθώς θα αναβαθμιστεί τηλεπικοινωνιακά, περιβαλλοντικά -και όχι μόνο- η χώρα μας, ενώ ως  ημερομηνία λήξης της περιόδου εξαργύρωσης Vouchers για την οποία θα επιτρέπεται η εξαργύρωση Vouchers, ορίζεται η Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2025.

Ειδικότερα, ο κ. Πιερρακάκης σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι  το πρόγραμμα Smart Readiness αφορά σε επιδότηση για την αναβάθμιση υφιστάμενων πολυκατοικιών οι οποίες δεν διαθέτουν εντός του κτιρίου καλωδίωση οπτικής ίνας». Όπως υπογράμμισε με την εγκατάσταση που εμείς επιδοτούμε μέσω του προγράμματος, κάθε κτίριο θα μπορεί να προετοιμαστεί για μελλοντική εγκατάσταση έξυπνων μετρητών δικτύων κοινής ωφέλειας, όπως είναι αυτά του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου. Αλλά όχι μόνο. Τα κτίρια θα έχουν υποδομή για την εγκατάσταση και επικοινωνία κατάλληλων αισθητήρων σχετικά με την ασφάλεια, τον έλεγχο καλής λειτουργίας και τη λήψη μετρήσεων που αφορούν στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βασικότερων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων των κτιρίων (λεβητοστάσιο κεντρικής θέρμανσης και ανελκυστήρας) και φυσικά για υψηλές ταχύτητες διαδικτύου. Αυτονοήτως, η αναβάθμιση αυτή συμβάλλει στη συνολική εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας και της περιβαλλοντικής διαχείρισης σε όλη τη χώρα».

Σκοπός και Αντικείμενο

Σκοπός της δράσης είναι η αναβάθμιση της «έξυπνης ετοιμότητας» του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος της χώρας μέσω της δημιουργίας σύγχρονων ψηφιακών υποδομών που θα διευκολύνουν την μετατροπή των κτιρίων σε «έξυπνα» αλλά και τη διασύνδεση τους με έξυπνους μετρητές των δικτύων κοινής ωφέλειας.

 

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη του προγράμματος με ημερομηνία 22-3-2023 οι στόχοι του Προγράμματος προσδιορίζονται ως ακολούθως:

- Προώθηση της διείσδυσης ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων, τομέας στον οποίο η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.

- Προετοιμασία για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου) χωρίς την ανάγκη σημαντικών πρόσθετων εργασιών εκ μέρους των διαχειριστών δικτύων κοινής ωφέλειας.

- Προετοιμασία για την εγκατάσταση και επικοινωνία κατάλληλων αισθητήρων σχετικά με την ασφάλεια, τον έλεγχο καλής λειτουργίας και τη λήψη μετρήσεων που αφορούν στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βασικότερων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων των κτιρίων (λεβητοστάσιο κεντρικής θέρμανσης και ανελκυστήρας).

 

Δικαιούχοι του προγράμματος

Επιλέξιμα κτίρια είναι οι μονοκατοικίες και οι πολυκατοικίες υπό τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:

- Βρίσκονται εντός της Περιοχής Παρέμβασης.

- Δεν διαθέτουν ήδη ενδοκτιριακή οπτική καλωδίωση.

- Δεν είναι επιλέξιμα και εξαιρούνται από τη δράση τα κτίρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής